site.btaТПС: Израелски учени разработиха метод за удължаване на срока на годност на плодове и зеленчуци с помощта на звукови вълни и ядливи наночастици

ТПС: Израелски учени разработиха метод за удължаване на срока на годност на плодове и зеленчуци с помощта на звукови вълни и ядливи наночастици
ТПС: Израелски учени разработиха метод за удължаване на срока на годност на плодове и зеленчуци с помощта на звукови вълни и ядливи наночастици
Снимка: ТПС .

Израелски учени разработиха революционен метод за консервиране на плодове и зеленчуци с помощта на звукови вълни и ядливи наночастици. Процесът е екологичен, обещава значително да удължи срока на годност на плодовете и зеленчуците и също така заобикаля необходимостта от традиционните химически консерванти и добавки, предаде израелската новинарска агенция ТПС. 

От събирането на реколтата до консумирането плодовете и зеленчуците преминават през естествен процес на разлагане, което налага специфични методи за съхранение, за да се предпазят от замърсители и бактерии. В отговор на това предизвикателство и вдъхновен от ягодовия разсадник на семейството си в Голан, Билал Абу-Салха, докторант в университета "Бар-Илан" в Рамат Ган, се заема с мисията да подобри дълготрайността на пресните продукти.

Иновацията му се основава на сонохимията - проучване на въздействието на ултразвуковите вълни върху химичните системи. "Методът, който разработих, позволява използването на звукови вълни в процес, наречен сониране, за разработване на покритие от наночастици от веществото хитозан", обясни Абу-Салха.

"Покритието от хитозан придава антибактериални свойства на повърхността на ягодите, тъй като те имат по-голяма повърхност и по-голямо взаимодействие с бактериалните клетки, и така на практика удължих срока на годност на пресните ягоди в хладилни помещения." Хитозанът е естествено вещество, получено от полимери като хитин, полизахариди и протеини. По-важното е, че той е екологичен и се разгражда по естествен път, подчерта Абу-Салха.

Професор Ахарон Геданкен, съавтор на метода на сониране, обясни, че когато върху течен разтвор се приложат високочестотни звукови вълни, се образуват микроскопични мехурчета, които бързо се разпадат, създавайки потоци, които задвижват частиците върху твърди повърхности. Това явление дава възможност за вграждане на желани свойства, като например антибактериално действие в плодовете и зеленчуците.

Проучването на Абу-Салха включва прилагане на хитозановия разтвор в сонохимични процеси, в резултат на което се създават ядливи наночастици с антибактериални свойства, които след това се прилагат върху ягоди. Обширните тестове на нивата на захар и киселинност на ягодите, скоростта на разпадане и други свойства показват, че наночастиците удължават срока им на годност с до 15 дни.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

/АГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:38 на 30.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация