site.btaС бароков концерт Сливенският симфоничен оркестър започна 92-я си творчески сезон

С бароков концерт Concerto grosso Сливенският симфоничен оркестър започна 92-я си творчески сезон.

Публиката в зала "Сливен" снощи слуша шест музикални шедьовъра от епохата на барока - произведения от Вивалди, Джеминяни, Корели, Хендел, Ейвисон и Корет в изпълнение на солистите Глеб Гладков (цигулка), Марта Бонева (цигулка), Николай Стойков (клавесин) и София Радилова (виолончело) - музиканти и майстори инструменталисти, с огромен опит и познания в изпълнението на старинна музика.

Те бяха извикани на бис след своето изпълнение и бяха изпратени с аплодисменти.

Както БТА писа цигуларката Марта Бонева, която е концертмайстор, вече е изпълняващ длъжността директор на културния институт, защото титулярът Кремена Оксенкруг излиза в отпуск по майчинство. Кремена Оксенкруг присъства на концерта като част от публиката.

Concerto grosso е стил, който се заражда в Италия през XVIII век, но много скоро завладява цяла Западна Европа, посочват от Симфоничния оркестър. Разликата между Concerto grosso и инструменталният концерт е, че при Concerto grosso няма водещ солов инструмент. Тази роля е разпределена между няколко солисти и оркестър, които имат почти равностойни роли през повечето време.

Последният за тази календарна година концерт на Симфоничния оркестър ще се състои на 22 ноември и ще бъде от цикъла "Млада Европа" с участието на тромпетиста Георги Грозев и диригента Симон Павлов. Програмата включва Сюита “Дон Жуан” от Кристоф Глук, Концерт за тромпет и оркестър в ми-бемол мажор от Йохан Баптист Неруда и Симфония No.45 във фа-диез минор “Прощална” от Хайдн.

 

 

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:23 на 04.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация