site.btaДа си спомним за „Ангелите от Лим“ – 20 години от тежката катастрофа, отнела живота на 12 деца

Да си спомним за „Ангелите от Лим“ – 20 години от тежката катастрофа, отнела живота на 12 деца
Да си спомним за „Ангелите от Лим“ – 20 години от тежката катастрофа, отнела живота на 12 деца
Биело поле (6 април 2005) Паметникът "Дванайсетте рози " в памет на 12-те български деца, загинали при катастрофа с автобус в река Лим. Снимка: Бистра Бошнакова/БТА, архив

На днешната дата се навършват 20 години от катастрофата в река Лим, отнела живота на 12 деца. На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни, повечето от училище "Николай Катранов" в Свищов, се прибират от екскурзия в Дубровник. На завой по планински път автобусът пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия. Автобусът потъва за броени минути в реката. Местни хора и целият футболен отбор от Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. Спасени са 38 души. Загиват 12 деца  –  Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров. 

БТА съобщава за инцидента в нощта на трагедията: 

Български автобус с 50 души катастрофира в Сърбия

Белград, 5 април 2004 г. /Кореспондент на БТА Николай Коев/ Български автобус с 48 пътници, повечето деца, и двама шофьори е излязъл снощи от пътното платно и се е сринал в коритото на река Лим при сръбското село Гостун /между градовете Бело Поле в Черна гора и Приполие в Сърбия/, предаде радио Б 92.

Тридесет и девет от пострадалите са превозени в болниците в Бело поле и Приполие. Директорът на болницата в Бело поле, д-р Томислав Йеремич заяви по телефона за БТА, че транспортираните в местното здравно заведение 14 момичета и 3 момчета са имали само леки наранявания, но са били много уплашени.

Спасителната операция, в която участват войни от армията на Сърбия и Черна гора, и отряд на планинската спасителна служба, продължава. 

Публикувана е информация от МВнР за инцидента:

Съобщение на МВнР за катастрофата с българския автобус в Сърбия, близо до границата с Черна гора

София, 5 април 2004 г. /БТА/ Към 22.00 часа българско време на 4 април 2004 г. на пътя между Приеполе и Биело поле, на хлъзгав път български туристически автобус ... изгубва контрол и пада в каньона на река Лим, съобщи Дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерството на външните работи.

Автобусът е превозвал 50 пътници, сред които голяма група средношколци от училище "Николай Катранов" от Свищов.
Шофьорът счупва стъклата на автобуса и заедно с другите възрастни пътници започва да извежда децата от потъналата кола.

В болницата в град Приеполе и други туристически обекти на града са настанени 22 пътници, без сериозни наранявания, а в хотел в град Биело поле са настанени други 17. Лекарски преглед на ранените е извършил лично министърът на здравеопазването на Черна гора Нуманович.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия е потвърдило смъртта на едно дете, а други десет се издирват от водолази в придошлите води на река Лим.

Двама дипломати от българското посолство за изпратени на мястото на катастрофата.
    
БТА информира и за реакцията на външния министър, който по това време е на посещение в Узбекистан:

Министър Паси търси връзка с колегите си от Сърбия и Черна гора за подробности около катастрофата с българския автобус

Ташкент, 5 април 2004 г. /БТА/ Министърът на външните работи Соломон Паси съобщи за БТА, че търси възможност да се свърже с колегата си от Сърбия и Черна  гора, за да научи повече подробности за катастрофата с  българския автобус, с който пътуваха много ученици от Свищов.

Министър Паси, който е на официално посещение в Узбекистан и тази сутрин участва в международна конференция на ОССЕ, чака също така да получи повече информация от българския посланик в Белград Яни Милчаков...

По-късно стават известни още подробности около катастрофата:

Общото здравословно състояние на пострадалите при  катастрофата на българския автобус  в Сърбия и Черна гора е добро

Белград /Подгорица, 5 април 2004 г. /БТА/ Общото здравословно състояние на пострадалите при катастрофата на българския автобус  в Сърбия и Черна гора е добро, каза дежурният лекар от болницата в Приеполе Райко Дивац, цитиран от белградското радио Б92. Агенция ТАНЮГ уточнява, че в болницата в Приеполе са откарани 21 от пострадалите. 

Към 22.00 часа българско време на 4 април 2004 г. на пътя между Приеполе и Биело Поле български туристически автобус падна в каньона на река Лим. Автобусът е превозвал 50 пътници, сред които голяма група средношколци от училище "Николай Катранов" от Свищов. Учениците са на възраст между 13 и 17 години, отбелязва АФП. Най-малкото девет са загиналите, а трима се смятат за изчезнали. Издирването им продължава.

Според полицейски източници, цитирани от Ройтерс, надеждите да бъдат открити оцелели са много малки. Бюрото за връзки с обществеността на сръбското министерство на вътрешните работи потвърди, че водолазите и представителите на жандармерията са намерили днес осем тела на жертви на катастрофата. Издирването се затруднява от лошото време, непрекъснатото покачване на водите на реката и трудно достъпния терен, отбелязват агенциите.

Според първоначалните информации причината за катастрофата е спукване на предна гума, в следствие на което шофьорът губи контрол над автобуса, информира Ройтерс, като се позовава на съобщение на сръбското министерство на вътрешните работи.

Съдия-следователят от общинския съд в Приеполе Милета Безаревич, който извършва оглед на мястото на произшествието заедно с представители на сръбското МВР, каза пред журналисти, че автобусът, управляван от Илия Измирлиев /51 г./, превозвал 50 пътници, които се връщали от екскурзия в Дубровник, е излязъл по неизвестни засега причини от главния път и паднал в пропастта, която е дълбока четиридесет метра.

Илия Измирлиев, цитиран от АФП, казал пред черногорско радио, че не знае как точно е станал инцидентът. Безаревич добави, че с помощта на местните жители от автобуса са извадени 39 души снощи, но за съжаление едно от децата починало от нараняванията, информира ТАНЮГ. То е на 17 години, отбелязва Ройтрес.

По думите на  местния жител Зухдо Ахметович, който се притекъл на помощ, шофьорът Измирлиев изплувал от Лим и стигнал по някакъв начин до близкото кафене, където поискал помощ. След това се събрали много хора, които да помогнат. Ахметович използвал лодката си и въжета и заедно със съседа си помогнали за евакуирането на пътниците.

След това дойдоха полицаите и пожарникарите от Биело Поле и Приеполе и някъде преди полунощ бяха извадени 39 пътници.

В Приеполе са закарани 21 души, където са настанени.

На спасителната операция присъства и кметът на Биело Поле Тарзан Милошевич. Той зави, че това е голяма трагедия и че Биело Поле е направило всичко, за да помогне да бъде осигурена адекватна помощ на оцелелите.

Водачът на групата Албена Иванова, която е в мотела Дурмитор в Биело Поле, където са настанени 17 пътници от автобуса, каза, че нещастието се случило, когато шофьорът, до когото се намирала тя,  изгубил контрол над автобуса.

Когато излязохме от завоя усетих, че сме тръгнали извън пътя и че шофьорът се опитва да върне автобуса, но безуспешно. Усетих, че автобусът се залюля и видях как политаме към реката, каза пред ТАНЮГ тя. В автобуса настана бъркотия. Много от хората плачеха и викаха и започнаха да трошат стъкла, като крещяха за помощ. Някои от нас се съвзехме и започнахме да вадим пътници през отвора на покрива на автобуса, който беше започнал да се пълни с вода, докато плуваше по повърхността на реката, добави Иванова.

***

Продължават издирвателните работи с надежда да бъдат открити двете български деца, обявени за изчезнали след катастрофата в Сърбия и Черна гора

Белград, 6 април 2004 г. /БТА/ Спасителни екипи и водолази от сръбската полиция продължиха днес издирвателните работи с надежда да открият двете български деца, обявени за изчезнали след инцидента с български автобус, който катастрофира вчера в Сърбия и Черна гора, съобщи сръбската полиция в комюнике, цитирано от АФП.

Телата на седем момичета и три момчета на възраст между 11 и 18 години бяха открити, докато 13-годишно момиче и 15-годишно момче все още се издирват, се посочва в списъка, разпространен днес от българското Министерство на външните работи.

Автобус, превозващ 22 от 38-те оцелели при катастрофата пътници, вече отпътува за България, като останалите ще заминат по-късно днес, предаде радио Б-92. Телата на десетте загинали деца се очаква да бъдат превозени до България тази вечер.

Шофьорът на катастрофиралия в нощта на неделя срещу понеделник автобус - Илия Димитров Измирлиев бе задържан в предварителния арест за срок от един месец по нареждане на прокурора на сръбския град Приеполе.

Властите в Приеполе обявиха днешния ден за ден на траур. В българския град Свищов - родното място на жертвите на инцидента, е обявен петдневен траур.

Сръбският премиер Воислав Кощуница поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите деца и на българския си колега Симеон Сакскобургготски...

Информациите в БТА припомнят за вълната от съпричастност към близките на жертвите на трагедията, както и за благодарността към участвалите в спасяването на пътниците в катастрофиралия автобус:

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изпраща 6000 лева лични средства на семействата на загиналите деца

София, 7 април 2004 г. /БТА/ Министър-председателят Симеон Сакскобургготски и неговото семейство  ще изпратят 6000 лева лични средства на 12-те семейства на загиналите деца, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Симеон Сакскобургготски е разговарял повече от два часа в болница "Лозенец" с децата, пострадали при инцидента в Сърбия и Черна гора и техните родители.  Срещата е била продиктувана от желанието на министър-председателя лично да изрази своята съпричастност към трагедията и да се запознае на място със здравословното състояние на учениците, както и с резултатите от направените им прегледи, информират от МС.

В съобщението се посочва, че в разговорите си с премиера родители и деца са изразили своята благодарност към черногорските и българските власти за отличната организация, създадена след катастрофата, за грижите и възможността всички нуждаещи се да преминат през необходимите прегледи и изследвания.

Много от децата са споделили с министър-председателя Симеон Сакскобургготски преживяното от тях и са разказали подробности около спасителната операция. Децата са подчертали ролята на втория шофьор Димитър Керкелов, който, по думите на 13-годишния Радослав Марчевски, с глава е разбил предното стъкло на автобуса и първи е успял да отвори горния люк на автобуса. Децата са разказали и за самоотвержената намеса на местните жители, без чиято помощ едва ли щяха да бъдат спасени 38 души.

Премиерът Симеон Сакскобургготски е изразил благодарността си към министрите Славчо Богоев, Игор Дамянов, Филиз Хюсменова, към зам. - министър Катя Тодорова и директора на болницата доктор Любомир Спасов за създадената организация по посрещането на децата, въпреки някои опити за недобросъвестна намеса и политизиране на проблема, съобщават още от МС.

Утре правителството ще вземе решение за награждаване на черногорските граждани, участвали в спасителната операция край река Лим, информират от пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят е изразил задоволство от голямата обществена ангажираност и съпричастност към трагичния инцидент, допълват от правителствената информационна служба.

Премиерът ще изпрати съболезнователни телеграми на семействата и близките на загиналите деца. Днес той е разговарял със сръбския си колега Воислав Кощуница, който лично изразил съболезнованията си за загиналите деца, след като вчера изпрати и съболезнователно писмо.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е благодарил за бързата и професионална намеса на сръбските власти при инцидента. По-късно днес той ще разговаря с черногорския министър-председател Мило Джуканович, допълват от МС.

***

Президентът Георги Първанов прие трима граждани на Сърбия и Черна гора, които участваха в операцията за спасяването на българските деца след катастрофата с край река Лим

София, 7 април 2004 г./БТА/ Президентът Георги Първанов прие днес трима граждани на Сърбия и Черна гора, които участваха в операцията за спасяването на българските деца след катастрофата с автобус край река Лим.

Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба пристигнаха в България, за да присъстват утре в Свищов на погребението на загиналите деца.

На срещата на "Дондуков"2 присъства посланикът на Сърбия и Черна гора у нас Чедомир Радойкович.

България изживява тежки мигове, вие показахте, че в такива мигове е изключително важно добросъседството и човещината, каза президентът Георги Първанов. 

Държавният глава изрази своята лична благодарност, благодарността на българските институции и на българския народ за помощта за спасяването на българските деца.

Признателността на нашия народ е огромна, каза президентът Първанов. Той ги информира за намерението си да награди с български държавни отличия всички, които имат принос в спасяването на сънародниците ни.

Нашата признателност трудно би могла да бъде изразена с материални средства, но искам да ви уверя, че това, което направихте няма да бъде забравено, каза президентът.

Посланик Радойкович предаде съболезнованията на президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович на семействата и на българския народ за трагедията с българските деца.

Кортик с гравирани на него герб на България и подпис на президента получиха като личен подарък от държавния глава Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба.

Изудин Пушия благодари на президента Първанов от името на тримата. Това, което направихме беше от чисто човешки подбуди, щяхме да го направим във всяка една ситуация, каза той.

Като разбрахме, че е паднал български автобус с деца най-искрено искахме да им помогнем. Последвахме съвестта си и знаехме, че наистина можем да им помогнем, разказа пред журналисти Изудин Пушия. Мисля, че всеки би постъпил по този начин и всеки би отишъл да помогне на хората. В нито един момент не се замислихме, че рискуваме собствения си живот, това бяха малки деца. Ние познаваме много добре реката, не сме се страхували, разказа Пушия.

Есад Кощреба разказа, че е посетил децата, които са били настанени в болницата в Биело поле. Той е бил потресен от момиченце, което било изключително разстроено от смъртта на своята сестра. Есад Кощреба каза, че ще продължат да помагат при издирването на другите две деца. Ако Бог даде да ги намерим, ще ги намерим, допълни той.

На същото място преди няколко години загинаха двама братя, там има и паметник. Не се замислих за собствения си живот, мислех само за това как да помогна, каза Сасеб Баличевич.

На излизане от сградата на президентството тримата бяха посрещнати с аплодисменти от деца от Провадия, които са на екскурзия в столицата. 

***

България цени героизма на хората от Сърбия и Черна гора и няма да забрави това, което те направиха, каза Огнян Герджиков по време на посещението си в Сърбия и Черна гора

Белград, 7 април 2004 г. /БТА/  България цени героизма на хората от Сърбия и Черна гора и няма да забрави това, което те направиха. Това каза днес председателят на Народното събрание Огнян Герджиков по време на посещението си в Сърбия и Черна гора.

Повод за визитата бе инцидентът, при който на 4 април български автобус с 50 пътници - деца и техни преподаватели от Свищов, падна в река Лим между черногорския град Биело Поле и сръбското село Гостун.

Председателят на парламента бе придружаван от депутата от Коалиция за България и председател на парламентарната група за приятелство България - Сърбия и Черна гора Михаил Миков и заместник-министъра на здравеопазването Петко Салчев.

Огнян Герджиков посети мястото на трагедията и положи цветя в памет на загиналите български деца. На пътя, където е станал инцидентът, пристигнаха също президентът на Черна гора Филип Вуянович и министърът от черногорското правителство Суад Нуманович. Там бяха също бащите на двете деца, които до момента са в неизвестност, както и хора, участвали в спасяването на пътниците от българския автобус.

Бащата на Светослав Колев, за когото няма информация - Ради Генков, помоли Огнян Герджиков да съдейства за изваждане на автобуса от река Лим, за което е необходима тежка техника. Ради Генков обясни пред журналисти, че изпращайки сина си на екскурзията до Дубровник не е знаел, че ще трябва да се премине по толкова труден път, какъвто е този на мястото, където е станал инцидентът. Той каза, че трябва да бъде изяснено кой е избрал маршрута и дали маршрутът е бил променян по време на пътуването.

На срещите си в Сърбия и Черна гора Огнян Герджиков изрази благодарността на България за проявените жертвоготовност и героизъм на местните хора при спасяването на пострадалите в катастрофата. Той определи направеното от гражданите на Приеполе и Биело поле като подвиг. Това, което ни доведе тук, е чувството на признателност към вас, допълни Огнян Герджиков.

От името на гражданите на Приеполе кметът на града изказа искрените си съболезнования на Огнян Герджиков и придружаващата го делегация за трагедията. Ако нямаше ефективна  организация, трагедията щеше да бъде по-голяма, отбеляза той.

Председателят на Народното събрание подари на общините Биело Поле и Приеполе по един компютър, а заместник-министърът на здравеопазването Петко Салчев съобщи, че българската фирма "Балканфарма" ще направи дарение от медикаменти на обща стойност 10 000 евро за болниците в градовете Приеполе и Биело поле. Министерството на здравеопазването ще дари на двете лечебни заведения по един  ЕКГ-апарат.

На 8 април цяла  България скърби за децата, станали жертви на катастрофата:

Хиляди българи са в траур днес по повод трагичната кончина на български деца в Сърбия

Свищов, 8 април 2004 г. /БТА/ По инициатива на премиера Симеон Сакскобургготски  8 април е национален ден на траур и размисъл в памет на българските деца, загинали при катастрофа в Сърбия и Черна гора в неделя когато рейс с 50 деца и учителите им падна в река Лим. Днес знамената на всички държавни институции са спуснати наполовина.

Хиляди граждани на Свищов се събраха край съборната църква  "Света Троица" днес на поклонение. Присъстваха президентът Георги Първанов и съпругата му, министърът на здравеопазването Славчо Богоев, министърът на труда и социалната политика Христина Христова, лидерът на СДС  Надежда Михайлова. Присъстваха и гражданите на Сърбия и Черна гора Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба, участвали в спасителната операция след катастрофата. Траурната церемония беше прекъсвана няколко пъти, за да бъде оказана медицинска помощ на някои от близките на загиналите. Траурна церемония се състоя в съседното село Царевец, където бяха още две 12-годишни деца.

Траурна книга бе открита в българското посолство в Белград в община Тузи в Черна гора, населена предимно с албанци.

Столична община ще отпусне 500 лева на семействата на загиналите  деца, реши днес на заседание Столичният общински съвет /СОС/. Еднократна помощ в същия размер ще получат и тримата, участвали най-активно в спасяването на децата. Отряд тежководолази отпътува днес от България, за да се включи в операцията по издирването на две деца, които все още не са открити.  Към тях се присъединиха специализирани екипи на "Гражданска защита" и МВР, съобщи на БТА  Консулска дирекция на външно министерство.

*** 

В скръб и болка хиляди се простиха с децата, загинали при трагичния инцидент в Сърбия и Черна гора

Свищов, 8 април 2004 г. /БТА/ Със скръб и болка хиляди жители на Свищов и съседното село Царевец се простиха с десетте български деца, които загинаха на 4 април при трагичния инцидент в Сърбия и Черна гора.

Три часа продължи опелото и поклонението в Съборната църква "Света Троица" пред саркофазите с тленните останки на Юлиян Манзаров, Александра Гергова, Антония Братова, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова и Светослава Пантелеева. Не всеки от хилядното множество, събрало се на площад  "Свобода" успя да изрази съболезнованията си на близките на загиналите деца.

Няколко пъти се наложи лекари да оказват помощ на родители и близки на починалите деца. Техните съученици от Средното общообразователно училище "Николай Катранов" първи поднесоха своите съболезнования, придружени от преподаватели. Някои от близките отправиха през сълзи гневни упреци към учители, придружавали децата при злополучната екскурзия. Според Боянка Петрова, баба на 15-годишния Светослав, който още е в неизвестност, възрастните напуснали автобуса първи, преди да помогнат на децата.

Да изразят съчувствието си на родителите, сполетени от голямото нещастие, към участниците в поклонението се присъединиха президентът Георги Първанов и неговата съпруга Зорка Първанова, министрите Христина Христова, Филиз Хюсменова, лидерът на СДС Надежда Михайлова, народните представители от НДСВ Весела Драганова, Антония Първанова и Христо Георгиев, представители на държавни институции и обществени организации, кметове на общини и областни управители. В траурната книга на общината се разписа и главният мюфтия Селим Мехмед.

Последна почит пред паметта на децата отдадоха и тримата участници в спасителната операция в река Лим - Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба, граждани на Сърбия и Черна гора.

Траурната процесия премина през целия град, след което децата бяха положени в осем съседни гроба. По късно в съседното село Царевец бяха погребани 12-годишните Женя Ангелова и Глория Георгиева.

По-рано днес на среща с кмета на Свищов Станислав Благов държавният глава разговаря с екипа психолози, които са в града за да помогнат на семействата на загиналите деца и техните съученици да преодолеят болката.

Според специалистите най-важно сега е градът да остане обединен в съпричастността към трагедията, сполетяла десетки семейства вместо да се търсят вини.

Президентът Георги Първанов се срещна и с близки на 15-годишния Светослав Колев, който все още е в неизвестност след катастрофата на 4 април. Със съдействието на президентската администрация и министър Филиз Хюсменова и след размяна на ноти между външните министерства на България и Сърбия и Черна гора бе постигнато съгласието на сръбската страна в операцията за издирването на Светослав и неговата съученичка Антоана Евтимова да се включи и български отряд от 10 тежководолази от Гражданска защита. В групата, която отпътува днес, бяха включени и близки на изчезналите деца...

След продължително издирване са намерени и телата на двете деца, обявени за изчезнали. Родителите на загиналите деца учредяват фондация "Ангели от Лим", която всяка година през април организира дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, е издигнат мемориал в памет на децата.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:42 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация