site.bta Ученици от Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в Менген, Турция, посетиха Университета по хранителни технологии
Група от трима преподаватели и 10 от най-изявените ученици на Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в Менген, Турция, посетиха Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Това съобщи доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международния отдел на УХТ.
Учениците проведоха мастър клас в специализираната пилотна база към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. В края на обучението получиха сертификати, които им бяха връчени от ректора проф. Галин Иванов. Гимназистите приготвяха кашкавал и скир под ръководството на асистент Александър Балабанов. За овкусяване на получения високопротеинов скир учениците използваха натурални плодови спредове, по ръководството на гл. ас. Кирил Василев от катедра „Консервиране и хладилна технология“.
По време на посещението в УХТ гостите се запознаха и с възможностите за обучение по специалности на английски език, възможностите за подготвително обучение и международния обмен по различни програми за мобилност.
Тридневната визита продължи с посещения на водещи предприятия от хранителната индустрия и туристическия сектор. Провеждането на Дни на кариерата беше договорено по време на работна среща в Болу-Менген в края на миналата година. Събитието се осъществи с активното съдействие на директора на гимназията Абдурахман Еларслан. Той е отправил покана към учениците да участват в младежки конкурс за отпускане на стипендии за обучение в Университета по хранителни технологии.
Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в Менген отваря врати през 1985 г. като първото специализирано училище за обучение на професионални готвачи в Турция. Още от имперските времена този регион се слави със своите майстори готвачи, като традициите се предават между поколенията и до днес. Понастоящем в гимназията се обучават приблизително 1000 ученици от над 60 турски провинции.
/РБ/
news.modal.header
news.modal.text