site.btaТуристическият информационен център в Болград организира събитие на тема „Артефакти от времето на Османската империя в региона Буджак“

Туристическият информационен център в Болград организира събитие на тема „Артефакти от времето на Османската империя в региона Буджак“
Туристическият информационен център в Болград организира събитие на тема „Артефакти от времето на Османската империя в региона Буджак“
Снимка: Туристически информационен център в Болград / Фейсбук

Туристическият информационен център „Болград“ се подготвя за събитие на тема „Артефакти от времето на Османската империя в региона Буджак“, съобщиха от центъра на своята страница във Фейсбук.

Събитието ще се състои на 11 октомври от 16:00 часа на адрес: проспект „Соборний“, 123.

„По време на срещата ще запознаем присъстващите с артефактите от Османската империя, открити на територията на Буджак. Те представляват преки доказателства за това как хората са живели през определен период на тази територия – какъв е бил техният всекидневен живот, как са били управлявани, как са взаимодействали помежду си, в какво са вярвали и какво са ценили“, съобщават организаторите.

Жители и гости на Болградската община са поканени да присъстват и да се потопят в историята на региона чрез открити артефакти.

Буджак е южната част на днешната Бесарабия. 

Бесарабия е историческа област в Югоизточна Европа, между реките Днестър и Прут и долното течение на река Дунав, днес в Молдова и Украйна. Първите преселвания на българи в Бесарабия са в края на 18 в. - след Руско-турската война 1768-1774 г. Един от инициаторите за заселването на българи в южните територии на Бесарабия е генерал-фелдмаршал Пьотър А. Румянцев-Задунайски (1725-1796). От 1803 г. започва масово преселване на хиляди българи в Бесарабия (общо преселниците са около 400 000 души). Създадени са български колонии, основани са градовете Болград и Комрат и около 60 села, е посочено в Голяма енциклопедия България, 2011 г. 

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:40 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация