site.btaПърви празник на старозагорския деликатес свински уши се проведе днес в Стара Загора
Стотици жители и гости на Стара Загора посетиха днес първото издание на "Празника на старозагорския деликатес свински уши", които се проведе на открито в Станционната градина. Майстори готвачи от различни старозагорски заведения приготвяха по специални рецепти традиционното мезе.
„За да бъдат много хубави ушите първо ги сваряваме, а преди това колим прасенцето. След това се приготвят на скара с лук и подправки“, каза пред БТА шеф Николай от село Дълбоки. Той посочи, че именно този деликатес е много хубаво мезе както за вино, така и за бира.
„Аз съм от Стара Загора и съм израснала с ушите. За мен това е нормално ястие, в другите краища на България ни се чудят, но ние си обичаме ушите“, казва Геновева Митева. Тя добави, че се надява фестивалът да стане традиционен.
Празникът събра гости от цялата страна, които бяха дошли специално да опитат свинските ушички . Те имаха възможността да се насладят на фолклорни изпълнения на представителен ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ с главен художествен ръководител Иван Тодоров, детски любителски състав и други.
Гостите разгледаха и продукти от фермерския пазар, където имаше пчелен мед, специални тениски с мотиви на българска шевица и ръчно произведени соеви свещи.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text