site.btaСЗО свика комисия за повторна оценка на глобалната заплаха за здравето от маймунската шарка

СЗО свика комисия за повторна оценка на глобалната заплаха за здравето от маймунската шарка
СЗО свика комисия за повторна оценка на глобалната заплаха за здравето от маймунската шарка
Снимка: АП/Moses Sawesawa

Световната здравна организация (СЗО) свика извънредно заседание на комисията за извънредни ситуации в Женева, за да реши дали вирусът на маймунската шарка (mpox, емпокс) продължава да бъде глобална здравна криза, предаде ДПА.

Комисията, включваща независими експерти, се събира на всеки три месеца, след като през август СЗО обяви извънредна ситуация за здравето поради разпространението на заболяването на африканския континент.

Експертите обсъждат справянето с нов щам на вируса, наречен клейд (клон) 1b, който се разпространява от ДР Конго и може да причини по-сериозни заболявания.

Инфекцията с mpox обикновено протича леко с кожен обрив и треска. Въпреки това тя може да бъде фатална при малки деца или хора с отслабен имунитет. 

По данни на СЗО тази година в африканските страни са регистрирани над 50 000 предполагаеми случая на mpox, докато докладваните смъртни случаи са над 1080. От инфекциите 12 000 са открити лабораторно.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията като цяло оценява риска от mpox за населението в Европа като нисък.

По-рано през месеца Великобритания регистрира първото предаване на новия вариант на маймунската шарка извън Африка. Оттогава в страната бяха открити четири случая.

Обявяването на извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост няма конкретни последици. Това обаче е най-високото ниво на предупреждение, което Световната здравна организация може да наложи. Мярката има за цел да подтикне международната общност към действия за ограничаване на разпространението. СЗО обяви извънредна ситуация и в началото на пандемията от КОВИД-19.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:30 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация