site.btaС вино и народни хора отбелязаха Трифон Зарезан в Свети Влас

С вино и народни хора отбелязаха Трифон Зарезан в Свети Влас
С вино и народни хора отбелязаха Трифон Зарезан в Свети Влас
Снимка: Галя Тенева/БТА

С ритуално зарязване на лозята в Свети Влас отбелязаха Трифон Зарезан. В крайморския град празникът на виното е един от най-обичаните и почитаните, а обредният обичай впечатлява чужденците, които от години на тази дата се събират да го наблюдават, каза Катя Кумова от местното кметство.

Под звуците на гайда и тъпан жени, облечени в народни носии, стигнаха до лозница на 71-годишния Кольо Матев, около която заедно с местните се събраха и украинци, и англичани, за да гледат ритуала по зарязването на лозовите пръчки. Гостите бяха посрещнати с вино, обреден хляб, сухи мезета, хора и песни.

Лозницата заряза стопанинът, който каза, че според народните поверия лозята се зарязват, за да бъдат плодородни. Лозницата бе полята с вино и благословена за берекет. Там отец Димитър отслужи водосвет. 

Тук хората се веселят и празнуват, независимо от това дали имат или нямат лозови насаждения, заяви Матев, който отглежда близо 51 декара лозе. Нека тази година да е по-благодатна и плодородна, да се роди много грозде, пожела той.

Виталий, който е от Одеса, сподели, че за първи път наблюдава обичая в чест на Трифон Зарезан и много му харесва.

От лозницата веселието се пренесе в центъра на града, където и тази година ще се лее червено вино в чест на празника. За празника в Свети Влас са осигурени 300 литра мерло. С ароматната напитка ще бъдат почерпени всички, които ще празнуват на площада.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:34 на 23.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация