site.btaНад 300 рецепти от 30-те години са включени във втория том на „Изкуството на старата българска кухня“
Над 300 рецепти от 30-те години на 20-и век са включени във втория том на „Изкуството на старата българска кухня”. Това съобщават издателите от „Лист“.
Рецептите са подбрани от списанията „Модерна домакиня” и „Икономия и домакинство”. Част от тях са обособени в специални раздели „Блажни менюта” и „Вегетариански менюта” с предложения за храненията в различните дни от седмицата. Освен традиционни категории като „Салати”, „Супи”, „Основни ястия”, „Десерти” има сезонни рецепти и начини за консервиране.
Според философа Тони Николов старите кулинарни рецепти са особено привилегирован „ключ“ към споделимото минало, като в тях то придобива плът чрез вкуса и чрез осезанието. „Ще започна от десертите в книгата, пряко връщащи ме към детството. С вълнение открих рецептата за любимото ми сладко от бели череши, с каквото по традиция черпеха в повечето софийски домове: половин килограм бели череши, на които са махнати костилките, килограм захар, половин лимон, малко ванилия и съответното количество вода. Нищо работа, а колко вкусно и хрускаво беше то, когато се поднасяше в специална чинийка или купичка, задължително с чаша студена вода. Подобно на сладкото от белени сини сливи, чиято тайна пък беше в особеното ухание на индришето”, пише Николов в предговора на книгата.
Корицата и илюстрациите в тома са на Милена Вълнарова.
/ ГН
/ХК/
news.modal.header
news.modal.text