site.btaНад 6000 сигнала са постъпили за девет месеца в Инспекцията по труда, повече млади хора започват работа при нас, каза изпълнителният директор Екатерина Асенова

За деветмесечието на т.г. са постъпили 6441 сигнала, в голямата си част те касаят неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения, за положен труд в официални празнични дни или при извънреден труд, каза в интервю за БТА Екатерина Асенова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). Инспекцията ще отбележи на 3 ноември 117-ата си годишнина.

Малко над 500 са сигналите за неосигурени здравословни условия на труд, съобщи Асенова. По данни на ГИТ от началото на 2024 г. сумата на забавените трудови възнаграждения е 8,2 млн. лв., а изплатените след намесата на инспекторите по труда заплати, включително и суми за предишни периоди, са над 6,8 млн. лв. През тази година въведохме и т.нар. бързи проверки, които са точно за установяване на лица без трудови договори, отбеляза изпълнителният директор на ГИТ. 

Хората трябва да бъдат смели и да не се страхуват да подават сигнали към Инспекцията по труда, когато виждат, че не са им осигурени здравословни и безопасни условия на труд, призова тя. На всеки гражданин законодателят е дал възможност да откаже да изпълнява даден вид дейности при съществуващ риск за живота и здравето му, напомни също Асенова. Приоритет в работата на агенцията е и предотвратяването на трудови инциденти. 

За деветте месеца на т.г. от оперативния регистър на Инспекцията по труда са установени 44 смъртни травматични злополуки, пряко свързани с работния процес, и 47 смъртни нетравматични злополуки, които са вследствие на инфаркт, инсулт или пътнотранспортно произшествие, съобщи Асенова. На второто число трябва да се обърне внимание, защото работата без трудов договор води до стрес, напрежение или бърнаут, коментира тя. Няма да спрем да се борим срещу тази негативна тенденция, защото анализът от разследването на трудови злополуки показва, че в голямата си част те са предотвратими, увери изпълнителният директор на ГИТ. Нека бъдем предпазливи и да не подценяваме правилата за безопасност на труда, те трябва да се спазват, защото спасяват живота, те не пречат, апелира Асенова. 

Следва пълният текст на интервюто:

Г-жо Асенова, на 3 ноември ГИТ ще отбележи 117 години от създаването си. През последните години какви промени настъпиха с цел модернизиране на работата?

- На 3 ноември, с указ на княз Фердинанд I, през далечната 1907 г., се приема Законът за инспектората по труда, който поставя началото на съществуването на Инспекцията по труда. Това е един много малък по обем закон само с 15 члена. Днес инспекторите по труда осъществяват контрол върху над 500 нормативни акта. През годините бяха въведени много нови идеи и проекти, модернизираха се процесите на работа. Инспекцията по труда разполага с информационна система, която съдържа огромна по обем база данни, така че всеки един инспектор в страната, лесно да види дали в даден обект на контрол служителите имат трудови договори. Националната агенция за приходите ни даде достъп до своя регистър за сключените трудови договори. Всеки инспектор може да провери дали негов колега от друга дирекция осъществява контрол на даден работодател, дали дадените при предишни проверки предписания са изпълнени и т.н.

Разработената методика за оценка на рисковия потенциал на обектите на контрол ги групира в регистър според нивото на риска от допускане на нарушения. Това дава възможност ограниченият човешки ресурс на Инспекцията по труда да се насочва към най-рисковите по отношение прилагането на трудовото законодателство работодатели. Ежегодно Инспекцията планира по 2000 проверки в обекти, които са високорискови в тази насока. Започваме нов проект, по една от дейностите в него ще бъдат закупени дронове, които ще улеснят работата на инспекторите, особено при проверки в селското и горско стопанство, защото има изключително трудно достъпни места. Така ще може да се провери дали там реално се полага труд и има работещи. Изключително полезни са въпросниците за самоконтрол, които се изпращат при конкретен работодател, който може да провери дали има допуснати нарушения, дали има несъответствия с трудовото законодателство, които да отстрани навреме преди проверката на Инспекцията на място. Имаме разработен софтуер за проверка доколко има риск полаганият труд да е недеклариран, с фиктивни условия на труд, например тогава, когато е уговорено възнаграждение в размер на минималната работна заплата (МРЗ), а на ръка получаваш повече; когато си договорил четиричасов работен ден, а реално се работи 10-12 часа. Работещият получава насоки към коя компетентна институция да се обърне при съмнения за проблем. Ще отбележа също, че всички услуги за гражданите са електронизирани.

Инспекцията по труда има и богат международен опит. Преди няколко месеца получихме висока оценка за работата си от изпълнителния директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу. Участваме в съвместни проверки, организирани от други релевантни на нас европейски институции. Това, което най-много впечатлява колегите от Европа, е интегрираният контрол, който упражняваме, защото ние следим както за здравословните и безопасни условия на труд, така и за осъществяването на трудовите правоотношения. Тази година на церемония в Брюксел Инспекцията беше удостоена с грамота и плакет за добра практика за проекта, изпълняван съвместно с консултативните центрове по трудово право Arbeit und Leben Berlin-Brandenburg (AuL). Темата на проекта бе „Транснационално сътрудничество в подкрепа на български работници в строителния и други сектори“. Ще отбележа, че все повече млади хора, на възраст от 25 до 40 г., започват работа при нас, т.е. наблюдава се желание за подмладяване на Инспекцията.

За какво най-често работещите се обръщат към ГИТ?

- За деветмесечието на т.г. са постъпили 6441 сигнала. В голямата си част те касаят неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения, за положен труд в официални празнични дни или при извънреден труд. Едва 535 обаче са сигналите за неосигурени здравословни условия на труд. Негативният ефект от това, че не си получил навреме заплата, е по-забележим, но трябва да си даваме сметка, че компромисът с неосигурените здравословни и безопасни условия на труд може да е причина за трудов инцидент. Хубаво е да се знае, че работещите трябва да сигнализират Инспекцията по труда тогава, когато все още работят на съответното работно място. За да може да се възползваме от своето правомощие да обявим трудово правоотношение тогава, когато си без трудов договор, безспорно трябва да докажем полагането на труд, а това става единствено и само ако работещият продължава да работи, за да може той на място да съдейства на инспекцията за установяване на нарушение. Иначе единствено по съдебен ред би могло да се докаже полагането на труд при съответния работодател. Работим в тясно сътрудничество и с работодателски организации, и със социалните партньори. Всички се стремим към това българските предприятия да излязат от сивата икономика.

На младите хора трябва да е ясно, че колкото и да им се струва далечно времето за придобиване на право на пенсия, размерът на тази пенсия ще е на база на дохода, който са получили, на който са се осигурявали. Когато са се съгласили да работят на минимална заплата, а допълнително на ръка да получават възнаграждение, това е проблем при временна нетрудоспособност или когато се обърнат към бюрото по труда в случай на безработица, защото тези обезщетения се определят на база на осигурителния доход. От началото на 2024 г. сумата на забавените трудови възнаграждения е 8,2 млн. лв., а изплатените, след намесата на инспекторите по труда, заплати, включително и суми за предишни периоди, са над 6,8 млн. лв.

Всяка година в плана за дейността на  агенцията залагаме специална мярка за недекларирания труд. През тази година въведохме и т.нар. бързи проверки, които са точно за установяване на лица без трудови договори. Случаите на работа без трудов договор са 2543 при 2737 спрямо същия период на м.г., което е показател за ограничаване на недекларирания труд в най-тежката му форма. По време на контролната ни дейност за деветте месеца на 2024 г. са спрени 540 обекта, площадки, машини и съоръжения. Тази мярка има превантивен характер чрез нея се гарантира в най-пълна степен животът и здравето на работещите, но и служи за предотвратяване на тежки трудови злополуки и спасяване на човешкия живот. При извършените проверки през горепосочения период инспекторите по труда са отстранили 95 работници поради липса на правоспособност и/или неспазване на правилата за безопасна работа при 54 отстранени работници за същия период на миналата година.

Една от кампаниите, които обявихте през т.г., бе тази за намалявания на трудовия травматизъм. Какво показват последните данни по отношение на произшествия, свързани с работния процес?

- Започнахме „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“ заради негативната тенденция през 2023 г. и в началото на 2024 г. по отношение на високия процент трудов травматизъм. Разследването на трудови злополуки е най-неприятната част от работата на инспектора по труда. При получен сигнал от спешния телефон 112 инспекторите реагират мигновено, като често пъти те са сред първите пристигнали на мястото на инцидента органи. За съжаление гледката, която ги посреща в тези моменти, оставя отпечатък за дълъг период. Кампанията е проведена в 17 областни центъра и ще продължи.

За деветте месеца на т.г. от оперативния регистър на Инспекцията по труда са установени 44 смъртни травматични злополуки, пряко свързани с работния процес, и 47 смъртни нетравматични злополуки, които са вследствие на инфаркт, инсулт или пътно-транспортно произшествие. На второто число трябва да се обърне внимание, защото работата без трудов договор води до стрес, напрежение или бърнаут. Това може да причини разсеяност, която да провокира трудов инцидент. Няма да спрем да се борим срещу тази негативна тенденция, защото анализът от разследването на трудови злополуки показва, че в голямата си част те са предотвратими. Нека бъдем предпазливи и да не подценяваме правилата за безопасност на труда, те трябва да се спазват, защото спасяват живота, те не пречат. Данните са от оперативния регистър на ГИТ, който е различен от този на Националния осигурителен институт. ГИТ разследва злополуки, които биха довели до инвалидност тогава, когато има трима или повече пострадали или с летален изход.

Кои сфери са най-рискови за инциденти?

- Сектор „Строителство“ е сред най-рисковите, като падането от височина вследствие на необезопасени контури на етажни плочи, необезопасени конструктивни отвори са сред честите причини за настъпване на инциденти. Отново ще кажа, че рискът не трябва да се подценява. Всеки строителен работник знае, че не бива да стои под окачен товар на куката на крана; че асансьорната шахта следва да бъде обезопасена. В горското стопанство също има риск от трудов травматизъм.

В тази връзка какво послание бихте отправила към гражданите?

- Да бъдат смели и да не се страхуват да подават сигнали към Инспекцията по труда, когато виждат, че не са им осигурени здравословни и безопасни условия на труд. На всеки гражданин законодателят е дал възможност да откаже да изпълнява даден вид дейности при съществуващ риск за живота и здравето му. Да ни сигнализират, ако полагат труд в условия на недекларирана заетост и да знаят, че не бива да се съгласяват да работят без трудов договор, защото губят всякакви трудови и осигурителни права.

Искам да благодаря на инспекторите по труда, които въпреки стреса и напрежението не спират да работят, да ги призова да продължават да учат и да развиват своя професионализъм и да надграждат своята квалификация, защото така ще се справят с предизвикателствата, пред които се изправят, и нека не забравят, че нашият труд е важен, той защитава трудовите права на работещите в България.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:17 на 28.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация