site.btaОбщо 185 ученици от 48 училища участват в националите състезания по професиите в туризма в комплекс "Златни пясъци"
Общо 185 ученици от 48 училища от цялата страна демонстрират професионални умения като готвачи, бармани, сервитьори, хлебари-сладкари, хотелиери и аниматори в националните състезания по професиите в туризма, които бяха открити днес в курортния комплекс "Златни пясъци". Това съобщават на сайта си от Министерстерството на образованието и науката (МОН).
Организатор на състезанията е МОН, съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), а домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Асен Златаров" във Варна.
Участниците са победители в регионалните състезания по различните професии. Днес те се състезават за призовите места в страната пред жури, в което са изявени представители на туристическия сектор - шеф готвачи с международни отличия, собственици и управители на елитни хотели и заведения, бармани, носители на световни награди, представители на бизнеса.
Безалкохолни коктейли с различни вкусове приготвят участниците в Националното състезание "Най-добър млад барман", което също се провежда в комплекса "Златни пясъци". 14-те финалисти са ученици от различни гимназии в цялата страна. Те имат по шест минути да покажат майсторство и увереност в приготовлението и в представянето на коктейлите.
Другата задача на участниците е за една минута да направят успешно флеър - жонглиране с бутилка. Уменията им оценява жури с председател Васил Колев - многократен световен шампион в различни международни състезания за бармани в Пекин, Прага, Варшава, Сингапур, Пуерто Рико.
Предястие с родопско сирене брънза и основно ястие с агнешко месо и лапад имат за задача да приготвят участниците в Националния кръг на състезанието "Най-добър млад готвач". До него достигнаха 18 ученици от цялата страна.
Кулинарните им умения оценява жури от майстор готвачи, с председател шеф Петър Йоргов - екзюкитив шеф на "Грифит" хотели в "Златни пясъци", председател на Българската асоциация за кулинарна култура и носител на множество кулинарни отличния. Ястията на българските ученици дегустират и шеф готвачи от Франция.
/ХК/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text