site.btaНяма опасност от повторно запалване на пожара в производствения цех на „Свилоза“, каза изпълнителният директор на предприятието

Няма опасност от повторно запалване на пожара в производствения цех на „Свилоза“, каза изпълнителният директор на предприятието
Няма опасност от повторно запалване на пожара в производствения цех на „Свилоза“, каза изпълнителният директор на предприятието
БТА, Предприятие за целулоза "Свилоза" в Свищов. Снимка: Кореспондент на БТА в Свищов Лилия Йорданова

Към момента няма опасност от повторно запалване на пожара, който възникна в производствения цех на „Свилоза“, каза за БТА Михаил Колчев, изпълнителен директор на предприятието. Той посочи, че ситуацията е под контрол и пожарът отдавна е напълно потушен.

По думите му в цеха няма никакви химикали. Контролните органи са преминали проверка, огледите започнаха, остана застрахователите да приключат работа, допълни Колчев.

Засега няма данни за замърсяване на въздуха. По действащата ОПСИС система в града, която наблюдава качеството на въздуха, не са регистрирани отклонения. Освен това мобилната станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), която пристигна в Свищов, също не е открила замърсявания, посочи той. 

В момента „Свилоза“ не работи, спряна е цялата дейност и няма откъде да се получи замърсяване на въздуха, заяви Михаил Колчев. Той обясни още, че е необходимо време за възстановяване от пораженията.

Според Колчев екипите на ведомствената противопожарна служба на завода извършват денонощни огледи на цялата площадка и при необходимост се включват в гасенето на пожари.

БТА припомня, че в резултат на пожара са унищожени 14 000 килограма натриев хлорат, един брой технологично оборудване за избелване на целулоза, една електрическа инсталация и десет броя PVC дограма. Спасени са един склад, открито съоръжение за хлорен двуокис, както и друго открито съоръжение за доставка на метан.

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:19 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация