site.bta"Дисфрутар" е новата гордост на кулинарната карта на Испания

"Дисфрутар" е новата гордост на кулинарната карта на Испания
"Дисфрутар" е новата гордост на кулинарната карта на Испания
Илюстрация: Пиксабей

Гаспачо във вид на сандвич, течна салата, хрупкав яйчен жълтък… Това са само част от специалитетите, които се предлагат в обявения за най-добър ресторант в света - "Дисфрутар", намиращ се в Барселона.

Известно с авангардната си кухня, елитното заведение получи най-високата титла в кулинарния бизнес на церемония в Лас Вегас преди дни. "Мечтаехме си за този момент", казаха тримата майстор-готвачи - Ориол Кастро, Едуард Шатрук и Матеу Касаняс, които са главните "виновници" за успехите на "Дисфрутар". Те съвместно инвестират в него.

Кулинарните им творения наподобяват тези, сервирани в ресторанта "Ел Були" - друга перла на испанската гастрономия с множество отличия, но затворила врати през 2011 г.  И това съвсем не е случайно - триото виртуози зад печката се среща и навлиза в дебрите на висшата гастрономия, по-специално на молекулярната кухня, точно в "Ел Були". Там те демонстрират уменията си под зоркия поглед на главния готвач и експериментатор Феран Адриа, разчупил правилата и показал, че няма невъзможни неща в кухнята, като създава нови текстури, методи, комбинации, вкусове.

В "Дисфрутар" тримата топ кулинари продължават традицията на молекулярната кухня и я доразвиват. Стилът на работа на Кастро, Шатрук и Касаняс е смел и дързък, винаги устремени към върховия вкус на творенията си в чиния, отбелязва специализираното онлайн издание "Фор". 

За първи път в историята ресторант, обявен за най-добрия в света, се намира в сърцето на Барселона, отбелязва изданието "Вангуардия". "Ел Були" беше разположен в град Росес, на около два часа път от главния град на Каталуня. Той беше обявен за най-добър ресторант в света през няколко години, както и отличен с три звезди "Мишлен". 

"Дисфрутар" уверено върви по неговите стъпки. Майстор-готвачите Ориол Кастро, Едуард Шатрук и Матеу Касаняс от почти десетилетие не спират да творят и да развиват ресторанта си. "Ел Були" поставя началото на пътя към висшата кулинария на тримата испански готвачи, които не са отказали напълно и от класически ястия, но доминиращи са тяхната креативност и иновациите, които прилагат. Така с течение на времето авангардната висша гастрономия се превръща в тяхната запазена марка, както и на "Дисфрутар". 

Три години след края на "Ел Були", през 2014 г.,  триото решава да отвори свой ресторант. Оттогава възходът на "Дисфрутар" не спира: през 2015 г. получава първата си звезда "Мишлен", две години по-късно е факт и втората. През 2023 г. заведението се присъедини към ексклузивния клуб на испанските ресторанти с три звезди "Мишлен". Освен това миналата година получи и Националната награда за гастрономия на Испания, отбелязва "Паис".  

По време на галавечерята в Лас Вегас Шатрук от сцената обяви, че титлата е „за хората, които са се посветили на тази професия в нашата страна", но преди всичко за екипа на "Дисфрутар", писа "Паис". "Без него ние сме нищо, дължим им всичко", отбеляза майстор-готвачът. 

Колегата му Касаняс не успя да скрие вълнението си. "Преди десет години никой не можеше да си представи, че този проект ще стигне толкова далеч. Много мечтахме. Работата ни отнема часове наред, но с нея можем да направим много хора щастливи", отбеляза кулинарният творец. 

В "Дисфрутар" се предлагат две основни менюта за дегустация. Нареченото "Класическо меню" се състои от ястия, превърнали се в емблематични за заведението, сред които специален вид поничка, пълнена с хайвер и сметана; калмари със спагети от водорасли комбу, сандвич със замразено гаспачо. Втората възможност пред гостите е "Фестивално меню" със специалитети, създадени през текущия сезон, като акцент е молекулярната кухня, отбелязват испанските медии. Цената на всяко от тях е по 290 евро, като тя е актуална до 3 август, когато в "Дисфрутар" започват резервациите за 2025 г., отбелязва "Паис". 

В менютата обаче не е калкулирана напитка, обичайно това е вино, което върви с храната и на стойност е около 160 евро. Триото кулинарни виртуози в Барселона предлага и още по-специално меню - т.нар. „жива маса" на главния готвач, като гостите на "Дисфрутар" могат да се поглезят с всички предлагани творения от висшата авангардна кухня, по личен избор. Капацитетът на тази възможност е до шест души, а цената й възлиза на 1050 евро. 

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:41 на 04.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация