site.btaВ Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене

В Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене
В Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене
Снимка: Община Казанлък

Първият ритуален розобер, който е част от програмата на 121-ия Празник на розата, се състоя в розовите градини край казанлъшкото село Черганово. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Въпреки дъждовното време, ритуалът събра десетки посетители, а по традиция те бяха посрещнати с хляб и сол.

В розовите масиви беше показан и процес по розоварене, а гостите имаха възможност да опитат гюлов ликьор и сладко от рози. Розобер ще има в различните населени места в общината всяка събота и неделя до 2 юни, а по-подробна информация може да бъде намерена в официалната туристическа онлайн платформа на Община Казанлък. 

В днешния ден започнаха и ритуалите "Розоварене", които тази година се показват паралелно в Етнографски комплекс "Кулата" и в Музея на розата, съобщават в официалния си фейсбук профил организаторите от Исторически музей "Искра". Такива ще има отново на 25 и 26 май и на 1 юни. 

Розите се берат рано сутрин, преди да е изгряло слънцето, разказаха за БТА организаторите на ритуалите. Беритбата трябва да приключи до 9:00 ч., защото концентрацията на етерично масло в розовия цвят е най-голяма от 4:00 до 8:00 ч. сутринта, когато се задържа благодатната роса. В розовата градина се пеят песни, а момите се надпреварват коя ще набере повече розов цвят. След като розоберът приключи, стопанинът идва да го събере и да им плати. Цветът се тегли, а девойката, която е набрала най-много, се превръща в най-личната розоберачка и повежда кръшно хоро, което се извива още на полето.

Непосредствено след розобера започва розоваренето. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата трябва да е хубаво разцъфнала, за да се извлече максималното количество от етеричното масло. За да се добие един килограм розово масло, са необходими от три до три и половина тона розов цвят. Първият розов дестилат е добре познатата розова вода. Тя преминава през втора преварка и едва тогава се отделя гъстото розово масло.

/АБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:06 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация