Това е най-високата позиция, която българин е заемал в системата на ООН

site.btaПреди 15 години през 2009 г., Ирина Бокова е първата жена застанала начело на ЮНЕСКО

Преди 15 години през 2009 г., Ирина Бокова е първата жена застанала начело на ЮНЕСКО
Преди 15 години през 2009 г., Ирина Бокова е първата жена застанала начело на ЮНЕСКО
София (13 ноември 2009) Президентът Георги Първанов се среща с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. БТА, снимка: Петър Кръстев/Архрив

Ирина Бокова е първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в 62-годишната ѝ история. Тя е и първият генерален директор от източноевропейска страна. Изборът на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО е най-високата позиция, която българин някога е заемал в системата на ООН.
На днешния ден преди 15 години – 23 октомври 2009 г., в Париж, Бокова полага клетва като генерален директор на ЮНЕСКО.
Тя е избрана от Изпълнителния съвет на организацията на 22 септември 2009 г. На 15 октомври 2009 г. Ирина Бокова е утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО от Генералната асамблея на организацията. Ирина Бокова говори свободно английски, руски, френски и испански, завършила е английската езикова гимназия в София и Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). От 1977 до 1990 г. работи в Министерство на външните работи. Депутат е във Великото Народно събрание от БСП (1990-1991). От ноември 1996 г. до февруари 1997 г. е министър на външните работи. От 5 юли 2001 г. до 19 май 2005 г. е депутат в 39-ото Народно събрание. От 8 юни 2005 г. е постоянен представител на България към Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), от юли 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

Как протича избора на Бокова, може да се проследи в емисиите на БТА “Международна информация” и “Вътрешна информация”:    

Ирина Бокова е българският кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО

София, 29 май 2009 г. /БТА/ Кандидатурата на Ирина Бокова за поста Генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН /ЮНЕСКО/ издигна правителството, съобщи информационната служба на МС. (…)
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще координира кампанията за подкрепа сред всички страни - членки на ЮНЕСКО, в полза на българската кандидатура. (…)

***

Започва процедурата по избор на нов генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 7 септември 2009 г. /БТА/ От днес в Париж започва процедурата по избора но нов генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), предаде Франс прес. 
За фаворит за поста сред деветимата кандидати е смятан египетският министър на културата Фарук Абдел Азиз Хосни. Той заема в родината си тази длъжност от 20 години и през 2008 г. си спечели скандална слава с антисемитски изказвания, направени в египетския парламент. Тогава Хосни обеща, че лично ще изгори всички книги на иврит, които открие в библиотеките в Египет. Тези думи предизвикаха смут в западните страни, много от които вече бяха обявили, че ще подкрепят Хосни за поста. Престижното американско списание "Форин полиси" дори определи кандидатурата на Хосни за поста като "скандална". Египетският министър изрази съжаление за изявленията си. Миналата седмица в интервю за Франс прес той каза, че в основата на кандидатурата му за генерален директор на ЮНЕСКО е философията за помирението на народите.
Хосни твърди, че разполага с подкрепата на 32 гласа от 58-те страни членки на ЮНЕСКО, които заемат места на ротационен принцип в Изпълнителния съвет на организацията. Това е повече от обикновеното мнозинство, необходимо за избирането на генерален директор. (…)
Представители на ЮНЕСКО смятат, че още отсега е ясно, че Хосни ще бъде избран на поста. Сред съперниците на египетския министър на културата е бившата външна министърка на Австрия и европейска комисарка за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Тя се кандидатира за длъжността в последния момент, на 31 май, когато изтичаше крайният срок за заявяване на кандидатурите. 
Сред кандидатите са Ирина Бокова от България, руският заместник-министър на външните работи Александър Яковенко и бившата посланичка на Еквадор във Вашингтон Ивон Баки, припомня Франс прес.
Деветимата кандидати ще изложат програмите си за ръководството на ЮНЕСКО пред представителите на 58-те страни от Изпълнителния съвет на организацията, събрали се на сесия в Париж. После от 17 септември ще започне самото гласуване, което ще трябва да протече в най-много пет тура. (…)

***

Никой кандидат не бе избран на първия кръг от изборите за нов генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 17 септември 2009 г. /БТА/ Никой кандидат не бе избран на първия кръг от започналата днес процедура за избор на нов генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), предаде Франс прес.
Смятаният за фаворит египетски министър на културата Фарук Хосни получи 22 гласа, при 30 необходими. На второ място с 8 гласа остана българката Ирина Бокова - посланик на страната ни в Париж. Тя изпревари с един глас австрийката Бенита Фереро-Валднер - европейски комисар за външните отношения, и еквадорката Ивон Баки.
Вторият тур ще се проведе утре. Максималният брой турове е пет, като изборът трябва да приключи във вторник.      
    
***

ЮНЕСКО отново не успя да си избере генерален директор

Париж, 18 септември 2009 г. /БТА/ Изпълнителният съвет на Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) отново не успя да избере генерален директор, тъй като предизвикалият противоречия египетски министър на културата Фарук Хосни не събра необходимото мнозинство, съобщиха ДПА и Франс прес. 
При днешното второ гласуване Хосни получи 23 гласа от 58-те членове на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО. При първото гласуване вчера той имаше 22 гласа. Австрийката Бенита фереро-Валднер, която е еврокомисар по външните отношения, получи девет гласа, с два повече от първия тур, а българският кандидат, посланикът ни във Франция Ирина Бокова - 8 (колкото и на първия тур). С осем гласа подкрепа е и кандидатурата на Ивон Баки от Екваториална Гвинея. Руският кандидат, заместник-министърът на външните работи Александър Яковенко, за когото на първия тур гласуваха 7 души, сега получи само 3 гласа. (…)

***

ЮНЕСКО пак не можа да избере нов генерален директор; ще има четвърти тур на гласуване в понеделник 

Париж, 19 септември 2009 г. /БТА/ Изпълнителинят съвет на ЮНЕСКО днес отново не успя да избере нов генерален директор на организацията на третия тур от гласуването, в което египтянинът Фарук Хосни остава фаворит, съобщиха официално от централата на институцията, предаде Франс прес. (…)
Според дипломатически източници египетският министър на културата Фарук Хосни е получил 25 гласа /23 на вчерашния тур/, следван от българския кандидат Ирина Бокова /13 срещу 8 гласа вчера/, австрийката Бенита Фереро-Валднер, еврокомисар за външните отношения /11 гласа срещу 9 вчера/ и еквадорката Ивон Баки /9 срещу 8 гласа вчера/. 
Четирима кандидати се отказаха от третия тур - литовката Ина Марчюльоните, която получи вчера три гласа, руснакът Алесандър Яковенко /също три гласа вчера/, както и кандидатите от Танзания и Бенин /съответно с два и един гласа на втория тур/. Алжирецът Мохамед Беджауи участва, но не получи нито един глас.
Интензивни консултации се водят през последните дни между европейските делегации, за да се стигне до единна кандидатура, която  да се противопосатви на египетския кандидат, предизвикал полемика заради антисемитски и антиизраелски позиции, в което го обвиняват еврейски организации и интелектуалци. (…)
    
***

Бенита Фереро-Валднер оттегли кандидатурата си за генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 20 септември 2009 г. /БТА/ Австрийката Бенита Фереро-Валднер оттегли кандидатурата си за генерален директор на ЮНЕСКО, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съобщение на австрийското посолство в Париж. Валднер смята, че няма необходимите условия, за да продължи битката за поста и затова реши да се оттегли "в името на висшия интерес на организация и на европейското единство", се казва в съобщението. (…)

***

Еквадор оттегли своята кандидатка за генерален директор на ЮНЕСКО, за да улесни процеса на избора 

Париж, 21 септември 2009 г. /БТА/ Кандидатката на Еквадор Ивон Баки е оттеглила кандидатурата си за генерален директор на ЮНЕСКО, оставяйки само двама претенденти за поста - египтеннинът Фарук Хосни и българката Ирина Бокова, съобщи за АФП еквадорсикят посланик в организацията.
Еквадорското правителство реши да оттегли кандидатурата на Ивон, за да улесни процеса на избор на нов генерален директор, заяви Марсело Васкес. (…)

***

Ирина Бокова и Фарук Хосни получиха равен брой гласове на четвъртия тур от изборите за генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 21 септември 2009 г. /БТА/ Ирина Бокова и египтянинът Фарук Хосни получиха равен брой гласове на произведения тази вечер четвърти тур от изборите за нов генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Това съобщи говорител на ЮНЕСКО, цитиран от Франс прес.
Той уточни, че двамата кандидати са получили по 29 гласа при гласуването в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията. Това налага произвеждането утре на пети, последен тур. 
В случай че двамата получат отново равен брой гласове, новият генерален директор на ЮНЕСКО ще бъде определен с жребий, обясниха от организацията. (…)

***

Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 22 септември 2009 г. /БТА/ Българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана днес за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа, предаде Франс прес.
57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история, отбелязват световните агенции. 
След вота Бокова пожела да изкаже почит на Египет и неговия кандидат. "Заявих на египетската делегация, че се надявам да бъдем заедно, защото никога не съм вярвала в идеята за сблъсъка на цивилизациите", заяви тя в кратка декларация, цитиран от Франс прес.
Ако беше избран, Фарук Хосни щеше да бъде първият представител на арабска страна начело на ЮНЕСКО, отбелязва агенцията.    
Бившият български външен министър изглежда идеалният избор за ръководния пост на ЮНЕСКО, отбелязва ДПА. (…)

***

Израел поздрави Ирина Бокова с избирането й начело на ЮНЕСКО

Ерусалим, 22 септември 2009 г. /БТА/ Израелското външно министерство поздрави тази вечер българския дипломат Ирина Бокова за избирането й за генерален директор на ЮНЕСКО, предаде Франс прес.
Израел приветства този избор и е уверен, че ползотворното му сътрудничество с ЮНЕСКО ще продължи и дори ще се засили, се казва в изявление на министерството. (…)
Египетски интелектуалци обаче изразиха разочарование от изхода на изборите, съзирайки намеса на "еврейското лоби и ционисткото движение". (…) За първи път Европа се надига срещу арабския свят с такова ожесточение. Този резултат не е пълен провал, защото показа много неща, отбеляза началникът на службата за преводи в министерството на културата Габер Асфур.

***

В. "Монд" за избирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО

Париж, 23 септември 2009 г. /БТА/ Победата на Ирина Бокова е историческа, пише френският в. "Монд" в интернетсайта си във връзка с избирането на българския посланик в Париж за генерален директор на ЮНЕСКО. Никога досега жена не е била избирана начело на ЮНЕСКО, тя става също първият генерален директор от източноевропейска страна, отбелязва вестникът в материал озаглавен "Ирина Бокова, наследничка на бившия комунистически режим". (…)
"Тя е представител на старата гвардия, на поколението млади партийни кадри с добро образование, компетентни, които успяха да се еманципират и да се възползват от криволиците на прехода, за да получат постове", цитира вестникът Франсоа Фризон-Рош, изследовател в Националния център за научни изследвания на Франция и специалист по българските въпроси. Според Фризон-Рош победата на Бокова срещу египетския министър на културата Фарук Хосни е възнаграждение за нейната интелигентност и ловкост. "От шест месеца тя придружаваше президента Георги Първанов в посещенията му в чужбина. Той я представяше на всичките си събеседници. Тя направи активна кампания в страните от френскоговоряща Африка", посочва френският изследовател. Той отбелязва в заключение, че във Франция, където Бокова "добре защитава интересите на България, тя е хвалена от политици както от десницата, така и от левицата". 

***

В. "Фигаро" за избирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО

Париж, 23 септември 2009 г. /БТА/ Вестник "Фигаро" публикува днес статия за избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО.
Френският ежедневник определя победата й като изненада. Сделки в последната минута облагодетелстваха Ирина Бокова срещу смятания за фаворит, но предизвикващ противоречия египетски министър на културата Фарук Хосни, пише вестникът. (…)
"Фигаро" коментира, че надпреварата е разделила Европа. В стремежа си да се обединят срещу Фарук Хосни по-голямата част от европейските страни подкрепиха Ирина Бокова, отбелязва вестникът и допълва, че малки африкански страни, които обаче имат голямо представителство в ЮНЕСКО, са били подложени на натиск също да застанат зад българката. (…)

***

Противниците на Фарук Хосни приветстват избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 23 септември 2009 г. /БТА/ Еврейските организации и интелектуалците, които се бореха срещу кандидатурата на египетския министър на културата Фарук Хосни за нов генерален директор на ЮНЕСКО, приветстваха днес избирането на поста на Ирина Бокова, предаде Франс прес.
Центърът "Симон Визентал" определи успеха на българката като победа на разума и на атмосферата на откритост срещу атмосферата на страха. 
"ЮНЕСКО току-що избегна един скандал, едно морално бедствие", обяви лауреатът на Нобеловата награда за мир Ели Визел. (…)
Обвиненията срещу египетския министър на културата всяха смут сред западните правителства, някои от които първоначално бяха склонни да подкрепят неговата кандидатура в името на сближаването с арабско-мюсюлманския свят, отбелязва Франс прес. 
Френският вестник "Монд" твърди в днешния си брой, че Франция безуспешно е искала от египетския президент Хосни Мубарак да смени кандидата си. Според ежедневника представителят на Франция, която подкрепяше Фарук Хосни, на последния решаващ тур е гласувал за Ирина Бокова. (…)
Франс прес отбелязва, че перспективата Фарук Хосни да оглави ЮНЕСКО е предизвикала силно недоволство сред служителите на самата организация, които снощи не криели задоволството си от победата на българската кандидатка. В кулоарите на ЮНЕСКО в Париж вчера са се разпространявали открито копия на френски и английски език на статия в арабски сайт за предполагаемите връзки на Хосни с египетските тайни служби.

***

Фарук Хосни разкритикува ЮНЕСКО, че се е политизирала

Кайро, 23 септември 2009 г. /БТА/ Египетският министър на културата Фарук Хосни разкритикува днес Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), че се е политизирала, предаде Франс прес. (…)
Неуспелият египетски кандидат пожела на Ирина Бокова успех в трудната работа, която ѝ предстои. (…)

***

"Ню Йорк таймс": Ирина Бокова е правилният избор за генерален директор за ЮНЕСКО

Ню Йорк, 27 септември 2009 г. /БТА/ Надпреварата бе оспорвана, а гласуването премина в пет тура, но ЮНЕСКО направи правилния избор във вторник вечер, когато избра българския дипломат Ирина Бокова за свой нов генерален директор. Това пише в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия, поместена днес в електронно му издание. 
Бокова ще бъде първата жена и първият представител на Източна Европа начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, припомня изданието.
Бокова идва със собствения си натрупан опит. Критиците, включително и някои в собствената й държава, бяха на мнение, че тя трябва да бъде дисквалифицирана, тъй като баща ѝ Георги Боков е бил главен редактор на в. "Работническо дело" и заради собственото й членство в комунистическата партия.
Според нас тя бе правилният избор, се посочва в статията. Бокова изигра активна роля в превръщането на България от съветски сателит в страна членка на Европейския съюз. Това би трябвало да бъде силен актив в ръководенето на организация, в която някога бушуваха идеологически бури. В дългата си кариера на дипломат, включително и за кратко външен министър и в момента посланик на България във Франция и неин представител в ЮНЕСКО, тя е показала скромен и ефективен професионализъм.
ЮНЕСКО е една от най-известните и влиятелни организации на ООН. Предстои ѝ да изиграе важна роля и Бокова изглежда добре подготвена да я ръководи, коментира изданието. 

***

Ирина Бокова изрази възхищението си от арабската и мюсюлманската култура и цивилизация 

Париж, 4 октомври 2009 г. /БТА/ Новият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви в интервю за сайта islamonline, че има дълбоки лични и културни връзки с мюсюлманския свят и определи ислямофобията като опасно явление.
Бокова, която спечели надпреварата с египетския кандидат Фарук Хосни, заяви, че не възприема избирането си на поста като победа на "кандидата на Севера" над "кандидата на Юга". 
"До третия кръг на гласуването аз бях просто кандидатът на България. Дори не бях общият кандидат на Европа", посочи тя, като отбеляза, че съществена част от гласовете, които е събрала са били от страни от Третия свят.
Бокова, която е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО и първият представител на бившия съветски блок на този пост, заяви, че се възхищава от арабската и мюсюлманската култура и цивилизация. (…)
"Протягам ръка, за да работим заедно и да изтрием всички недоразумения", каза Бокова в заключение.

***

Ирина Бокова бе утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО с огромно мнозинство 

Париж, 15 октомври 2009 г. /БТА/ Българският дипломат Ирина Бокова днес бе официално избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции.
Генералната конференция на организацията потвърди с тайно гласуване избора на Изпълнителния съвет. Бокова бе утвърдена с огромно мнозинство от 166 гласа от 182-ма гласували делегати, посочва ИТАР-ТАСС. (…)
Пред Генералната конференция Бокова заяви, че се гордее, че е първата жена и първата представителка на Източна Европа начело на ЮНЕСКО. Осъзнавам отговорността си пред очакващите ме предизвикателства, отбеляза тя в речта си. (…)

***

Ирина Бокова положи клетва като генерален директор на ЮНЕСКО

Париж, 23 октомври 2009 г. /БТА/ Посланичката на България Ирина Бокова днес положи клетва като нов генерален директор на ЮНЕСКО, съобщи ИТАР-ТАСС. В програмната си реч тя формулира задачите, които има намерение да решава начело на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. (…) Тя подчерта, че се гордее да бъде първата жена и първата представителка на Източна Европа на поста и обеща да работи за укрепване на ролята на организацията в диалога между различните култури. ЮНЕСКО е дом на диалога, каза Бокова.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:27 на 28.10.2024 Новините от днес

Министърът на отбраната Атанас Запрянов: Командно-щабното учение, провеждано на учебен полигон „Ново село“, демонстрира готовността на Многонационалната бойна група на НАТО в България при необходимост да участва в отбранителна операция

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация