site.btaОтбелязваме Европейския ден на шоколада

Отбелязваме Европейския ден на шоколада
Отбелязваме Европейския ден на шоколада
Антверпен (28 март 2024) Шоколатиерите Аонгюс Макгалиган (вляво) и Арно Линдекенс работят върху гигантски къртица, направена изцяло от шоколад, по време на подготовката за Великден в работилницата на Chocolate Line на Доминик Персун. Белгия е добре позната в целия свят с качествените си шоколадови изделия и многобройните занаятчийски магазини. (AP Photo/Virginia Mayo)

Европейският ден на шоколада се отбелязва днес. На 7 юли 1550 година в Испания от Америка е доставена първата партида какаови зърна. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Шоколадът е произведен за първи път от ацтеките. Те го наричат "храна на боговете". 

БТА съобщава за празника в своята емисия “Забава и знание”:

В Европейския съюз днес отбелязват Деня на шоколада

Лондон, 7 юли 2006 г. /БТА/ Европейски ден на шоколада отбелязват днес страните от ЕС. На 7 юли 1550 година в Испания от Америка бил внесен първият шоколад. Именно тази дата е избрана от ЕС за честване на неофициалния шоколадов празник, съобщи ИТАР-ТАСС. 
Ацтеките са първите хора в света, които са правили шоколад. Те го наричали “храна на боговете”. Конквистадорите, донесли  лакомството в Испания, му дали по-прозаично име черно злато. Те го използвали, когато искали да укрепят физическите си сили и да си гарантират по-голяма издръжливост. 
Първоначално консумацията на шоколад в Европа била ограничена. Единствените, които можели да си го позволят, били аристократите. При това го предлагали само като течност - като горещ шоколад. Благодарение на доставките от колониите Испания запазила монопола си в Европа до ХVII век. 
Едва в началото на ХХ век шоколадът станал достъпен за широки кръгове от населението на Европа. Именно тогава била разработена технология за промишленото производство на различни видове шоколад, включително и на млечен. 
Съвременната наука откри в шоколада вещества, стимулиращи тези зони в главния мозък, които отговарят за психическото здраве и почивката. 

***

Британците, швейцарците и белгийците са най-големите любители на шоколада

Цюрих, 25 март 2008 г. /БТА/ Британците, швейцарците и белгийците са най-големите любители на шоколада, съобщи Франс прес, като цитира резултатите от проучване, извършено по поръчка на швейцарския производител на шоколад Barry Callebaut.
46 на сто от британците ядат шоколад няколко пъти седмично, следвани от швейцарците (45 на сто) и белгийците (43 на сто). Швейцария отново доказа, че е страна на шоколада - 16 на сто жителите й ежедневно похапват от сладкото изкушение. 
Изследването на института "Ипсос" е извършено в Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Великобритания и САЩ, като са анкетирани най-малко по 1000 души във всяка от въпросните държави. 
Що се отнася до погълнатите количества шоколад, швейцарците са начело с годишна консумация от 11,9 кг на жител през 2006 г., следвани от германците - 11,1 кг и белгийците - 11 кг, показва неотдавнашно изследване на швейцарската федерация "Шокосюис". На дъното в тази своеобразна класация са испанците - 3,1 кг, холандците - 2,9 кг и японците - 2,2 кг. 

***

Европа отбелязва Деня на шоколада

Лондон, 7 юли 2010 г. /БТА/ На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз.
Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода. Данните от скорошно проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред секса, виното и марковата козметика. 
Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана". 
Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. 
Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. 
Специалисти от Китайската академия на науката, на базата на анализ на осем изследвания, потвърдиха, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол. 

***

Изобретиха шоколаден принтер, който вае скулптури от какао

Лондон, 7 юли 2011 г. /БТА/ Британски учени изобретиха 3-D шоколадов принтер, който вае скулптури от шоколад, съобщи сайтът на телевизия MSNBC.
Машината, разработена от екип от университета в Ексетър, използва нови дигитални технологии, които позволяват да бъдат сътворени оригинални модели на компютър, след което те да бъдат възпроизведени в триизмерна форма от "вкусния" принтер.
Нововъведението, разработено от Лианг Хао и екипа му, натрупва шоколадовите слоеве пласт по пласт, като използва специална програма за разтопяване и втвърдяване на материала. Могат да се постигнат удивителни по своята сложност и прецизност скулптурки от какао. За жалост, техният живот ще е доста кратък, защо малцина естети ще устоят на изкушението да си похапнат от творбите.
Възможностите на принтера са неограничени. Той може да сътвори предпочитаната играчка на детето ви или образа на любимата, който да й подарите за Свети Валентин. Отпадъчният материал също не е за изхвърляне, а е готов за директна консумация!
Новата придобивка съвпада с една бележита дата - 7 юли, който е обявен от Евросъюза за Европейския ден на шоколада. Смята се, че на 7 юли 1550 година испанските конкистадори  за пръв път са пренесли в родината си вълшебните зърна от какао, които открили в Южна Америка. Шоколадът е произведен за първи път от ацтеките. Те го наричат “храна на боговете”. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:49 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация