site.btaЕдин от трима пациенти с гастроинтестинално заболяване страда от недохранване, посочиха здравни специалисти
Един от трима пациенти с гастроинтестинално заболяване страда от малнутриция (недохранване), каза доц. д-р Зорница Горчева, гастроентеролог в УМБАЛ, „Св. Марина“-Плевен на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод Седмицата на информираността за малнутрицията. Тя се провежда от 11 до 15 ноември. В пресконференцията участваха проф. Георги Момеков от Медицинския университет в София, доц. д-р Зорница Горчева от УМБАЛ, „Св. Марина“ в Плевен, д-р Красен Иванов от УМБАЛ, „Токуда“ в София, д-р Цветан Татаров от МБАЛ „Унихоспитал“ в Панагюрище.
Малнутрицията е недостатъчен прием на въглехидрати, мазнини, протеини и витамини, нужни на организма за осигуряване на растежа и функционирането му, посочиха специалистите. Най-често състоянието е резултат от различни заболявания като онкологични, стомашно-чревни, хирургични интервенции, глад или напреднало стареене.
Липсва информация колко хора в България страдат от малнутриция, къде са тези пациенти и как може да се осъществи тяхната връзка с лекарите, обясни д-р Горчева. „Важно е да открием тези пациенти навреме, защото данните ни показват, че те са в по-голям риск да развият усложнение по време на болничния си престой, както и след това“, каза тя.
Когато става въпрос за възрастни пациенти, често се налага техните близки да се грижат за тях извън болниците. Близките не винаги са запознати каква храна да приготвят за болния и колко калории има в храната, която са включили. Затова е важно ние постоянно да говорим с тях, обясни Д-р Горчева.
Между 15% и 40% от онкологичните пациенти започват с недохранване. При всяка визита при нас ние притегляме пациента, за да разберем каква е тенденцията и предвиждаме ефекта от нашата терапия, обясни д-р Цветан Татаров, медицински онколог в МБАЛ „Унихоспитал“-Панагюрище.
Той допълни, че най-честите онкологични заболявания, с риск от развиване на малнутриция, са тези на гастроинтестиналния тракт, туморите на глава и шия, стомах, хранопровод и панкреас. Всеки втори пациент страда от подобно нещо.
В различните етапи на лечението се предполагат подобряване на диетата, въвеждане на лекарства стимулиращи апетита и добавянето на различни стимулиращи храни. Намаляването на телесното тегло може да се свърже с неуспехи в нашето лечение и може да доведат до токсичности от прилаганата терапия, посочи д-р Татаров.
Малнутрицията е тихият убиец на нашите пациенти. Целите на храненето на пациенти с това заболяване са превенция на загубата на тегло, подобряване на хранителния им статус, поддържане на тяхното тегло и подобряване на поносимостта на лечението, каза д-р Красен Иванов, гастроентеролог в УМБАЛ „Токуда“ София. Той обясни, че пациентите с малнутриция не могат да се излекуват толкова добре от други заболявания, колкото останалите, които нямат този проблем. В аптечната мрежа има храни, подходящи за пацианети с този проблем. Тези храни са с фиксирана калорийна стойност, лесно смилаеми, с добра усвояемост от организма, обясни той.
/ЕП/
news.modal.header
news.modal.text