site.btaХудожествената галерия в Казанлък организира среща, посветена на науката и иновациите в хранителните технологии


Художествената галерия в Казанлък организира среща, посветена на науката и иновациите в хранителните технологии. Гост ще бъде д-р Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии в София, който ще представи презентация на тема „Лиофилизираните храни - предизвикателството на новия век“. Това съобщават от културния институт на официалната си Фейсбук страница. Срещата е част от лекционния цикъл „Събота в галерията“ и ще бъде на 15 февруари.
От галерията посочват още, че България е една от първите страни в света, разработили космическа храна. През 1979 година, за полета на първия български космонавт Георги Иванов, нашите учени създават специално лиофилизирано меню, включващо традиционни български ястия като лютеница, таратор и кисело мляко. И до днес българските технологии за космическа храна продължават да се развиват и усъвършенстват в Института по криобиология и хранителни технологии.
Със задълбочена академична подготовка, включваща бакалавърска степен по медицинска химия, магистратура по химия на храните и следдипломна квалификация по хроматографски методи за анализ, д-р Солаков е защитил докторска степен в областта на технологията на биологично активните вещества (БАВ). По време на срещата той ще представи съвременните тенденции в областта на лиофилизацията и ще сподели своя богат опит като изследовател в Института по криобиология и хранителни технологии, посочват организаторите. След презентацията посетителите ще имат възможност да опитат различни лиофилизирани храни и да се уверят сами в техните качества.
Презентацията е част от съпътстващата програма на проекта „Глад“, който може да бъде разгледан в казанлъшката галерия до края на март. Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.
„Глад“ е второто издание на проекта „Навсякъде с изкуството“, който екипът на казанлъшката Художествена галерия организира като среща на жителите и гостите на общината със съвременното изкуство.
Преди седмица гост на културния институт в Казанлък беше художникът Лъчезар Бояджиев. Гостуваха още художничката Искра Благоева и кураторът Любен Домозецки, представители на Националния военноисторически музей, Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките, Националния политехнически музей и други.
/АВП/
news.modal.header
news.modal.text