site.btaЗа първи път генетичен материал бе вкаран в растения през корените от австралийски учени

За първи път генетичен материал бе вкаран в растения през корените от австралийски учени
За първи път генетичен материал бе вкаран в растения през корените от австралийски учени
Илюстрация: Пиксабей

Австралийски изследователи за първи път успяха да въведат генетичен материал в растения чрез техните корени, съобщи Синхуа.

В проучването, публикувано в списание Nature Plants, изследователи от Университета на Куинсланд обявиха, че са успели да накарат корените на растенията да абсорбират доброкачествена наночастица.

Бърнард Карол, съавтор на изследването от Факултета по химия и молекулярни бионауки на австралийския университет, обяснява, че технологията на наночастиците може да открие път за бързо подобряване на културите.

Използваната за изследването наночастица първоначално е разработена от изследователи от Университета на Куинсланд за доставяне на ваксини и лечение на рак при животни.

Карол обяснява, че наночастицата е покрита с протеин, който ѝ помага да пробие здравите растителни стени и да достави за първи път синтетична информационна рибонуклеинова киселина (РНК) в растенията.

Той добавя, че екипът открил с изненада, че наночастицата е разпределила информационна РНК в цялото растение, докато е пътувала с водата, а не е доставила целия си товар в първата клетка, в която е попаднала.

„Това е вълнуващо, тъй като при по-нататъшно усъвършенстване технологията потенциално би могла да се използва в бъдеще за по-бързо производство на нови сортове култури“, казва Карол.

„При по-нататъшни изследвания бихме могли да се насочим към проблем с дадена култура, като например вкус или качество, и да получим нов сорт, без да е необходимо десетилетие на кръстосване или генетична модификация“, добавя ученият.

Изследователският екип е използвал наночастица за доставяне на информационна РНК, която произвежда зелен флуоресцентен протеин. Тя е тествана върху няколко растителни вида, включително Arabidopsis – тревисто растение, член на семейството на зелето и рапицата.

Техниката е патентована от Университета на Куинсланд, който сега търси партньори за по-нататъшно развитие на технологията.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:22 на 19.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация