Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Перник

site.btaКои са водачите на листи в 14 МИР Перник

Кои са водачите на листи в 14 МИР Перник
Кои са водачите на листи в 14 МИР Перник
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Двадесет и шест партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите парламентарни избори в 14 МИР Перник, става известно от публикувана информация на страницата на Районната избирателна комисия. Кандидати за народни представители са общо 123. Те ще се борят за четири мандата в 14 МИР.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

2. Политическа партия "Глас народен" издига в Перник двама кандидати. Водач на листата е Мирослав Иванов.

4. Водач на листата, състояща се от петима кандидати за народни представители от политическа партия „Величие“, е Валентина Евтимова.

5. Водач на листата на партия „Булгари“, издигаща четирима кандидати, е Николай Лозанов. Той каза за БТА, че е на 43 години. Родом е от Перник, но в момента живее в София. Завършил е средно-специално образование в Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" със специалност "Автоматизация на производството". Има диплома за висше образование със специалност "Икономика" от Варненски свободен университет.

6. Коалиция „Моя страна България“ издига в Перник четирима кандидати. Водач на листата е Венцислав Димитров, на 50 години. Той каза за БТА, че е магистър по физика и математика от СУ "Св. Климент Охридски". Има и втора магистратура по "Публична администрация" от Технически университет - София. В продължение на седем години Димитров е учител по физика и математика, три от които оглавява и поста на заместник-директор. Два мандата е председател на Общински съвет - Драгоман.
От 2009 г. до сега е изпълнителен директор на Местна инициативна група "Сливница - Драгоман". Експерт е в разработване и управление на европейски проекти в областта на земеделието, образованието и регионалното развитие.

7. Регистрираната за участие листа на Партия "Има такъв народ" (ИТН) се състои от осем кандидати и се води от Петя Димитрова. В информация, публикувана в официалната фейсбук група на ИТН - Перник, е посочено, че тя е областен координатор на партията за Перник. Била е народен представител в 46-ото Народно събрание от формацията. Средното си образование завършва в Професионалната гимназия по икономика в Перник, а висше - в Нов български университет със специалност "Икономика". Лицензиран треньор и съдия по спортни танци. 

8. Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ издига в Перник осем кандидати. Водач на листата е Георги Попов.

9. Политическа партия „Бригада“ е регистрирала листа само с един кандидат за народен представител в Перник. Това е Александър Ефремов.

10. Водач на листата на "Партия на зелените", която издига трима кандидати, е Людмила Велинова. Това става ясно от информация, предоставена на БТА от партията. Велинова е родом от Перник. Завършила е висше образование със специалност "Финанси" в Нов български университет. Има дългогодишен стаж в банковата сфера и политиката.

11. Водач на листата на партия "Правото", състояща се от общо четирима кандидати, е Методи Методиев. Той е завършил "Право" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Известен период от време работи в системата на МВР. Има 30-годишен стаж като юрист към Софийска адвокатска колегия, става ясно от информация предоставена на БТА от председателя на партията Мария Колева.

12. Водач на листата на Партия "Възраждане", която е от осем кандидати, е Димо Дренчев. Той е предприемач с висше образование в областта на маркетинга. Политическата му кариера започва още през 2014 г. с основаването на ПП “Възраждане”, а от 2020 г. е областен координатор на формацията за Пернишка област. Народен представител от региона в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. Член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, поясни той за БТА.

13. Водач на листата на коалиция "Алианс за права и свободи", състояща се от четирима кандидати за народни представители, е Валери Григоров. Той уточни за БТА, че е роден на 4 ноември 1959 г. в Трън, но от дълги години живее в столицата. Завършил е магистратура по право във Висшия институт на МВР в София. В периода 1987 - 1980 година е курсант към Полувисшия железопътен институт (ПЖИ) "Тодор Каблешков", завършвайки специалността "Експлоатация и ремонт на дизелови локомотиви". Работил е като локомотивен машинист. Дълъг период от кариерата му преминава в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) като инспектор, старши-инспектор, дежурен офицер, заместник-командир, заместник-началник и началник. В периода 2000 - 2006 г. е директор на Национална служба "Гранична полиция". Бил е съветник на министъра по юридическите въпроси към несъществуващото Министерство на държавната администрация и административната реформа. От 2009 до 2019 г. е служител по сигурността на информацията към Апелативен съд - София. Заемал е поста юрисконсулт в частна фирма от 2019 до 2021 година.

14. Водач на листата на партия "Български национален съюз "Нова демокрация", която издига четирима кандидати, е Боян Расате. Той е ръководител на формацията, както и член на Испанската фаланга и Национален представител на Европейска акция за България, показва информация публикувана на личния му сайт. 

15. Водач на листата на партия "Български съюз за директна демокрация", издигаща двама кандидати, е Иван Манов. Той е роден в Перник. Завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. До 2006 година служи в системата на МВР. След това работи във въгледобива, а впоследствие и в дейности, свързани с разработването на биомаса и брикети за производство на възобновяема енергия. Ръководил е голяма транспортна фирма с тежка техника и механизация, посочват от партията.

16. Водач на листата на Коалиция „Синя България“, която се състои от осем кандидати, е Валентин Павлов. Той е собственик на дентални клиники. Завършва стоматология през 1996 г. в Стоматологичния факултет към Медицинския университет в София, съобщават от политическа партия "Консервативно обединение на десницата" на сайта си. През 2002 г. придобива специалност орална хирургия. Има многобройни специализации в Германия и Австрия, както и участие в курсове за допълнително усъвършенстване в областта на хирургията и оралната имплантология. Бил е народен представител от листата на Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. 

17. Румен Дунев води листата, състояща се от осем кандидати за народни представители на партия „Морал единство чест“ (ПП "МЕЧ"). Дунев е от София. Завършил е средното си образование в Техникума по транспорт "Макгахан" със специалност "Експоатация и ремонт на автомобили и кари". Има диплома за висше образование от Технически университет - София със специалност "Автомобилна техника". Дунев е автомобилен състезател и 14-кратен шампион на България по автомобилизъм в различни дисциплини - писта, планинско и рали. Към момента развива собствен бизнес в областта на поддръжката и ремонта на автомобили. Председател е на сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност" и Българска федерация по автомобилен спорт. На предишните парламентарни избори е бил водач на листата на ПП "МЕЧ" за Кюстендилска област.

18. Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС, която е от осем кандидати, е Георг Георгиев. По информация на местната структура на ГЕРБ в Перник, Георгиев е роден на 20 октомври 1991 г. в София. Магистър по политология, председател на младежката организация на ГЕРБ и ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бил е народен представител, а през 2017 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в третото правителство на Бойко Борисов. Народен представител в 45-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. Заместник-председател на комисията по правата на човека и вероизповеданията.

19. Политическа партия „Атака“ издига в Перник трима кандидати. Водач на листата е строителният предприемач Стоян Стоянов. Той е на 47 години, родом от Перник. Дългогодишен член и активист на партията. 

20. Водач на листата на ПП "Народна партия "Истината и само истината", която е от двама кандидати, е Силвия Маркова. За БТА тя каза, че е родена в Радомир. Завършила е Югозападният университет "Неофит Рилски" със специалност "Психология". В момента работи като психолог на частна практика.

21. Листата на партия "Пряка демокрация" е от трима кандидати. Водач е Адриан Савов.

22. Двама са кандидатите, включени в листата на коалиция „Свободни избиратели“. Водач в нея е Ева Марчева.

23. Георги Манолов е водач на листата на политическа партия „България на труда и разума“ за Перник. Кандидатите за народни представители в нея са двама.

24. Водач на листата партия „КОЙ – Компетентност, отговорност, истина“ е Арсени Байздренков. Роден на 5 юли 1961 г. в Перник, но понастоящем живее и работи в София. Завършил е средно техническо образование в Образцов техникум по фина механика и оптика. Има висше образование по специалността "Икономика и управление на промишлеността" от Висшия икономически институт (ВИИ) "Карл Маркс" (днес УНСС). Известен период от време работи в Германия. Там завършва и курс (следдипломна квалификация) за работа с персонал. Развива собствен бизнес в сферата на предприемачеството.

25. Коалиция „Русофили за България“ издига седем кандидати за народни представители. Водач на листата е Галина Николова.

26. Водач на съставената от осем души листа на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, е Кирил Петков. Според справка на отдел "Справочна" на БТА, той е роден на 17 април 1980 г. Завършва финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет. По време на втория служебен кабинет на Президента Румен Радев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г. заема поста министър на икономиката. Oт декември 2021 г. до август 2022 г. е министър-председател на България. През 2018 г. създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към университета, афилииран с Харвардския университет. На 19 септември 2021 г. в София Кирил Петков и Асен Василев представят своя политически проект „Продължаваме промяната“, с който се явят на парламентарни избори – на 14 ноември 2021 г. Депутат в 47-ото, 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание. Петков е бил кандидат за народен представител за 14 МИР Перник и на предходните парламентарни избори.

27. Водач на листата на партия "Български възход", която е от четирима кандидати, е Виолета Миленова. За БТА тя съобщи, че е родена в Перник. Завършила е "Счетоводство и контрол" в УНСС - София. Има следдипломна квалификация по научна и информационна дейност, придобита в Москва. Оценител е на цели предприятия и вещо лице към Окръжен съд - Перник. В момента е финансов контрольор в Община Перник.

28. Водач на листата на коалиция "БСП - Обединена левица", състояща се от осем кандидати, е Велизар Енчев. Според справка, предоставена от отдел "Справочна" на БТА, Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в Гълъбово. Завършва висше образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“. От 1979 г. до 1993 г. е журналист във в. „Отечествен фронт. През периода 1987-1993 г. е външнополитически кореспондент на вестника в Белград. От 1994-1995 г. е външнополитически коментатор на Канал 1 в БНТ. От 1 октомври 1997 г. до 8 юли 2002 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Хърватска. Депутат в 43-ото и 45-ото Народно събрание.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:14 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация