site.btaМладежи с интелектуални затруднения готвиха италиански обяд с шеф готвач Даниеле Приори

Младежи с интелектуални затруднения готвиха италиански обяд с шеф готвач Даниеле Приори
Младежи с интелектуални затруднения готвиха италиански обяд с шеф готвач Даниеле Приори
Снимки: Милена Стойкова/БТА

Младежи с интелектуални затруднения готвиха италиански обяд с шеф готвач Даниеле Приори в Дневен център „Светове“ на фондацията „Светът на Мария“. 

Събитието „Да сготвим италиански обяд“ е част от деветото издание на „Седмицата на италианската кухня по света“, която Италианската търговска агенция (ИТА) в София организира между 16-22 ноември с подкрепата на Италианското посолство в България, Италианския културен институт в София и по инициатива на Министерството на външните работи и международното сътрудничество.

Посланието на тазгодишната седмица на италианската кухня е „Средиземноморска диета и кухня на корените: здраве и традиция“.

Днешното меню в дневен център „Светове“ включваше паста с патладжани, домати, чесън, зехтин и босилек, а десертът бе италиански чийзкейк. 

Италианския шеф готвач Даниеле Приори и младежите приготвиха паста Aumm Aumm по неаполска рецепта. Името на рецептата буквално се превежда като „Шшш - шшш“ и се използва за описание на „нещо, направено тайно, набързо, без много шум“, казаха организаторите. 

Ние от фондация „Светът на Мария“ подпомагаме хора с интелектуални затруднения в това да развиват своите социални умения, за да могат да се реализират пълноценно в обществото, каза за БТА директорът на фондацията Миряна Сирийска.

Фондацията е създадена през 2012 г. от семейството на млада жена с интелектуално затруднение, именно с цел да подпомага качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и развитието на това качество, разказа още Миряна Сирийска.

Фондацията е създадена с идеята да подпомага хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Тя разказа, че хората, когато станат пълнолетни, не са в училище и реално остават вкъщи напълно без подкрепа в това да реализират своите способности. Именно тук е ролята на фондацията, добави Сирийска.

От 2013 г. функционира дневен център „Светове“, който развива дейност с подкрепата на Столичната община „и подпомагаме вече към днешния ден 60 човека в това да развиват своите умения", уточни Миряна Сирийска. 

Услугата се предоставя на хора над 18 години, докогато имат нужда. 

Това е една общност. Младежите посещават дневния център всекидневно, включват се в различни ателиета за изработка на сувенири, градински дейности, имаме две ателиета за готвене, разположени в различни части на София и напълно оборудвани професионални кухни. Освен това имаме ателие за рециклиране на хартия, изобщо много различни дейности, в които включваме тези младежи според техните интереси и те развиват своите умения, каза Сирийска.

Тя посочи, че най-много се гордеят с това, че голяма част от младежите успяват да развият до такава степен уменията си, че започват да излизат извън рамките на тази защитена за тях среда, която дневният център предоставя и започват да се включват в различни трудови практики.

Това са места, където те участват по няколко часа, упражняват умения в реална работна среда - например Вяра, от момичетата, които са тук при нас, с която се много се гордеем, вече от години е доброволец и като трудова практика посещава веднъж седмично „Музейко“, където помага на колегите в почистването, дезинфекцирането и подреждането на уредите, които използват за занимания с деца, каза директорката на фондация „Светът на Мария“.

Младежите имат възможност да участват и в доброволчески дейности, както и в почасови дейности срещу заплащане. 

Имаме много добри взаимоотношения с един хотел, в който момичета се учат да връзват кърпи и да участват в домакинските дейности в хотела. Имаме също добро партньорство с една голяма верига магазини, в които те подреждат дрехи, сортират и участват в подготовката на стоката за магазина, разказа Миряна Сирийска. 

Това са все дейности, в които те участват, за да развият умения, а, когато вече са готови и могат да се чувстват спокойни, сигурни, са достатъчно уверени самите те в себе си, в собствените си умения и започват да работят срещу заплащане. Има 20 човека, които работят срещу заплащане и ние ги подкрепяме в това, допълни Сирийска. По нейните думи специфичното за хората с интелектуални затруднения е, че те могат много да усъвършенстват уменията си, но имат нужда от подкрепа през целия си живот. 

Тя посочи, че нуждата от подкрепа се променя с развиването на уменията от страна на младежите и с времето става по-малка. Дори някои от тях до такава степен успяват да изградят умения, че нямат нужда от никаква помощ. Имаме едно момче на 26 години Калин Крумов, който вече напусна услугата и стана част от екипа, именно защото разви до такава степен уменията си, че няма нужда от подкрепа, а самият той от опит, като експерт успява да учи другите младежи да развиват своите умения, каза Сирийска. 

„Посещавам дневния център от седем години, първоначално бях потребител, от лятото вече съм част от екипа, помагам за заготовки, кетъринги“, каза за БТА Калин Крумов. 

Калин като дойде при нас „и нож не бе хванал в ръка“, както се изразява той, постепенно откри, че готвенето е едно от нещата, които му доставят удоволствие. Стана много по-уравновесен, спокоен, каза за БТА социалният работник от Дневен център „Светове“ Мария Алексиева. Постепенно с годините натрупа солиден опит, включваше се в кетъринги в социалното ни предприятие „Бон Апети“, както в кухнята за кетъринг и самото обслужване на събития. Междувременно започна и работа в ресторант - определени дни от седмицата отива на работа, готви заготовки, посочи Алексиева и допълни, че от няколко месеца са преценили, че Крумов има едно ниво на самостоятелност, което му позволява вече да не е потребител на услугата, а да влезе в менторска роля. 

Александра Маринова е на 29 години и посещава дневния център от години. „Обичам да се включвам в заниманията в кухнята, да помагам в готвенето, участвам в приготвянето на храна за кетъринги“, каза тя за БТА. 

В рамките на „Седмицата на италианската кухня по света“ искахме освен да отпразнуваме италианската кухня и да бъдем близко до членовете на обществото в България с едно събитие, което много се радваме, че осъществихме и ни носи голямо удоволствие да бъдем с тези хора, каза за БТА директорът на ИТА в София Киара Петро. Доведохме специално този шеф готвач от Италия, който е работил в много известни ресторанти по света, за да покаже как се приготвят две сравнително прости за пресъздаване италиански ястия - една паста с патладжани и един сладкиш, допълни Киара Петро.

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:50 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация