site.btaКруизният кораб "Морски диамант" се удря в скала на 5 април 2007 г. край гръцкия остров Санторини и потъва

Круизният кораб "Морски диамант" се удря в скала на 5 април 2007 г. край гръцкия остров Санторини и потъва
Круизният кораб "Морски диамант" се удря в скала на 5 април 2007 г. край гръцкия остров Санторини и потъва
Снимка: БТА/Архив

Круизният кораб "Морски диамант" се удря в подводна скала край гръцкия остров Санторини на 5 април 2007 г. и няколко часа по-късно потъва. На борда му има 1156 пътници и 391 души екипаж. Те са евакуирани след удара в скалата, като в операцията участват гръцката армия, търговският флот и местни рибари. 

Пътниците и екипажът на кораба са спасени, но след инцидента за безследно изчезнали се водят един французин и неговата дъщеря. В обслужващия персонал на кораба има 12 българи.   

Капитанът на кораба и петима офицери са обвинени в нехайство, в нарушаване на международните правила за сигурно плаване и замърсяване на околната среда. На борда на кораба се намират 400 тона мазут, които има опасност да се превърнат в екологична бомба за Егейско море.

БТА информира за инцидента: 

Около 1200 пътници и 400 души от екипажа на гръцки круизен кораб се евакуират, след като корабът заседна близо до егейския остров Санторини

Атина, 5 април 2007 г. /БТА/ Около 1200 пътници и 400 души от екипажа на гръцки круизен кораб се евакуират, след като бе пуснат сигнал за помощ, тъй като корабът заседнал близо до егейския остров Санторини, съобщиха световните агенции, като се позовават на гръцките власти. Корабът под гръцки флаг "Морски диамант" внезапно се ударил в скали и се наклонил близо до главното пристанище на острова, съобщи гръцкото министерство на търговския флот, цитирано от Асошиейтед прес.

Над десет кораба участват в евакуацията на "Морски диамант". Четири военноморски спасителни хеликоптера, военен транспортен самолет и четири бойни кораба също така са изпратени в района. Стотици хора, които чакат да бъдат спасени, може да бъдат видени на палубата на кораба, казаха свидетели пред гръцката държавна телевизия НЕТ. Министерството на търговския флот съобщи, че 1195 пътници и 391 членове на екипажа са били на борда на "Морски диамант".

Всички 1195 пътници на круизния кораб "Морски диамант", претърпял авария, бяха евакуирани

Атина, 5 април 2007 г. /БТА/ Всички 1195 пътници на круизния кораб "Морски диамант", който претърпя авария близо до гръцкия остров Санторини, бяха евакуирани, предаде ИТАР-ТАСС.  Голяма част от пътниците на кораба са европейски и американски туристи. Според съобщение на гръцкото министерство на търговския флот няма пострадали. На брега са евакуирани и голяма част от членовете на екипажа на круизния кораб, принадлежащ на гръцката компания "Луиз круиз лайнс". На борда на плавателния съд са останали около 50 души, които ще опитат да докарат кораба до пристанището на острова.

Потъна круизният кораб "Морски диаманат" край гръцкия о-в Санторини     

Атина, 6 април /БТА/ 2007 г. Призори северно от пристанището на гръцкия о-в Санторини в Егейско море потъна круизният кораб "Морски диамант", който вчера при маневра се удари в подводна скала, съобщи радио Атина. Успешно бяха евакуирани всички 1195 пътници на кораба, принадлежащ на гръцката компания "Луиз круиз лайнс". В последните часове на спасителната операция обаче е било установено, че двама души са безследно изчезнали. Изчезналите според агенция Франс прес са двама френски туристи  - 45-годишен мъж и 16-годишната му дъщеря. Евакуираните, повечето от които са европейски и американски туристи, се очаква да пристигнат на пристанището в Пирея. Гръцките пристанищни власти са започнали разследване. Според първоначални оценки човешка грешка е вероятната причина за инцидента. 


Сред спасените от потъналия кораб край брега на остров Санторини в Егейско море има 12 българи

София, 6 април 2007 г. /БТА/ Сред спасените близо 1600 души пътници и екипаж от потъналия рано тази сутрин туристически кораб "Морски диамант" край брега на остров Санторини в Егейско море има 12 българи. Това съобщи за БТА говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев.

Българите не са пострадали и са в добро състояние. Те са работили на кораба като стюарди. В момента те са на друг кораб, който е собственост на същата компания, в гръцкия пристанищен град Пирея. Временно управляващият българското посолство в Атина е във връзка с българите. 

Гръцките власти разпитват капитана и други служители от потъналия кораб; работи се по ограничаването на малък петролен разлив

Атина, 6 април 2007 г. /БТА/ Гръцките власти от бреговата охрана разпитват днес капитана на потъналия круизен кораб "Морски диамант" и други трима висши офицери, предаде ДПА. Корабът потъна малко преди 07:00 ч. тази сутрин - 15 часа, след като се удари в подводна скала. На борда му пътуваха 1195 пътници - американци, канадци, испанци и французи, както и 391 души екипаж. Двама французи - 45-годишен мъж и 16-годишната му дъщеря, се смятат за изчезнали.  Официални лица заявиха, че корабът е получил пробив в корпуса, след като се ударил в скали край пристанището на Тива. Капитанът веднага изпратил сигнал за помощ, като съобщил, че корабът е започнал да поема вода.

Гръцките власти съобщиха днес, че опитват да ограничат малък петролен разлив от потъналия плавателен съд.

Корабът напуснал пристанището на Пирея в понеделник за петдневен круиз по гръцките острови и трябвало да се върне в главното пристанище на Гърция днес. Много от туристите били на палубата в момента на удара, за да правят снимки на популярния и живописен остров, посочва ДПА. 

Водолази се опитват да открият двамата изчезнали французи. Никой от останалите пътници не е пострадал. 

От потъването през 2000-та година на гръцкия пътнически кораб "Експрес Самина" край остров Парос, в страната са се случвали малко морски инциденти. През 2000 г. обаче, при потъването на Самина загинаха 80 души, припомня ДПА.

Корабът "Морски диамант" е собственост на базираната в Кипър "Луис груп", която е активна и в хотелиерството. Компанията има десетки хотели на различни гръцки острови и в Кипър.

Миналия октомври изпълнителен директор на "Луис хотелс" и още петима служители бяха обвинени в убийство, заради смъртта на две деца в хотел "Коркира" на остров Корфу. Двете британчета починаха от отравяне с въглероден двуокис, докато спели в наетото бунгало. Гръцкият министър на туризма Фани Петраля заяви днес, че Гърция е основна туристическа дестинация и не трябва да се позволява инциденти като този да се случват. Тя похвали гръцките власти за спасителната операция и допълни, че виновникът за инцидента ще бъде държан отговорен "по най-строг начин".  

Продължава издирването на двамата изчезнали френски туристи  в района на егейския остров Санторини  

Атина, 7 април 2007 г. /БТА/ Гръцки спасителни  лодки  продължават да издирват днес в района  на егейския остров Санторини двама френски туристи, изчезнали безследно след евакуацията на  круизен кораб, който потъна в четвъртък край острова, предаде Ройтерс.

Корабът "Морски диамант" потъна близо до Санторини, една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Компанията "Луис круиз лайнс", собственик на кораба, заяви, че на борда са се намирали 730 американци, 112 испанци, 100 французи и много други чуждестранни граждани, сред които  германци, британци и австралийци.

Водолази се подготвят да  влязат във водата, за да търсят двамата изчезнали, заяви гръцки служител пред Ройтерс. Издирваните са 45-годишен французин и 16-годишната му дъщеря. Неговата съпруга и син бяха сред  1 156-те пътници, които успешно бяха евакуирани от гръцкия кораб.  

Капитанът на круизния кораб "Морски диамант" и петима офицери бяха обвинени от гръцки прокурор в нехайство

Атина, 7 април /БТА/ 2007 г. Капитанът и петима офицери на круизния кораб "Морски диамант", който потъна вчера призори край остор Санторини в Егейско море, бяха обвинени от гръцки прокурор в нехайство, съобщи телевизия НЕТ, цитирана от Асошиейтед прес. Шестимата бяха обвинени в нехайство, довело до потъването на кораба, в нарушаване на правилата за сигурно плаване и замърсяване на околната среда. Те бяха освободени в очакване на по-нататъшното разследване. Гръцките власти продължават да разследват как този кораб, описан като "ултрамодерен", е могъл да се удари в подводна скала послед бял ден и при хубаво време.

На борба на "Морски диамант" имаше 1156 пътници и 391 членове на екипажа. Те бяха евакуирани след удара в скалата в четвъртък. В операцията участваха гръцката армия, търговският флот и местни рибари. В петък сутринта корабът потъна.  Водолазите и днес се опитват да открият двамата изчезнали французи - 45-годишен мъж и 16-годишната му дъщеря.

Капитанът на потъналия в Гърция круизен кораб заяви, че морско течение е  виновно за  катастрофата край остров Санторини

Атина, 8 април 2007 г. /БТА/ Капитанът на потъналия в Гърция  круизен кораб  "Морски диамант" заяви, че  морски течения  край остров Санторини  са виновни за катастрофата миналата седмица, съобщи гръцката държавна телевизия. Двама френски туристи се водят за изчезнали  от четвъртък, когато корабът се удари в скали и потъна край  остров Санторини. Всички останали хора на борда - 1154 пътници и 391 души екипаж,  бяха спасени. Гръцкият капитан на кораба бе обвинен в нехайство и освободен в очакване на  други свидетелски показания. Държавната телевизия Нет  цитира моменти от  показанията му пред прокурор  на остров Наксос, в които той посочва, че теченията край  вулканичния остров са довели до инцидента.  "Усетих, че корабът, който бе на нормален курс, се отклони  надясно заради морското течение. Дадох заповед за завой наляво, но нямаше достатъчно време, за да реагира корабът", казал капитанът. 

Продължават усилията на гръцките власти за изчистване на петролния разлив от потъналия кораб близо остров Санторини

Атина, 11 април 2007 г. /БТА/ Гръцкото правителство увеличи днес усилията за разчистване на петролния разлив от потъналия круизен кораб "Морски диамант" близо до егейския остров Санторини, предаде Асошиейтед прес. Асоциацията на гръцките капитани се обяви в защита на членовете на екипажа, които бяха арестувани и обвинени в нехайство, след като "Морски диамант" се удари в подводна скала на пети април и потъна. Около 1600 души, повечето от които американци, бяха евакуирани успешно.  

Собственикът на кораба заяви, че плавателният съд е имал пълна застраховка, която включва и евентуално замърсяване на околната среда. Компанията "Луис круиз лайнс", собственик на кораба, заяви, че сътрудничи в усилията за разследване на инцидента и за подпомагане на предотвратяването на замърсяването на околната среда.

Подводница, управлявана дистанционно, продължава да издирва и днес двамата изчезнали туристи- 45-годишен французин и 16-годишната му дъщеря, след потъването на круизния кораб. 

400 тона мазут все още се намират в кораба, което представлява заплаха за  силно екологично замърсяване преди началото на туристическия сезон. Гръцкият министър на търговския флот Манолис Кефалоянис заяви, че ситуацията със замърсяването е под контрол за момента. Представител на компанията "Луис круиз лайнс" заяви, че човешка грешка е била причина за инцидента, но такава е причината за 75 на сто от авариите в морето.

Черната кутия на потъналия в Егейско море круизен кораб "Морски диамант" бе намерена 

Атина, 13 април 2007 г. /БТА/ Черната кутия на круизния кораб "Морски диамант" бе намерена на мястото, където  корабът потъна край бреговете на гръцкия о-в Санторини, предаде Риа Новости. Черната кутия на кораб е записващо устройство, фиксиращо всички разговори на екипажа с бреговите служби. Кутията е била намерена с батискаф, който извършва подводни изследвания на мястото, където потъна корабът, на дълбочина около 140 метра. Записващото устройство е закрепено на капитанския мостик на потъналия кораб.           

На борба на "Морски диамант" имаше 1156 пътници и 391 души екипаж, сред които 12 българи. Всички, с изключение на двамата французи, бяха евакуирани от плавателния съд, след като той се удари в подводна скала на пети април.

В момента се решава по какъв начин ще може да се извади на повърхността черната кутия, тъй като водолази не могат да работят на тази дълбочина. Предполага се, че данните от черната кутия могат да разяснят причините за корабокрушението.            

Европейският комисар по околната среда Ставрос Димас изрази днес безпокойство във връзка с евентуалното замърсяване на околната среда около острова. Димас подчерта, че в момента съществува сериозна опасност за замърсяване на морето в района на Санторини с мазут от потъналия кораб. Европейският комисар е на мнение, че гръцките власти взимат достатъчно усилия за изчистването на морето в района на аварията, но също така предложи на Гърция помощ от ЕС. 

Може да минат седмици, докато бъдат изпомпани стотиците тонове гориво, останали в резервоарите на круизния кораб, потънал край остров Санторини преди две седмици

Атина, 18 април 2007 г. /БТА/ Гръцкото правителство смята, че може да отнеме седмици, докато бъдат изпомпани стотиците тонове гориво, останали в резервоарите на круизния кораб, потънал преди две седмици близо до гръцкия остров Санторини, съобщи Ройтерс. Еколозите предупредиха за появата на огромно нефтено петно и призоваха горивото да бъде изпомпано веднага от резервоарите  на "Морски диамант", който потъна на 6 април, ден след като заседна близо до остров Санторини. Настояваме процедурата по изпомпване на горивото да се извърши възможно най-скоро, каза министърът  на търговския флот Манолис Кефалоянис в парламента.     

Повече от 1500 пътници и екипаж бяха евакуирани от "Морски диамант", след като той се удари в подводна скала само на метри от пристанището на Санторини и потъна. Френски турист и дъщеря му изчезнаха и най-вероятно са се удавили.     

Почти две седмици плавателни съдове се опитват да съберат разлятото гориво, но опасенията от по-голямо бедствие нарастват, тъй като около 400 тона гориво остават вътре в кораба. Ако то изтече, може да се образува нефтено петно с площ 70 кв. км и замърсяване на 25 км от брега. На въпроса кога ще се осъществи изпомпването Кефалоянис отговори, че това ще стане след няколко седмици.    

Санторини посреща стотици хиляди туристи всяка година и е една от най-забележителните туристически дестинации. Круизната компания приписва потъването на човешка грешка. Гръцки прокурор повдигна обвинение в небрежност срещу капитана и петима други членове на екипажа.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:51 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация