site.btaТрадициите по отбелязването на Бъдни вечер се спазват и днес в брезнишкото село Долна Секирна
Традициите по отбелязването на Бъдни вечер се спазват и предават от поколение на поколение в брезнишкото село Долна Секирна. Това разказа за БТА 87-годишната местна жителка Радка Савчева.
Тя припомни, че сред характерните ястия, приготвяни днес в този край на страната, са няколкото вида обредни хлябове - колач, орач за овцете, питка с па̀ра. На трапезата освен тях присъстват още търкан боб, пълнени чушки, сарми, ошав от сушени плодове, счукан чесън, зелев сок с печена чушка и праз лук, баници с различни безмесни плънки и печена тиква.
"Навремето не е имало сладкиши, а семействата са слагали на масата всичко онова, което сами са произвели през годината. Важното било ястията да са нечетен брой и да са постни", обясни жената.
Савчева каза, че голям интерес сред децата на Бъдни вечер е представлявала играта "Чифт и тек". За целта на участниците са раздавани еднакъв брой орехи. Замисълът бил да се надхитрят останалите играещи. Победител пък ставал този, които с късмета си успее да събере всички орехи при себе си.
Радка Савчева коментира, че въпреки преклонната си възраст, тя и днес продължава да предава наученото от нея за празниците и на по-младото поколение.
"Поддържаме традициите и ще ги предаваме докато можем. В наши дни също слагаме слама и черга, върху която подреждаме ястията. Преди да седнем на трапезата палим свещ и прекадяваме цялата къща", разказва жената. Тя си спомня, че в миналото стопанинът на дома, заедно с останалите му членове, са излиза на входната врата, подканяйки със силен глас: "Джермане, Джермане, ела да вечераме, та летото очи да не ти видиме!". Вярвало се е, че така житната реколта ще бъде предпазена от природни стихии като градушка, гръмотевици и поройни дъждове.
/ТС/
news.modal.header
news.modal.text