site.btaСпоред експертите употребата на енергиен прах крие рискове, заяви министърът на здравеопазването Галя Кондева

Експертите предоставиха професионално становище, в което очертаха, че приложението на енергиен прах не е безопасно, а крие рискове от увреждане на назалната лигавица, включително може да се стигне и до етапи на спиране на дишането, когато дозирането не е съобразено. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя коментира решението на Комисията за защита на потребителите, сезирана от здравното министерство, за определяне като забранен на енергийния прах, предлаган като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергичен сниф“.

„Ние разпоредихме проверки в над 380 обекта. Бяха спрени продажбите на наличните опаковки“, посочи министърът. 

Тя допълни, че няма конкретни данни от производителя за дозирането на този продукт, което отново повдига въпроса за неговата безопасност. „При многократна употреба може да има много неблагоприятни ефекти върху здравето на употребяващите. След всички данни, които събрахме от нашите консултанти по уши-нос-гърлени болести, от производителя, както и след направените анализи, ние излязохме със становище, че употребата на този прах не е безопасна за здравето“, разясни министърът на здравеопазването. 

На въпрос защо този продукт е допуснат до търговските вериги, както и дали ще бъде напълно изтеглен оттам, министър Галя Кондева подчерта, че ако продажбата на енергийния прах продължи, съответните обекти, в които той е установен, трябва да бъдат санкционирани. 

„Ролята на министерството беше да установи безопасността на продукта“, каза още тя. 

 

/БИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:54 на 23.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация