site.btaХиляди гости от цялата страна се стекоха в град Елена за 11-ото издание на празника на Еленския бут

Хиляди гости от цялата страна се стекоха в град Елена за 11-ото издание на празника на Еленския бут. Официалното откриване беше на централния площад, където се извиха кръшни хора, а улиците бяха изпълнени с хора на различни възрасти. Десетки търговци предлагаха освен Еленски бут и много други меса и месни деликатеси, млечни продукти, гъби, билки, вино, мед и различни нехранителни стоки. За посетителите на възрожденското градче имаше богата музикална програма, игри, възстановки, дегустации и за първи път празничен Лунапарк.

В началото на официалното откриване на празника молебен за здраве отслужи архиерейският наместник на Еленска духовна околия отец Валентин Георгиев.

На церемонията присъстваха и много официални лица, сред които ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, народният представител Димитър Николов, областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, градоначалникът на Лясковец Васил Христов, кметът на Трявна Денчо Минев, председатели на Общински съвети, заместник-кметове, председателят на местния Съвет по туризъм Иван Трухчев.

„Еленският бут е символ на българското кулинарно изкуство. Той не само завладява със своя изключителен аромат и вкус, но е и връзката с нашите традиции, със спомена за дома и родното“, каза в приветствието си Йорданка Чобанова.

Поздравителен адрес от името на министъра на земеделието Георги Тахов поднесе неговият заместник доц. д-р Деян Стратев.

Кметът на община Елена Дилян Млъзев каза, че не знае колко бута са приготвени за празника, но изрази радостта си, че отдавна няма свободни места в хотелите и къщите за гости в града и региона. От сцената той поздрави всички гости и ги прикани да се веселят и радват на изобилието. „Нека поне в тези дни, в които сме тук заедно, да забравим проблемите от ежедневието и това, че много трудно се разбираме помежду си и че се оплакваме може би повече, отколкото е необходимо“, каза той.

Пред журналисти Млъзев коментира, че Общината работи заедно с ресорната дирекция на Министерство на земеделието и храните за защитено географско указание Еленски бут. „Не мога да се ангажирам с точна прогноза, процедурата е сериозна, но може би до година-две ще можем да се похвалим и с това“, каза той и допълни, че основната инициатива е на местните производители, а Общината я подкрепя и участва активно в този процес.

Програмата на площада продължи с изпълнения на Виевска фолк група и певицата Галина Димитрова, на Филип Синапов и гайдаря Явор Бобев, еленски и гостуващи формации, както и с концерт на Кали.

В същото време, в парка пред Бакаловата къща се проведе кулинарно шоу „Традициите са живи“. В него беше демонстрирано традиционно разфасоване на прасе от сръчни касапи, а еленски майсторки спретнаха вкусни гозби, които раздадоха на гостите. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев пък изненада присъстващите с ястието си от миди.

През целия ден в Туристическия информационен център посетителите можеха да видят изложба и видеопослание „Талантливите деца на Елена“.

Утре на площада предстоят изяви на Янко Неделчев и Фолклорен ансамбъл „Искра“, а на игрището до Художествената галерия ще се проведе забавната игра „Надпревара за Еленски бут“. В парка при Бакаловата къща ще има кулинарна изложба базар с участието на читалища и пенсионерски клубове.

Проявите започнаха вчера вечерта, с традиционния концерт „Добре сте ни дошли!“ с водещ Ивайло Иванов – Играта и театралната постановка „Смешно отделение“ на Робин Кафалиев. 

За БТА един от наследствените майстори на Еленски бут Мартин Трухчев, популярен и от участието си във втория сезон на телевизионния формат Hell’s kitchen, коментира, че за Еленския бут винаги е важно месото да бъде прясно, българско. „Майсторлъкът на еленчани и технологията, по която се приготвя той, също са важни, както и начина на осоляване, климата – заради него се получава бавно съхнене и зреене на месата, което води до този специфичен вкус и аромат“, обясни Трухчев. Според него Еленския бут има много дълбок вкус, който е леко солен и леко сладникав, на зряло старо месо. „Сланината, която е на него, подхранва самото месо през тази цяла една година, през която бута съхне и оттам той става по-зрял“, обясни той.

Трухчев е на мнение, че е важно да подкрепяме българското производство и традицията, която носим вече стотици години. „Затова всеки един еленчанин се гордее с Еленския бут. Това не е просто едно парче месо, а съвкупност от много години потомствена традиция, която се предава от поколение на поколение“, каза майсторът, който е наследил рецепти от дядо си и баща си.

/ТНП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:05 на 27.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация