site.btaРегионалната здравна инспекция препоръча отново водата в Шумен и три села да не се използва за пиене и готвене

Регионалната здравна инспекция препоръча отново водата в Шумен и три села да не се използва за пиене и готвене
Регионалната здравна инспекция препоръча отново водата в Шумен и три села да не се използва за пиене и готвене
Снимка: Кореспондент на БТА в Шумен Антоний Димов/архив

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръча водата в Шумен и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич да не се използва за пиене и готвене. Според съобщение на сайта на инспекцията все още стойността на показателя „мътност” на водата е над нормата, приемлива за потребителите.

При проведения днес лабораторен контрол на проба вода от централното водоснабдяване на Шумен не се констатират други отклонения от здравните норми по изследваните физикохимични показатели. В пункта, от който е взета водата, е установено наличие на остатъчен хлор, съответстващо на нормативните изисквания, допълват от РЗИ.

В лабораторията на инспекцията продължава ежедневният анализ на проби вода от централното водоснабдяване на Шумен по показатели мътност, остатъчен хлор и микробиологични показатели. Всяка промяна в качеството на питейната вода ще бъде публикувана своевременно, уверяват от здравната инспекция.

Както БТА съобщи, РЗИ - Шумен препоръча и в предходните четири дни, на 6 ноември, 7 ноември, 8 ноември и 9 ноември, водата в Шумен и три села да не се използва за пиене и готвене.

От ВиК - Шумен информираха на 6 ноември какви действия са предприели за решаване на проблема с повишената мътност на водата в града. Кметът на Шумен предприе стъпки за изясняване на причините за мътността на водата в града. Над 200 шуменци протестираха на 8 ноември срещу липсата на вода и ниското качество на водата, доставяна от ВиК - Шумен. Кметът на Шумен проф. Христо Христов каза, че е обещал на протестиращите граждани да организира среща с управителя на ВиК - Шумен. 

 

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:54 на 28.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация