site.btaПрез 1997 г. Жак Вилньов става първият канадец, който печели шампионска титла в Световното първенство по автомобилизъм – Формула 1

През 1997 г. Жак Вилньов става първият канадец, който печели шампионска титла в Световното първенство по автомобилизъм – Формула 1
През 1997 г. Жак Вилньов става първият канадец, който печели шампионска титла в Световното първенство по автомобилизъм – Формула 1
Херес, Испания (26 октомври 1997) Жак Вилньов, канадски пилот във Формула 1, празнува своята победа. Снимка: АП

Формула 1 са най-известните международни автомобилни състезания. Идеята за такъв тип състезания се заражда в Европа. Французите поставят началото през 1906 г., когато средната скорост на победителя е около 17 км/ч. В продължение на много години състезанията се провеждат на шосетата, но от съображения за безопасност започват да се строят специализирани писти. Модерната ера на състезанията за Голямата награда на Формула 1 започва през 1950 г.

Форлмула 1 означава кола с определена тежест и габарити на двигателя. Макар че тези изисквания през годините се изменят много пъти, стандартите на формулата наблягат на състезателните качества и водаческото изкуство в комбинация с динамика и стратегия. 

Участват 20 пилоти в 10 отбора, състезанията за Световния шампионат се наричат Гран При. Освен награда за пилота на болида (състезателната кола) се провежда и Световен шампионат при конструкторите.

Канадецът Жак Вилньов печели своя първи и единствен шампионат на 26 октомври 1997 г. След 16 състезания резултатът му е с една точка по-малко от този на пилота Михаел Шумахер. Двамата състезатели започват последното седемнадесето Гран При на пистата в Херес де ла Фронтера, Испания. Състезанието е оспорвано до 48-ата обиколка, когато Шумахер се удря с болида си във Вилньов. В резултат на сблъсъка, автомобила на Шумахер излиза от писта и той е дисквалифициран от състезанието заради повреда. 

Жак Вилньов завършва състезанието трети, но точките, които вече има, са повече от достатъчни, за да спечели Световния шампионат на Формула 1. Той е първият канадец, който печели титлата. Към 2024 г. е единственият състезател от канадски, произход, който успява да вземе наградата. С нея той успява да постигне целта, която баща му, Жил Вилньов си поставя години по-рано.

В емисиите на БТА четем:

Лондон, 23 октомври 1997 г. /БТА/ Ръководството на Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/ предупреди пилотите от Формула 1, че ще бъдат наказвани, ако умишлено блъснат Жак Вилньов или Михаел Шумахер в последното състезание от Световния шампионат за този сезон, което ще се състои в неделя.

Преди старта, който ще се състои в Херес де ла Фронтера (Испания), Шумахер с „Ферари“ е начело във временното класиране с една точка преднина пред канадеца Вилньов, управляващ „Уилямс-Рено“.

През последните няколко дни се появиха слухове, че пилотите на „Ферари“ или на други екипи могат да се опитат на блъснат Вилньов и по този начин да осигурят победата на германския състезател.

„Нека този път стане ясно на всички, че искаме честно състезание, заяви Мозли, президент на ФИА. Преди състезанието ще съобщим на пилотите, че не искаме да се намесват в борбата между двамата състезатели.

И двамата имат приятели и теоретично всеки от тях би могъл да им помогне. Точно това искаме да избегнем. Ако състезателите не спазват правилата на честната игра, ще бъдат наказани“. (…)

***

Мадрид, 24 октомври /БТА/ Екипът от Формула-1 „Уилямс-Рено“ ще стартира за голямата награда на Европа на испанската писта „Херес“ с нов двигател – RS9B (лат.).

На новият двигател се разчита да донесе на канадския пилот Жак Вилньов световната титла, за която той спори с германеца Михаел Шумахер от „Ферари“.

***

Първа позиция за Вилньов

Херес /Испания/, 25 октомври 1997 г. /БТА/ Канадецът Жак Вилньов ще стартира от първа позиция за Голямата награда на Европа на испанската писта Херес, а най-големият му съперник за световната титла във Формула 1 Михаел Шумахер ще застане до него, след като на последната тренировка за място първите трима пилоти постигнаха еднакви времена.

Времето на Вилньов – 1:21,072 минути, бе регистрирано и от Шумахер, а по-късно и вторият пилот на Уилямс-Рено – Хайнц-Харалд Френтцен, също постигна този резултат. (…)

С първата си позиция Вилньов ще има леко предимство при утрешния старт, който ще бъде решаващ за световната титла при пилотите.

Шумахер трябва да финишира пред канадеца, за да спечели третата си шампионска титла във Формула 1.

Ако Вилньов победи, той ще стане за първи път шампион, а това ще бъде първата титла, спечелена от канадски пилот във Формула 1. (…)

***

За „Голямата награда на Европа“

Херес де ла Фронтера (Испания) 26 октомври 1997 г. /БТА/. Жак Вилньов (Канада) с „Уилямс-Рено“ бе по-бърз от водача във временното класиране в Световното първенство по автомобилизъм на писта във „Формула 1“ – Михаел Шумахер (Германия) с „Ферари“ в последната свободна тренировка тази сутрин преди днешното състезание за „Голямата награда на Европа“ – последен кръг от шампионата.

Вилньов завърши пети - с 1:23,849 мин, а Шумахер – седми с 1:24,063 мин.

В тренировката най-добре се представи финландецът Мика Хакинен с „Макларън-Мерцедес“, който направи една обиколка на 4,428-километровото трасе за 1:23,016 мин със средна скорост 192,020 км в час.

***

Херес (Испания), 26 октомври 1997 г. /БТА/ Канадецът Жак Вилньов спечели първата си шампионска титла в Световното първенство по автомобилизъм на писта във Формула 1, след като в последното състезание за сезона се класира на трето място, което му бе достатъчно за крайната победа.

Съперникът му за шампионската титла Михаел Шумахер (Германия), който тръгна чудесно, повеждайки колоната след старта, напусна състезанието в 48-ата обиколка, след като се блъсна в автомобила на Вилньов.

На пистата Херес за Голямата награда на Европа – финландецът Мика Хакинен постигна първата победа в кариерата си като пилот във Формула 1. Втори остана съотборникът му от Макларън-Мерцедес – Дейвид Култард (Великобритания), а трети – Вилньов.

Преди последния старт Вилньов изоставаше с една точка във временното класиране от Шумахер и му бе необходимо да финишира пред германеца, за да стане първият канадец световен шампион във Формула 1.

След отпадането на Шумахер Вилньов поведе колоната и едва в последната обиколка позволи на двамата пилоти на Макларън-Мерцедес да го изпреварят. (…)

След състезанието Шумахер е обвинен, че умишлено е бутнал Вилньов, за да му попречи да спечели Световния шампионат. Пилотът доказва, че е допуснал грешка, но в резултат на събитията от 26 октомври 1997 г. Международната федерация по автомобилизъм анулира всички точки от стартовете в Световния шампионат през годината, като по този начин отнема вицешампионската титла на Михаел Шумахер. 

БТА публикува развитието на обвинението, последвалото оправдаване и реакцията на световните медии: 

Отзиви в италианския печат за Шумахер

Рим, 27 октомври /БТА/ Италианският печат осъжда поведението на германския пилот Михаел Шумахер, който загуби двубоя за шампионската титла във Формула 1 на пистата в Херес (Испания), след като блъсна своя съперник Жак Вилньов (Канада).

„Шумахер, извини се!“ пише спортният всекидневник „Кориере дело Спорт“, който добавя, „Пилотът на „Ферари“ се опита да отстрани своя съперник, който го задминаваше. Вилньов е истински шампион“.

За всекидневника „Република“ последният старт във Формула 1 от шампионата за 1997 година „е тъжен за Италия, която от 18 години мечтае да спечели титла с „Ферари“. „Шумахер излезе вън от пистата. „Ферари“ бе победен, а Вилньов е новият крал“.

„Шуми изпрати „Ферари“ в нокаут“ пише торинският всекидневник „Ла Стампа“. „Отлично бягане и една фатална грешка. Със своята маневра германският пилот се опита да блокира съперника си, но излетя от пистата“.

***

ФИА призова Шумахер

Париж, 27 октомври 1997 г. /БТА/ Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) призова германския пилот от екипа на „Ферари“, участващ в световното първенство по автомобилизъм Формула 1 – Михаел Шумахер на своето извънредно заседание, което ще се състои на 11 ноември във френската столица.

Причината за това е докладът на директора на последния кръг от тазгодишния шампионат – стартът за Голямата награда на Европа на пистата в Херес (Испания).

Шумахер вероятно ще трябва да обясни маневрата си в 48-ата обиколка, която доведе до сблъсъка му с новия световен шампион Жак Вилньов (Канада).

***

Шумахер: Допуснах грешка

Маранело, Италия, 28 октомври 1997 г. /БТА/ Двукратният световен шампион по автомобилизъм във „Формула 1“ Михаел Шумахер (Германия) заяви на пресконференция в Маранело днес, че е допуснал грешка в последното състезание – „Гран При“ на Испания – на пистата Херес и по-точно при сблъсъка с новия първенец – Жак Вилньов (Канада).

„Не съм си и помислял, че Жак може да атакува точно на този завой. Затова бях много изненадан и в инстинктивния си рефлекс реагирах погрешно“, заяви Шумахер.

„Шуми“ отново отрече да е предизвикал инцидента. „За това нещо не може да ми се търси отговорност“, добави пилотът на „Ферари“.

Шумахер обаче ще трябва да даде отчет за своите действия по време на заседанието на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) на 11 ноември. Не се изключва и вариантът той да бъде наказан от ФИА.

***

Ники Лауда защитава Шумахер

Виена, 30 октомври 1997 г. /БТА/ Бившият световен шампион по автомобилизъм във Формула 1 Ники Лауда счита за напълно несправедливи критиките за поведението на германския пилот Михаел Шумахер в състезанията в Херес де ла Фронтера (Испания) за Голямата награда на Европа, където се сблъска с канадеца Жак Вилньов.

„Случилото се може да се обясни много лесно: Михаел видя, че Вилньов се готви да го изпревари едва, когато взимаше завоя – твърди Лауда пред списание „Нюз“.

„Когато забеляза, че Жак почти го е задминал, той увеличи скоростта, при което неговият автомобил докосна болида на Вилньов – добавя Лауда, според когото, ако канадецът не бе натиснал спирачките и автомобилът му бе задминал Ферари-то на Шумахер, то и двата болида щяха да излетят от пистата, а Шумахер щеше отново да стане световен шампион.

***

Бон, 8 ноември 1997 г. /БТА/ Пилотът на „Ферари“ Михаел Шумахер (Германия) очаква да бъде наказан за сблъсъка с Жак Вилньов (Канада) в последния кръг от световното първенство по автомобилизъм – Формула 1, но се надява да не бъде отстранен от пистата.

„Мисля, че във всички случаи ще бъда наказан, но се надявам да ми бъде наложена глоба или отнемане на точки“, каза Шумахер в интервю за германската телевизия РТЛ.

При сблъсъка в 48-ата обиколка на старта за Голямата награда на Европа на пистата Херес (Испания) Шумахер излетя от трасето, а Вилньов завърши състезанието и завоюва световната шампионска титла.

***

Пред извънредното заседание на ФИА

Париж, 10 ноември 1997 г. /БТА/ Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) призова представители на тимовете от „Формула 1“ – „Макларън-Мерцедес“ и „Уилямс-Рено“ да се явят на утрешното извънредно заседание на ФИА в Лондон. (…)

Основна тема на заседанието обаче ще бъде обсъждане на поведението на Шумахер в състезанието на „Херес“, когато той блъсна изпреварващия го Жак Вилньов (Канада).

В същото време „Шуми“ е оптимист за изхода на заседанието. Самият той е убеден, че трябва да бъде наказан, но съвсем леко – най-много лишаване от състезателни права за един старт или наказателни точки. (По правилник шефовете на ФИА могат да го му наложат най-тежкото наказание - лишаване от състезателни права за три старта). Статистиците припомнят също, че през 1994 година той бе наказан от ФИА да не участва в две състезания, тъй като тогава в надпреварата за Гран При на Великобритания многократно игнорира черния флаг. Така че от международната федерация предварително имат едно на ум. (…)

***

ФИА отнема точките на Шумахер

Лондон, 11 ноември 1997 г. /БТА/ Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) съобщи, че анулира всички резултати от стартовете в Световния шампионат във Формула 1 през 1997 година и отнема вицешампионската титла на Михаел Шумахер (Германия), заради сблъскването в болида на Жак Вилньов в състезанието на пистата „Херес“ преди две седмици.

24-членният съвет на ФИА реши, че няма смисъл и основания да забрани на Шумахер да стартира през новия сезон и да му налага други наказания и глоби.

„Шумахер е действал инстинктивно, но не и преднамерено“, счита президентът на ФИА Макс Моузли.

„Да отнемеш на състезател вице-световна титла е тежко наказание. Това обаче трябва да послужи като сигнал за всички пилоти - да знаят какво ги очаква, ако решат да предприемат подобни действия. Второто място в шампионата е голямо постижение и който спечели по този начин, трябва да изтърпи сериозно наказание“, заяви Моузли.

„Аз приемам това решение. Естествено съм много разочарован. Това наистина е едно тежко наказание – да ти отнемат титлата във Формула 1, след като си допуснал само една грешка, и си наказан само заради нея“, е становището на Михаел Шумахер. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:12 на 28.10.2024 Новините от днес

Община Добрич: Носители на Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката за 2024 г. са Мария Славова – пианист, органист, преподавател и Музикална школа Акордеон при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Деян Дженков

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация