site.btaАлександра Фейгин и Александър Златков ще стартират на Световното първенство по фигурно пързаляне в Бостън с цел да спечелят олимпийски квоти

Александра Фейгин и Александър Златков ще стартират на Световното първенство по фигурно пързаляне в Бостън с цел да спечелят олимпийски квоти
Александра Фейгин и Александър Златков ще стартират на Световното първенство по фигурно пързаляне в Бостън с цел да спечелят олимпийски квоти
Александра Фейгин, снимка: Никола Узунов/БТА

Александра Фейгин и Александър Златков ще участват на Световното първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени в Бостън (САЩ), което ще проведе следващата седмица. Състезанието е ключово, защото след него ще стане ясно как се разпределя по-голямата част от квотите за олимпиадата в Милано и Кортина Д'Ампецо догодина.

За участие при дамите са заявени 33 фигуристки от 26 нации, а при мъжете - 39 от 31 нации. Спортните двойки са 23, а танцовите - 36.

В Бостън ще бъдат раздадени по 24 квоти при жените и мъжете, 16 при спортните двойки и 19 при танцовите. Те не са поименни, а се отнасят за нация, като една държава може да завоюва повече от една квота, включително две или три в зависимост от крайното класиране и броя на представителите си, които са го постигнали. 

Право на участие на Зимната олимпиада ще имат по 29 мъже и жени, 19 спортни двойки и 23 танцови. Квотите ще се попълнят окончателно през септември тази година на квалификационен турнир в Пекин.

Както е известно, там ще бъдат допуснати до участие по един представител в категория от Русия и Беларус. До момента двете държави нямат право да участват в състезания на Международния кънки съюз като част от санкциите заради войната в Украйна.

/ИК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:29 на 24.03.2025 Новините от днес

Перспективите за задълбочаване на политическия диалог и икономическите връзки между България и Словакия бяха основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Наталия Киселова със словашкия външен министър Юрай Бланар

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация