site.btaПродължават засилените проверки на ИАРА във връзка с предстоящия Никулден

Продължават засилените проверки на ИАРА във връзка с предстоящия Никулден
Продължават засилените проверки на ИАРА във връзка с предстоящия Никулден
снимка: Христо Стефанов/БТА, архив

Продължават засилените проверки на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) във връзка с предстоящия празник Никулден. Те ще бъдат до 5 декември включително, каза за БТА Константин Дамянов, началник сектор в ИАРА за район Бургас.

Извършват се проверки на язовири  - регистрирани и нерегистрирани, всякакви водни обекти, свободни за любителски риболов, по пазари, пристанища, проверява се превозът и разтоварването на рибата и рибните продукти, следи се за документи за произход на рибата. 

В Бургаска област 39 са аквакултурните стопанства, регистрирани за производство на риба и рибни продукти.

Проверките се извършват съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)-Бургас. БАХБ следи за етикетирането на рибата, за годността ѝ, за качеството ѝ - дали е прясна, замразена, охладена, условията и начин на съхранение, предлагане и др.

От 14 ноември, когато започнаха проверките, до момента няма установени нарушения в районите на Бургас, Варна и Добрич, каза Дамянов. Той посочи, че продължават и регулярните проверки на инспекторите на ИАРА през светлата и тъмната част на денонощието в сътрудничество ИАГ, МВР, "Гранична полиция".

Глобата за незаконен риболов за физически лица е от 1500 лева до 5000 лева, а за юридически от 5000 до 10 000 лева.

През тази година в сравнение с предходните е намаляло количеството на незаконно уловена риба.

ИАРА отчита по-малко нарушения, намаляване на броя на сигналите за незаконен риболов, за бракониери и незаконно поставени мрежи. Това се дължи на регулярните проверки на инспекторите, на по-активната им и ефективна работа, обясни Дамянов.

 

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:16 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация