ОБЗОР

site.btaС "ШЕГА" шега не бива - португалската крайна десница обещава трудно бъдеще за евентуалното правителство на малцинството на десницата

С "ШЕГА" шега не бива - португалската крайна десница обещава трудно бъдеще за евентуалното правителство на малцинството на десницата
С "ШЕГА" шега не бива - португалската крайна десница обещава трудно бъдеще за евентуалното правителство на малцинството на десницата
Андре Вентура, лидерът на партия "ШЕГА", снимка: Joao Henriques / AP

В нощта на 20 срещу 21 март след консултации с политическите парти португалският президент Марсело Ребело де Соуза връчи мандат за съставяне на ново правителство на Португалия на Луиш Монтенегро, лидера на десноцентристката Социалдемократическа партия, оглавяваща и десния Демократичен съюз, предадоха световните агенции. Вчера по време на участие в срещата на Европейската народна партия в Брюксел Луиш Монтенегро заяви, че ще представи състава на кабинета си идния четвъртък, на 28 март, предаде Франс прес. Новото правителство ще влезе в длъжност на 2 април. След това то ще представи управленческата си програма пред парламента в срок от 10 дни. После програмата ще влезе автоматично в сила, освен ако някои депутати не поискат да се гласува вот на недоверие по нея, припомнят световните агенции. Ако при този вот програмата бъде отхвърлена, то може да се стигне до политическа парализа и до нови избори, отбелязват ДПА, Асошиейтед прес и Франс прес.

На предсрочните парламентарни избори, произведени в Португалия на 10 март, десницата на Монтенегро спечели 28,8 процента и получи 80 депутатски места, показаха окончателните резултати от изборите, оповестени на 20 март, предаде Франс прес. Това е доста под прага от 116 депутати, осигуряващи абсолютното мнозинство в парламента, припомня Франс прес. На второ място на изборите останаха социалистите, управлявали страната в продължение на осем години. Те получиха, според окончателните резултати от изборите, 28 процента от гласовете и 78 места в парламента. На трето място на изборите остана крайнодясната партия „ШЕГА” (в превод: "СТИГА") на Андре Вентура с 18,1 процента и 50 депутати.

До изборите се стигна, след като в края на миналата година премиерът социалист Антонио Коща подаде оставка, когато името му беше замесено в разследване за търговия с влияние. Коща се отказа да се бори за нов мандат, а социалистите бяха оглавени от нов лидер Педро Нуно Сантош, който не успя да ги изведе отново на първото място на изборите. Най-голям победител от предсрочния вот бяха крайнодесните на Вентура, които увеличиха значително депутатските си места, отбелязват агенциите.

Кой е Луиш Монтенегро

Луиш Монтенегро е опитен парламентарист, но няма управленчески опит. Той е на 51 години, юрист по образование, но през политическата си кариера преживява много неуспехи и дори анализатори дълго време го смятаха за призван да играе само второстепенни роли, отбелязва Франс прес.

В парламента Монтенегро влиза рано, едва на 29 години. Става дори лидер на парламентарната група на социалдемократите по времето, когато те са за последно на власт от 2011 г. до 2015 г. Тогава Монтенегро защитава прилагането на програмата за строги бюджетни икономии, договорена от Португалия в замяна на международен спасителен план за страната, която е на ръба на фалита.

Монтенегро е роден в Порто, но израства в Ешпиньо, курорт на около 20 километра южно от Порто. Той живее там със съпругата и двете си деца. Като млад е работил като като треньор по плуване, бил е любител футболист, фен на футболния клуб „Порто”. В Ешпиньо Монтенегро започва и кариерата си в редиците на социалдемократите. Става общински съветник на 24 години, но на два пъти не успява да бъде избран за кмет на града – през 2001 г. и 2005 г.

Монтенегро много често се оказва замесен във вътрешнопартийни конфликти и не веднъж се озовава в лагера на пораженците в собствената си партия. През 2018 г. той напуска парламента и след това опитва да оглави партията си през 2020 г., но претърпява неуспех.  Едва през 2022 г. той застава начело на социалдемократите, като тогава е подкрепен от привържениците на бившия премиер Педро Пасош Коелю. После между двамата политици възникват разногласия по въпроса за сближаване с крайнодесните. Монтегегро отказва всякакви преговори с тях.

Критици на Монтенегро го обрисуват като нехаризматичен и като инатлив политик, който обича да решава нещата сам. Самият Монтенегро казва, че „политиката се води с известна дискретност и понякога в голяма самота”, припомня Франс прес.

Извън политиката Монтенегро е обект на разследване относно подозрения за данъчни облекчения, от които той се е възползвал по време на строежа на луксозна вила в Ещпиньо, припомня френската агенция.

По време на предизборната кампания за вота на 10 март Монтегегро не преставаше да повтаря, че няма да влезе в коалиция с партия „ШЕГА”.  В дните преди да му бъде възложен мандат за съставяне на правителство Монтенегро отново припомни, че „не” означава „не” и няма да управлява в коалиция с крайнодесните, които той определя като расисти и ксенофоби, припомнят световните агенции. Голяма коалиция между консерваторите на Монтенегро и социалистите пък изобщо не е вероятна, защото подобно на политическата ситуация в съседна Испания, така и в Португалия двете основни политически сили имат непреодолими различия, отбелязва ДПА.

Кой се очертава да е източник на проблеми за Луиш Монтенегро

Очертава се това да е лидерът на „ШЕГА” Андре Вентура. Той е на 41 години. Роден е в работническо семейство от предградията на Лисабон. Завършил е право в Новия лисабонски университет, а после е бил преподавател по право в този университет, а също и в Автономния лисабонски университет. Преди това, на 14 години той става пламенен католик и започва да посещава семинария с мечтата да стане свещеник, против волята на семейството си. Накрая се влюбва и се отказва от намерението си да посвети живота си на църквата. През годините Вентура е бил служител на голяма юридическа компания, консултант във фирма за данъчни услуги, юрист консулт в португалската данъчна администрация. Опитвал е и късмета си като писател на романи. Но после решава да използва писателския си талант по друг начин – като коментатор на футболни мачове. Вентура, който е  привърженик на лисабонския футболен клуб „Бенфика”, се откроява с находчивите си футболни коментари, които понякога са и доста пиперливи, отбелязва Франс прес. С богатата си професионална кариера, Андре Вентура е образно казано истински кариерен хамелеон, посочва френската агенция.

След ролята си на футболен коментатор, Вентура решава да навлезе в „политическия спорт”. Присъединява се към основната десноцентристка партия и се явява като кандидат за кмет на община Лоуреш, която е предградие на Лисабон, по време на местните избори през 2017 г.  и в хода на предизборната кампания отправя нападки към местната ромска общност, използвайки ксенофобски думи. Веднага си спечелва общонационална популярност с това, че заема позиции, които разединяват обществото, отбелязва Франс прес. Именно тогава Вентура си дава сметка и за потенциала на популисткия наратив. Решава да напусне редиците на десноцентристите и  създава своя собствена формация  - „ШЕГА”. С нея се явява на парламентарните избори през 2019 г.  Партията успява да излъчи един депутат в парламента и това е Вентура. Постепенно „ШЕГА”, под лидерството на Вентура,  се превръща в партия, обединяваща редица десни идеологии, от строго консервативните до най-радикалните. Тя обещава да се бори неумолимо срещу корупцията, срещу незаконната миграция, защитава идеята за химическа кастрация на педофилите, за въвеждане на смъртно наказание и на доживотни присъди. „Вентура направи анализ на нуждите на пазара и се превърна в един продукт, който много хора биха искали да купят”, казва португалският журналист Витор Матош в биографична книга за лидера на „ШЕГА”. Самият Вентура казва, че „в политиката човек трябва да е различен. А аз исках да бъда различен”. После той допълва, че се чувства призван да изпълни „една мисия, възложена му от Бог”.

През 2021 г. Вентура се кандидатира за президент на Португалия и се класира на трето място, като е изпреварен със съвсем  малко от тогавашната кандидатка на социалистите за поста. В подкрепа на кандидатурата си той печели тогава 11,9 процента. Социалистката Ана Гомеш получава 12,9 процента. Но и двамата са доста далеч от 60,7-те процента, спечелени от борещия се тогава за преизбиране Марсело Ребело де Соуза.

На парламентарните избори през 2022 г. „ШЕГА” печели 7,2 процента и излъчи 12 депутати, като става третата политическа сила в Португалия. Както вече стана ясно по-горе на изборите на 10 март „ШЕГА” изпрати 50 свои членове в 230-местния парламент.

Вентура не крие адмирациите си към Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро. Редовно той се явява и в компанията на други европейски крайнодесни лидери, като Матео Салвини, Марин Льо Пен или Сантияго Абаскал, с които задълбочи връзките в последните години, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес. Но в последно време по примера на редица свои крайнодесни колеги в Европа Вентура възприе по-умерена риторика, за да се представи като подходящ събеседник  в евентуални разговори за съставяне на бъдещо правителство, допълва Асошиейтед прес.

За партията на Вентура „ШЕГА” политоложката Марина Коста Лобо, директор на Института за социални науки към Лисабонския университет, казва, че тя обединява онези португалци, които са недоволни по различни поводи от управлението на страната. Партията на Вентура въплъщава и известна носталгия по диктаторския режим, свален с „Революцията на карамфилите в Португалия” преди 50 години, допълва анализаторката, цитирана от Франс прес. Марина Коста Лобо  предупреждава, че поведението на „ШЕГА” оттук нататък е трудно предвидимо, предаде Ройтерс.

Стъжнен управленчески живот за Монтенегро заради Вентура

При приемането на възложения мандат за съставяне на правителство Луиш Монтенегро каза, че ще състави кабинет на малцинството.  Но правителство на малцинството означава, че той ще трябва да преговаря по всеки отделен въпрос с останалите партии в парламента, посочва Ройтерс. А първи голям тест за оцеляването на Монтегегро ще бъде проектобюджетът за 2025 г. Но това ще се случи в края на годината. По традиция ако проектобюджетът не бъде одобрен, то ще се стига до нови избори в Португалия.  Конституцията постановява, че нови избори може да има не по-рано от шест месеца след първото заседание на новия парламент. В конституцията се казва още,  че парламентарни избори не може да има в шестте месеца преди президентските избори, които трябва да се произведат през януари 2026 г., допълва Ройтерс.

Монтенегро, който изтъкна, че иска да сключва каквато и да е сделка с „ШЕГА”, за да управлява страната, все пак каза, че ще се стреми към диалог и разбирателство между партиите и лидерите. Според някои анализатори това е  знак за готовност към потенциални компромиси. Президентът на Португалия Ребело де Соуза обаче вече заяви, че ще направи всичко възможно, за да попречи на „ШЕГА” да дойде по някакъв начин на власт, припомня Ройтерс.

От своя страна Вентура, който не спира да призовава за коалиция между неговата партия и спечелилия изборите десноцентристки алианс, обвинява Монтенегро, че ще бъде отговорен за всякаква политическа нестабилност в страната, в случай че упорства да отказва преговори с крайнодесните за нов кабинет. Вентура допълва, че резултатите от изборите са показали, че Португалия иска неговата партия да бъде част от едно дясно правителство. Но пред „Публико” заместник-председателя на социалдемократите Мигел Пинто Луж, заяви, че неговата партия ще се стреми към прилагането на политики, които да върнат доверието в държавата и в управляващите на онези 1,1 милиона души, гласували за „ШЕГА” на изборите.

Според някои анализатори дори и Монтенегро да оглави правителство на малцинството, то с „ШЕГА” все пак могат да бъдат постигнати сделки за приемане на различни законодателни актове в парламента, но всичко това все пак ще означава, че ще има една нестабилност в управлението.

Монтенегро обещава съкращаване на данъците за компаниите, за средната класа и за младежите, както и реформи в здравеопазването, белязано от недостатъци и пропуски. Той обаче казва, че всичко това ще стане в допълнение на политика за балансирани бюджетни разходи, към която Португалия се придържа, след като едва не фалира през 2011 г. Тогава след години на строги икономии при управляващата десница, последва период на предпазлива фискална политика и икономически растеж при социалистите. Стигна се дори до бюджетен излишък и намаляване на държавния дълг под 100 процента от БВП, с което Лисабон си спечели похвали от Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Очаква се сега правителството на Монтенегро да не се разграничи от този подход. Но кабинетът на Монтенегро ще трябва да се справи с неотложни проблеми, като нарастването на цените на недвижимите имоти, свързано до  голяма степен с нарасналия приток на туристи в Португалия. Това превърна централните райони на редица португалски градове в недостъпни за местните жители зони. Представители на редица професии, сред които медици и здравни работници, полицаи и преподаватели, искат същевременно увеличаване на заплатите, за да се справят с нарастващите цени на стоките и услугите.  Заместник-председателят на социалдемократите Мигел Пинто Луж вече каза, че бъдещото десноцентристко правителство на Монтенегро ще представи предложения за намаляване на данъците, за по-високи пенсии и за по-големи заплати за учителите и за полицията и ако опозиционните партии се противопоставят на тях, то те ще са тези, които ще разочароват избирателите.

Лидерът на социалистите Педро Нуно Сантош заяви във вторник, че ще подкрепи евентуално предложение на бъдещото дясно правителство на Монтенегро за корекция в бюджета за настоящата година с цел увеличаване на заплатите на преподавателите, полицаите, здравните работници и други професии. Но той каза, че е почти невъзможно неговата партия да подкрепи бюджета за идната година, който ще бъде предложен в края на 2024 г. от евентуалния кабинет на Монтенегро.

Решението на Монтенегро да застане начело на правителство на малцинството ще вгорчи живота му, обобщава Асошиейтед прес. Андре Вентура обещава да стъжни бъдещето на новото португалско правителство по ключови законопроекти, ако Монтенегро не откликне на някои от водещите искания на „ШЕГА”, като например мерки за  борба с незаконната имиграция. Вентура обаче също така изрази готовност да се откаже от някои от най-полемичните предложения на неговата партия, като например химическата кастрация за педофилите или въвеждането на доживотен затвор, ако това ще му отвори вратите към властта, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера след среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел Монтенегро  заяви, че няма никаква вътрешна или външна причина за съмнение в способността на консервативната португалска десница да осигури едно стабилно управление на страната, предаде Франс прес. Той подчерта, че неговото бъдещо правителство ще се ползва с доверието на избирателите и притежава чувство за отговорност.

Това ще бъде едно правителство, осъдено винаги да води преговори, защото такава е съдбата на правителствата на малцинството, коментира пред Франс прес политологът Антонио Коща Пинто от Института за социални науки към Лисабонския университет. Но това не означава, че ще има обезателно нестабилно правителство, защото нито един играч на португалската политическа сцена няма интерес за предизвикване на краткосрочна политическа криза, допълва анализаторът. В допълнение негови колеги отбелязват и, че няма риск крайнодесните и социалистите да влязат в каквато и да е опозиционна коалиция срещу Монтенегро, защото това би ги дискредитирало и двете. Но все пак ако се стигне до евентуална политическа парализа, то президентът Марсело Ребело де Соуза ще бъде призван да играе ролята на посредник, предвид това, че не може по конституция да насрочи избори, преди да са минали шест месеца от първото парламентарно заседание на депутатите, излъчени на изборите на 10 март, отбелязва Франс прес.

Като илюстрация на проблемите, на които  може да се натъкне Монтенегро още в началото на управлението си, беше това, че броени дни след парламентарните избори в Португалия страната бе разтърсена от невиждана журналистическа стачка – първата подобна от 42 години насам, припомня Франс прес. Журналистите протестираха срещу ниските заплати и срещу несигурността в отрасъла, преживяващ големи трудности.  Стачното движение обхвана около 40 редакции на национални и местни медии. Протестът беше по инициатива на Синдиката на журналистите. Сред стачкуващите беше и националната агенция ЛУЗА.  Стачката, съпътствана и с протестни митинги в Лисабон, Порто и Коимбра, дойде в момент, в който основната медийна група в Португалия – „Глобал медия”, обяви нов план са съкращения, в обхвата на който попадат двайсетина служители, сред които и 10 журналисти.  Медийната група завърши миналата година на загуба от 7,2 милиона евро. Тя притежава в. „Журнал де Нотисиаш”, радиото ТСФ и най-стария ежедневник в страната „Диарио де нотисиаш”, който празнува 160 години тази година. Медийната група вече извърши няколко съкращения през последните години – 140 души през 2014 г., 119 души през 2009 г. и 81 души през 2020 г., припомня Франс прес.

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:55 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация