site.btaОспорвана надпревара между Никушор Дан и Габриела Фиря за кметските избори в Букурещ сочи ново социологическо проучване

Оспорвана надпревара между Никушор Дан и Габриела Фиря за кметските избори в Букурещ сочи ново социологическо проучване
Оспорвана надпревара между Никушор Дан и Габриела Фиря за кметските избори в Букурещ сочи ново социологическо проучване
Снимка: БТА, Мартина Ганчева

Настоящият кмет на Букурещ Никушор Дан и кандидатката на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Габриела Фиря се класират на първите две места в надпреварата за столичното кметство с разлика от едва 5 процентни пункта, според най-новото проучване на агенция Сочиопол, цитирано от новинарския сайт Зиаре.

Анкетата показва, че Никушор Дан, който се бори за втори мандат на поста като независим кандидат, подкрепен от опозиционния Алианс на обединената десница, получава 31 процента, а Габриела Фиря, бивш кмет на Букурещ и бивш министър на семейството от СДП, го следва с 26 процента. 

На трето място е кандидатът на участващата в управляващата коалиция Национално-либерална партия (НЛП) Себастиан Бурдужа, настоящ министър на енергетиката, с 16 процента, следван от кандидата на Хуманистичната социално-либерална партия Кристиан Попеску Пиедоне, настоящ кмет на букурещкия Пети сектор, с 15 процента и кандидата на националистическия Алианс за единство на румънците (АЕР) Михай Енаке със 7 процента.

Социологическото проучване показва още, че мнозинството от жителите на Букурещ проявяват съществен интерес към предстоящите местни избори, които ще се състоят на 9 юни заедно с изборите за Европейски парламент. На въпрос "Ако следващата неделя се състоят местни избори, доколко ще се заинтересувани от тях?", 59 процента са отговорили с "много", 22 процента - с "доста", 8 процента с "доста малко", а 10 процента - с "много малко или изобщо".

Анкетата е осъществена в периода 23-38 май с участието на 1005 души. 

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:09 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация