site.btaПреработката на месо е основен сектор на хранителната промишленост, заяви заместник-министър Деян Стратев на празника на Еленския бут

Преработката на месо е основен сектор на хранителната промишленост, заяви заместник-министър Деян Стратев на празника на Еленския бут
Преработката на месо е основен сектор на хранителната промишленост, заяви заместник-министър Деян Стратев на празника на Еленския бут
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев (на преден план), представители на областни и общински институции и организации присъстваха на празника на Еленския бут в град Елена. Снимка: кореспондент на БТА във Велико Търново

Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост в България. През 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти в страната достига 1,9 милиарда евро, което е с близо 24 процента над нивото от предходната година и представлява около 22 на сто от общия нетен оборот в подсектор производство на храни. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, който бе специален гост на празника на Еленския бут в град Елена. Стратев поздрави хилядите посетители на традиционното ежегодно събитие и прочете приветствие от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

По думите на Стратев месопреработвателите, които внедриха в производството си нови модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, се наложиха с утвърден асортимент пред потребителите, посочи зам.-министърът. 

Министерство на земеделието и храните поддържа постоянен диалог с браншовите организации, защото партньорството е в основата на адекватната политика за изграждане на модерен месопреработвателен сектор, каза още доц. Стратев. Той посочи още, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари – този на Европейския съюз. Едва ли има чужденец, опитал от богатия асортимент на българското производство, който да не е останал във възторг от майсторството, с което са приготвени.

Заместник-министърът посочи, че Еленският бут е уникален за региона. Той е един от неговите символи и любим на почитателите на кулинарните традиции. Месото по еленски има характерен вкус, защото се приготвя в условията на специфични климатични особености на Еленския балкан, каза още доц. Стратев. Традициите в региона за производството му датират от векове. Вероятно тайната съставка е мястото на онези дух и природа, които съхраняват един от малкото автентични кулинарни деликатеси, свързани с консервацията на месо у нас, допълни той.

Разчитаме на производителите на Еленски бут да пазят вкуса от Балкана, да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт, допълни гостът. Министерството на земеделието и храните винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти, увери той.

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:50 на 27.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация