site.btaМестното производство на говеда в ЕС спада с 3,2 на сто за период от десет години, а в България расте с 37,7 на сто, по прогнозни данни на Евростат

Местното производство на говеда в ЕС спада с 3,2 на сто за период от десет години, а в България расте с 37,7 на сто, по прогнозни данни на Евростат
Местното производство на говеда в ЕС спада с 3,2 на сто за период от десет години, а в България расте с 37,7 на сто, по прогнозни данни на Евростат
Инфографика: БТА

През втората половина на 2025 г. се очаква брутното местно производство (БМП) на говеда в ЕС да достигне над 12,1 милиона глави. Това би отговаряло на увеличение с 2,1 на сто в сравнение със същия период на 2024 г., когато са произведени 11,9 милиона глави, сочат най-новите прогнозни данни на европейската статистическа агенция Евростат.

За цялата 2025 г. Евростат предвижда брутното местно производство на говеда в ЕС да възлезе на над 23,8 милиона говеда, или с 0,7 на сто повече, отколкото през 2024 г. Спрямо производството на ЕС през 2015 г. това би представлявало спад с 3,2 на сто.

Брутното местно производство се определя като сума между броя на закланите животни и баланса на вътрешната и външната търговия с животните.

В България брутното местно производство на говеда ще достигне 190 000 глави тази година, предвижда Евростат. Спрямо миналата година (202 340 глави) това отговаря на спад с 6,5 на сто.

За десет годишен период обаче, в сравнение с 2015 г. (138 000 глави), родното брутното местно производство на говеда расте с 37,7 на сто.

Брутното местно производство на овце в ЕС се предвижда да спадне със 7 на сто през второто шестмесечие на настоящата година на годишна база - до 14,5 милиона глави. Производството на кози се очаква да се увеличи с 1,7 на сто за същия период - до 2,4 милиона глави.

Прогнозите за брутното местно производство на свине се правят на тримесечна база и предполагат спад от 2,7 на сто през последното тримесечие на 2025 г. - до 57,1 милиона глави.

Франция ще запази първо място по местно производство на говеда

Според прогнозите на Евростат Франция ще остане най-големият производител на говеждо месо сред страните от ЕС през второто полугодие на 2025 г. Страната ще е източник на 22 на сто от общото производство на говеждо месо в ЕС.

Въпреки това брутното местно производство на говеда във Франция се очаква да намалее с 1,6 на сто до 2,6 милиона глави. Сред другите страни членки на много говеждо месо се предвижда да произведат Германия (+1 на сто на годишна основа до 1,9 милиона глави), Испания (+17,4 на сто до 1,2 милиона глави) и Ирландия (+7,5 на сто до 1,1 милиона глави).

Испания ще остане най-големият производител на свинско и овче месо, а Гърция - на козе месо

Прогнозира се, че Испания ще произведе 12 милиона глави свине през четвъртото тримесечие на 2025 г., което би било еквивалентно на около 21 на сто от общия брой в ЕС. Това би отговаряло на годишно намаление с от около 9 на сто.

Сред другите основни производители на свинско в ЕС се прогнозира спад в Дания (-3,2 на сто до 7,9 милиона глави) и Франция (-1 на сто до 5,7 милиона глави). Очаква се лек ръст в Германия - с 0,6 на сто до 8,9 милиона глави, и в Нидерландия с 0,1 до 5,6 милиона глави.

Прогнозираният спад в производството на свинско месо в Испания през второто полугодие на 2025 г. - с 14,6 на сто в сравнение с същия период на 2024 г., би представлявал два пъти по-висок темп, отколкото спада, очакван за целия ЕС.

Все пак Испания ще остане основният производител и ще представлява малко над една четвърт от производството в Евросъюза.

Предвижда се още, че Гърция, водещият производител на козе месо в ЕС, ще отбележи брутното местно производство от 1 милион глави през второто полугодие на 2025 г. Испания се очаква да произведе 0,6 милиона глави или с 12 на сто повече в сравнение с второто полугодие на 2024 г.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:29 на 10.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация