site.bta„Вечните замърсители“ са често срещани в чешмяната и в бутилираната вода в световен мащаб

„Вечните замърсители“ са често срещани в чешмяната и в бутилираната вода в световен мащаб
„Вечните замърсители“ са често срещани в чешмяната и в бутилираната вода в световен мащаб
Снимка: Pixabay

В питейната и в бутилираната вода по целия свят може да бъдат открити вредните пер- и полифлуороалкилни съединения (PFAS), наричани „вечни замърсители“, сочи ново проучване, цитирано от ЮПИ. 

Изследователите съобщават, че в проби от бутилирана и чешмяна вода от 15 страни по света са открити десет специфични химикала PFAS. Например химикалите перфлуорооктановата киселина (PFOA) и перфлуороктансулфонова киселина (PFOS) са открити в повече от 99% от изследваните проби бутилирана вода.

Учените установяват също така, че преваряването на водата или прекарването ѝ през въглероден филтър може значително да намали нивата на PFAS в питейната вода, като ги понижи от 50% до 90%.

За целите на проучването изследователите изследват 112 проби бутилирана вода от магазини във Великобритания и Китай. Пробите обхващат 87 марки, като източниците на вода са от 15 държави в Азия, Европа, Северна Америка и Океания. 

Общо в 63% от бутилираните води са открити PFAS химикали. Според учените няма значителна разлика в нивата на PFAS между водата в стъклени или пластмасови опаковки, както и между бутилираните газирани води и негазираните. Те изследват и 41 проби чешмяна вода от Великобритания и Китай и установяват, че в китайската чешмяна вода концентрацията на PFAS е по-висока, отколкото в британската.

Пер- и полифлуороалкилни съединения включват повече от 15 000 синтетични химикала. Тяхната висока стабилност се дължи на връзката флуор-въглерод, която е една от най-силните в органичната химия. PFAS почти не се разпадат по естествен път, поради което са наричани „вечни“. 

Проучването е публикувано в списание ACS ES&T Water.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:17 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация