site.btaПроизводители на вино от района на Белоградчик отбелязаха празника Трифон Зарезан


Лозарите и технолозите от винарска изба "Магура", както и всички други хора, които са се посветили на винопроизводството, отбелязват своя празник днес - 14 февруари, когато се чества паметта на св. Мъченик Трифон, покровител на лозарите и винарите.
Празникът Трифон Зарезан в землището на Раяновци започна с водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.
Кметът на община Белоградчик Боян Минков също взе участие в зарязването на лозята.
Винарната "Магура" носи името на пещерата, в която виното отлежава в естествени условия, които придават уникален характер на напитката. Част от сортовете грозде, които се отглеждат в района, са предназначени за производството на шампанизирани вина, уточни за БТА технологът Даниела Георгиева.
"Условията в нашия район са много сходни с тези в областта Шампан във Франция, в която отглеждат винени сортове за производството на шампанско. Масивите в близост до пещерата Магура в община Белоградчик са много благоприятни за отглеждането на подобни сортове грозде. Винарска изба "Магура" е единственото място, в което се произвежда естествено пенливо вино по класическа френска технология. То отлежава в естествените условия на пещерата. Процесът е бавен и отнема минимум 36 месеца, за да може пенливото вино да бъде с добри ароматни и вкусови характеристики. Основните сортове за шампанско са Шардоне и Ризлинг", обясни технологът Даниела Георгиева.
Постоянната температура от 12 градуса, тъмнината и постоянната влажност на въздуха в галерия "Прилепите", която се намира в пещерата, създават условия за естествено шампанизиране на виното, посочва търговският директор на избата Елена Байкова.
/ПИП/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text