site.btaИзграждане на доверие, насърчаване на подход на сътрудничество и продължаване на наблюдението на доставките са сред препоръките за устойчивост на веригата на доставки на храни в ЕС

Изграждане на доверие, насърчаване на подход на сътрудничество и продължаване на наблюдението на доставките са сред препоръките за устойчивост на веригата на доставки на храни в ЕС
Изграждане на доверие, насърчаване на подход на сътрудничество и продължаване на наблюдението на доставките са сред препоръките за устойчивост на веригата на доставки на храни в ЕС
Снимка: Кореспондент на БТА в Разград Мехмед Азиз, архив

Изграждане на доверие, насърчаване на подход на сътрудничество и продължаване на наблюдението на доставките на храни: тези принципи са сред последните препоръки, публикувани от експертната група по Европейския механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност (EFSCM) за смекчаване на рисковете и уязвимостта, излагащи на риск веригите за доставки на храни.

Публикацията определя обща рамка от мерки и превантивни действия, които трябва да бъдат предприети, общи за всички членове и наблюдатели. Тъй като продоволствената сигурност е крайъгълен камък на продоволствения суверенитет, отворената стратегическа автономност и икономическата устойчивост, тези препоръки пряко допринасят за предстоящия доклад за гражданската и отбранителната готовност на Европа, изготвен от бившия финландски президент Саули Нинистьо.

Веригата за доставки на храни в ЕС доказа своята устойчивост и ефективност през първите седмици на пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. и смущенията в търговията, последвали агресията на Русия срещу Украйна в началото на 2022 г. Гражданите на ЕС могат по всяко време да имат достъп до достатъчно и разнообразно снабдяване с безопасни, питателни, финансово достъпни и устойчиви храни. Тази ситуация и работата на всички участници по веригата обаче не могат да се приемат за даденост. Няколко риска и уязвимости биха могли да застрашат настоящата стабилност.

В доклад, публикуван от Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC) през ноември 2023 г., бяха определени 28 рискови категории (биофизични и екологични, икономически и пазарни, социално-културни и демографски, геополитически и институционални, ефективност на веригата на доставки, информация и технологии) и девет основни фактора за уязвимост. Подгрупа на Европейския механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност е работила от края на 2023 г. до сега, за да разработи проекти на препоръки за смекчаване на рисковете въз основа на заключенията, представени от Съвместния изследователски център.

Целта е била да се постигне съгласие по общ набор от препоръки, които биха могли да паснат на всички участници във веригата, полагайки основите за възможни бъдещи, подробни и индивидуални анализи, специфични за риска. Очаква се всички национални органи и заинтересовани страни да използват предоставените съвети за собственото си стратегическо планиране, готовност за действие при кризи и управление на кризи.

Докладът представя два общи принципа за смекчаване на рисковете, десет структурни мерки за укрепване на дългосрочната устойчивост на хранителната верига и шест съвета за укрепване на готовността за справяне с кризи.

Съществува силна взаимовръзка между хранително-вкусовия сектор и всички останали сектори на икономиката, за да се гарантира европейската продоволствена сигурност. Способността за сътрудничество и адаптиране е от ключово значение за цялостно справяне с рисковете. Пълноценното използване на съществуващите платформи за обмен на критична информация, свързана с рискове и нововъзникващи заплахи, като например експертната група на Европейския механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност, таблото за доставките на храни и продоволствената сигурност и Информационната система за селскостопанските пазари (AMIS) позволяват колективен отговор на предизвикателствата.

В доклада се признава, че правната рамка на ЕС, включително общата политика в областта на рибарството и инструментариумът на Общата селскостопанска политика (ОСП), продължава да бъде от ключово значение за повишаване на стабилността и непрекъснатостта на наличността на храни. Групата също така подчертава необходимостта от стабилни мерки на промишлената политика, като например Европейската промишлена стратегия, за укрепване на производствения капацитет на критични суровини и технологии в рамките на Европа и държавите партньори. Всички необосновани ограничения и пречки следва да бъдат предотвратени, за да се гарантира добре функциониращ единен пазар.

Всички заинтересовани страни следва непрекъснато да идентифицират рисковете и да продължават да разработват стратегии за ефективна готовност, смекчаване и управление на кризи. Експертната група на Европейския механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност ще продължи да заседава редовно и при необходимост в случай на извънредна ситуация.

Контекст

В отговор на нарастващата несигурност и предизвикателствата, застрашаващи продоволствените системи на ЕС, през ноември 2021 г. Европейската комисия прие план за действие при извънредни ситуации за гарантиране на доставките на храни и продоволствената сигурност по време на криза. В него бяха очертани областите за подобрение, определени по време на пандемията от КОВИД-19, принципите, които следва да се спазват по време на криза, и създаването на Европейски механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност.

Експертната група в рамките на механизма се състои от национални органи на 27-те държави — членки на ЕС, които работят в областта на селското стопанство, рибарството, аквакултурите, здравната политика или безопасността на храните. Тя включва 14 допълнителни национални органа от държави извън ЕС (ЕАСТ, Западните Балкани, микродържави), чиито вериги за доставки на храни са силно интегрирани в тази на ЕС. 30 организации на заинтересовани страни участват като членове, а 16 - като наблюдатели. Тези представители предоставят перспективата на всички етапи от веригата за доставки на храни, включително на доставчиците на суровини, операторите в областта на опаковките и транспортните оператори.

Комисията свиква експертната група два пъти годишно, за да подобри степента на готовност. Заседанията се свикват и в случай на извънредни, непредвидими и мащабни събития или рискове, които могат да застрашат доставките или сигурността на ЕС. Такъв беше случаят например през март и май 2022 г. за оценка на въздействието на агресията на Русия срещу Украйна върху продоволствената сигурност и доставките на храни в ЕС. Както и през септември 2022 г. за справяне с покачването на цените на енергията и инфлацията и през февруари 2024 г., за да се обсъди потенциалното въздействие върху веригата на доставки на нападенията на бунтовниците хути в Червено море.

От създаването си Европейският механизъм за готовност и реакция при кризи в областта на продоволствената сигурност е стартирал информационната таблица относно доставките на храни и продоволствената сигурност, публикува два доклада относно състоянието на продоволствената сигурност в ЕС, извършил е проучване на рисковете и уязвимостта във веригата на доставки на храни в ЕС и е публикувал два предишни набора от препоръки относно начините за укрепване на разнообразието на източниците на доставки и относно комуникацията при кризи.

Повече информация за дейността на групата е достъпна онлайн.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:21 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация