site.btaНад 100 000 младежи са подкрепени за обучения, менторство на работното място, стажуване по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

Над 100 000 младежи са подкрепени за обучения, менторство на работното място, стажуване по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Над 100 000 младежи са подкрепени за обучения, менторство на работното място, стажуване по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
Снимка: БТА, архив

В изпълнение на Европейската гаранция за младежта и чрез мерките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) за периода 2014-2020, 115 000 младежи, между които и млади българи с увреждания, са получили подкрепа за включване в заетост с обучения, менторство на работното място, стажуване, субсидирана заетост. На тази група от граждани е оказано съдействие и за започване на самостоятелна стопанска дейност. Това се посочва в информация на представителна страница на Програмата във фейсбук. Съобщението е във връзка с Международния ден на младежта, който се отбелязва днес.

Предстои 15 000 младежи да бъдат активирани и включени в пазара на труда с мярката „Младежка заетост +“. Предвижда се и възможност за стажуване за младежи от уязвими групи в страни членки на Европейския съюз и последваща заетост в България с „Младежка инициатива АЛМА“. Дава се възможност и за повишаване на общите дигитални умения по мярката „Дигитални умения“ на ПРЧР, включително обучения и сертифициране на дигитални умения по Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва още в информацията.

Международният ден на младежта се отбелязва от 2000 г. с резолюция A/RES/54/120 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г., за да се поощри диалогът между младежите от различни култури и диалогът между поколенията, отбелязва отдел „Справочна“ на БТА. Мотото на деня за 2024 г. е : "От  кликване към прогрес: младежки цифрови умения за устойчиво развитие."

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:08 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация