site.btaНа 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса
„Восток-6"(16 юни 1963) Валентина Терешкова първата жена летяла в Космоса е заснета в телевизионно предаване от нейния космически кораб. Снимка: АП/ТАСС

На 16 юни 1963 г. от космодрума в Байконур, Казахстан, е изстрелян съветският космически кораб „Восток-6", пилотиран от Валентина Терешкова - първата жена космонавт в света. Тя се приземява успешно на 19 юни 1963 г. в Баевския район в Алтайския край, като за две денонощия, 22 часа и 50 минути космическият кораб е извършил 48 обиколки около Земята. 

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково, Ярослваска област, Русия. На 17 години Валентина започва работа в завода за автомобилни гуми в Ярославъл, а през 1959 г. е на работа в текстилен комбинат „Красний перекоп“. През 1960 г. завършва текстилен техникум, след което мечтае да стане космонавт, за което ѝ помага увлечението ѝ към парашутизма, с който бъдещата космонавтка започва да се занимава през 1959 г. в Ярославския аеро клуб. Като ръководител на кръжок по парашутизъм прави 126 скока.

През 1962 година е включена в женския космонавтски корпус (до 1997 година). Тя е избрана да бъде включена в корпуса, съвместно с още пет жени от 400 кандидатки, а в края на същата година получава военното знание младши-лейтенант в школата за космонавти.

В бюлетин „Международна информация" на БТА четем за нейния първи полет в Космоса с кораба „Восток-6“:

***

За първи път в света в Космоса лети съветска жена

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ На 16 юни 1963 година в 12.30 часа по московско време в Съветския съюз в орбитата на спътник на Земята беше изведен космическият кораб „Восток-6“, за първи път в света пилотиран от жена – гражданката на Съветския съюз – космонавт другарката Валентина Владимировна Терешкова. 

При този полет ще се продължи изучаването на влиянието на различните фактори на космическия полет върху човешкия организъм. Ще бъде направен сравнителен анализ на въздействието на тези фактори върху организмите на мъжете и жените, ще бъдат извършени нови медико-биологични изследвания и ще се подобрят и усъвършенстват още повече системите на пилотираните космически  кораби в условията на съвместен полет. 

В съответствие с поставените задачи корабът „Восток-6“ бе изстрелян в периода, когато в орбита се намира космическият кораб „Восток-5“, пуснат в Съветския съюз на 14 юни 1963 г. 

Сега в космическото пространство са в полет едновременно два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на Съветския съюз другарите Валерий Фьодорович Биковски и Валентина Владимировна Терешкова. 

Параметрите на орбитата на кораба – спътник „Восток-6“ са близки до предвидените. Според предварителните данни периодът на обиколката на кораба-спътник „Восток-6“ около Земята е 88.3 минути, минималната отдалеченост от повърхността на Земята /перигей/ и максималната /апогей/ са съответно 183 и 233 км. Ъгълът на наклона на плоскостта на орбитата към плоскостта на екватора е около 65 градуса. С борда на космическия кораб „Восток-6“ непрекъснато се поддържа двустранна радиовръзка. 

Космонавта др. Валентина Владимировна Терешкова понесе задоволително извеждането на кораба в орбита и преминаването в състояние на безтегловност. Самочувствието на др. Терешкова  е добро (…)

Всички бордови системи на космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ функционират нормално.

Съобщения за хода на съвместния полет ще се предават от всички радиостанции на Съветския съюз. 

***

Радиограма на Биковски и Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Космонавтите Валерий Биковски и Валентина Терешкова, които извършват полет около Земята, предадоха следната радиограма до Никита Хрушчов:

„Започнахме да изпълняваме съвместния космически полет. Между нашите кораби е установена сигурна радиовръзка. Намираме се на близко разстояние. Всички системи на корабите работят отлично. Самочувствието е добро“. 

***

„Восток-5“ и „Восток-6“ в полет

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Полетът на корабът спътник „Восток-5“, пилотиран от Валерий Биковски, и на корабът спътник „Восток-6“, пилотиран от Валентина Терешкова продължава. 

Скоро след извеждането  в орбита на кораб „Восток-6“ е минал в непосредствена близост до кораб „Восток-5“. Първият разговор между космонавтите се е състоял в 13 часа (…) 

Условията в кабините на корабите – спътници се поддържат в предвидените граници. Съвместният полет на съветските космонавти Валерий Биковски и Валентина Терешкова протича успешно.

***

Целия свят следи

Париж, 16 юни 1963 г./ТАСС/ „Полетът на първата жена-космонавт предизвиква общ ентусиазъм в целия свят“ – заяви дикторът на френската телевизия, съобщавайки за новото забележително постижение на съветските покровители на Космоса. Телевизионното предаване „Последни новини“ започна с думите: Всичко днес предвещаваше спокойна неделя, но ето че от Москва пристигна нова важна вест – в Съветския съюз успешно е пуснат в орбита космически кораб с първата в света жена – космонавт. Между космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“ е установена двустранна връзка. Целият свят следи хода на този потресаващ експеримент (…)

Това е изключително постижение, то предвещава нови успехи в усилията за покоряване на Космоса, заяви известния френски наблюдател по научни въпроси Алберт Дюкро.

Агенция Франс прес непрекъснато предава съобщения от Москва, които съдържат все нови и нови подробности за този безпрецедентен полет. 

***

Най-важната новина

Хага, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Само няколко минути след съобщението на ТАСС цяла Холандия узна за новия голям успех на Съветския съюз в покоряването на Космоса – първия в света космически полет на жена. Холандското радио съобщи това незабавно като най-важна новина. Радиото предаде подробни данни за полета и биографията на първата съветска жена – космонавт Валентина Терешкова. 

***

Исторически ден

Ню Йорк, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ „За пръв път в историята на човечеството“ – така започват телеграмите – мълния, разпространени от американските информационни агенции веднага след съобщението на ТАСС за извеждането в орбита около Земята на съветския космически кораб „Восток-6“, пилотиран от гражданката на СССР, първата жена – космонавт в света В. Терешкова. Агенциите подчертават, че В. В. Терешкова е понесла задоволително извеждането на кораба, а и понастоящем се чувства добре. Сега, изтъква агенция Прес Интернешънъл, в орбита около Земята едновременно са два съветски космически кораба „Восток-5“ и „Восток-6“, пилотирани от гражданите на СССР Валерий Биковски и Валентина. 

***

Космонавт-4 поздравява космонавт-6 

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ По поръчение на своите другари космонавт-4 Павел Попович изпрати на първата съветска жена-космонавт телеграма, която гласи: „Сърдечно те поздравявам с успешното излитане. Сега ние имаме „космическа сестра“. Желая ти успешно приземяване. Всички твои приятели горещо те прегръщат. Гордеем се с тебе! До среща на Земята“. 

***

Цялата съветска страна празнува новата победа

Москва, 16 юни 1963 г. /БТА/ (…) Забележителното в новия групов полет в Космоса е това, че космическите кораби са изведени на съвсем близки орбити, че между тях отново е установена непрекъсната радио връзка. Този полет дава възможност за продължително изучаване влиянието на космическите фактори върху човека, за сравняване тяхното въздействие върху организма на мъжа и жената. Но не само медико-биологическите резултати от втория групов космически полет представляват нов етап в изследването на Космоса. Извънредно важни ще бъдат резултатите от съвместната координирана работа на двамата нови космонавти, извънредно важни ще бъдат и изпитанията на новите уреди – чудеса на съвременната техника, с които са съоръжени космическите кораби „Восток-5“ и „Восток-6“. Дори на обикновения, не посветения в космическата техника човек, силно впечатление правят осъществените за пръв път от Съветския съюз телевизионни предавания от Космоса. Съветската телевизия час по час свързва милиони хора с двата космически кораба. И удивителното е това, че образите са много ясни, че се виждат отчетливо всички движения и оттенъци в настроението на космонавтите, че се открояват дори дребните предмети, които плуват в кабините на космическите кораби, изгубили своето земно тегло. Но това е само едно от чудесата на съветската техника, което имаме възможност да видим. А колко удивителни неща има в тези приказни кораби, които браздят звездните простори, поправяйки път на човечеството към нови светове! На колко нови велики открития е свидетел човечеството, което следи с изключителен интерес новия групов полет на съветските космонавти и им желае щастлив път, нови успехи и щастливо завръщане на родната земя.

***

Полетът на Валентина Терешкова

Москва, 16 юни 1963 г. /ТАСС/ Около 19 часа по московско време на 16 юни корабът-спътник „Восток-6“ с космонавт Валентина Терешкова извърши пет обиколки около Земята (…)

През време на първия кръг около Земята Терешкова закуси, през третия кръг-обядва. 

Температурата в кабината на кораба „Восток-6“ е 23.6 градуса, относителна влажност 34 %, налягането – 770 мм.

През време на полета космонавт номер шест приветства народите на Африка, Близкия Изток и Средния Изток. 

***

МЪЛНИЯ 1

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ Биковски и Терешкова са се завърнали на Земята.

***

МЪЛНИЯ 2

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Съветските космонавти са се завърнали на Земята в определения район.

***

МЪЛНИЯ 3

Москва, 19 юни 1963 г. /ТАСС/ - Корабът „Восток-6“ кацна на предварително определената, 49-та обиколка, в 11.20 часа московско време на 620 км. североизточно от Караганда (…)

Съгласно изчисленията, двата кораба се приземиха на една и съща ширина – 53 градуса.

Космонавтите се чувстват добре.

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:55 на 17.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация