В края на 1998 г. и началото на 1999 г. местонахождението на Йоджалан предизвиква напрежение в Европа

site.btaПреди 25 години в Найроби е задържан лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан и е върнат в Турция

Преди 25 години в Найроби е задържан лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан и е върнат в Турция
Преди 25 години в Найроби е задържан лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан и е върнат в Турция
Дюселдорф (11 октомври 2014) Няколко хиляди кюрди демонстрират със знаме, изобразяващо затворения лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан (AP Photo/Frank Augstein)

Преди 25 години - на 15 февруари 1999 г., в Найроби, Кения, е задържан Абдуллах Йоджалан - основател и лидер на Кюрдска работническа партия /ПКК/. Рано призори на следващия ден - 16 февруари той е прехвърлен в Турция. Йоджалан напуска родината си преди преврата на военните през септември 1980 г. и от 1981 г. живее в изгнание, най-често в Дамаск или в ливанската долина под сирийски контрол Бекаа. През ноември 1998 г. най-изненадващо се оказва в Италия, където е задържан. Той иска убежище в страната, но му е отказано, не е прието искането му за убежище и от други европейски страни. В началото на 1999 г. е обявено, че той е напуснал Италия. И докато много хора в Европа се чудят къде е, Турция обявява, че Йоджалан е задържан в Кения. 

БТА съобщава за задържането му в емисиите “Международна информация” и “Балканска информация”:

Йоджалан е в Турция и бе арестуван при секретна операция, заяви турският премиер

Анкара, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Лидерът на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан е в Турция от 3 часа тази нощ и ще бъде съден, заяви турският премиер Бюлент Еджевит на пресконференция в Анкара.
Йоджлан бе арестуван при секретна операция на турските сили за сигурност и още не е достигнал крайното местоназначение. Щом пристигне на това място, ще го оповестим, каза премиерът, цитиран от АФП.Той отказа да даде каквито и да било подробности за обстоятелствата около пристигането в Турция на лидера на ПКК.
Бяхме казали, че ще го заловим където и да е по света. Изпълнихме това обещание на държавата, посочи Еджевит. "Йоджалан, който бе изключен от целия свят, най-накрая се оказа отново в Турция. Той ще даде сметка за онова, което е вършил и за онова, което е направил на други пред независимото турско правосъдие, отбеляза Еджевит. Целият свят трябва да знае, че никой не може да постигне какво и да било в Турция чрез тероризъм, каза Еждевит в заключение на краткото си изявление пред журналисти. 

***

Абдуллах Йоджалан - харизматичен лидер за своите, масов убиец - за противниците си

Анкара, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Харизматичен лидер или масов убиец е Абдуллах Йоджалан, ръководителят на Кюрдската работническа партия, вестта за чието задържане предизвика вълна от насилие в цяла Европа през последните 12 часа? Едър мъж на 49 години, с екзалтиран поглед и големи черни мустаци, той управляваше с желязна ръка ПКК - марксистко-ленинска организация, която той самият основа през ноември 1978 година с няколко приятели студенти. ПКК се бори за създаването на "Велик Кюрдистан" върху територия от Турция, Иран, Ирак и Сирия, която да наброява около 20 милиона жители.
Роден през 1949 г.  в село в провинция Шанлъурфа, на сирийската граница, в селско семейство със шест деца, Йоджалан се включва в политическите борби от университета по времето, когато учи политология в Анкара.  През 1972 г. излежава седеммесечна присъда за прокюрдска дейност и през 1978 г., създавайки ПКК, се определя за въоръжена борба, "за да не губи времето на Кюрдистан с политически дебати". (…)
Йоджалан напуска Турция преди преврата на военните през септември 1980 г. и от 1981 г. живее в изгнание, най-често в Дамаск или в ливанската долина под сирийски контрол Бекаа, където до есента на тази година се намираха главната му квартира и лагер за тренировки на бойците. От 15 август 1984 г. Абдуллах Йоджалан решава да започне въоръжена борба срещу Анкара. Нейни жертви са над 31 хиляди души - партизани, военнослужещи и най-вече цивилни.
През октомври миналата година Йоджалан попадна в центъра на остър конфликт между Анкара и Дамаск.  Турция заплаши Сирия с военни мерки, ако не прекрати подкрепата си за Кюрдската работническа партия и лично за Апо. Смята се, че по това време той е напуснал Сирия и е заминал за Москва. Оттам Йоджалан неочаквано се озова в Рим и стана причина за двуседмичен конфликт между Турция, която настояваше кюрдският лидер да й бъде предаден, и европейските страни, които не желаеха това, тъй като в страната продължава да действа смъртното наказание. От началото на тази година започна одисеята му на “летящ холандец” след като европейските страни, към които се обърна за помощ, отказаха да го приемат…

***

Турска телевизия съобщи, че Йоджалан е превозен с частен самолет на 120 км от Истанбул, твърдения за участие на ЦРУ в залавянето му

Анкара, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Турският телевизионен канал НТВ предаде, че частен самолет, който по всяка вероятност е превозвал кюрдския ръководител Абдуллах Йоджалан и е пристигнал от Кения, рано тази сутрин се приземил край Бандърма, на 120 километра южно от Истанбул, предаде гръцката агенция АНА. След това самолетът отлетял за Анкара. (…)
Преди това турският премиер Бюлент Еджевит официално съобщи, че лидерът на забранената в Турция ПКК рано тази сутрин е бил заловен и доведен в Турция на разсъмване със самолет от Кения. Операцията по залавянето му е извършена съвместно от МИТ /националната разузнавателна организация/ и съответните служби на турския генерален щаб. За операцията в Турция знаеха само 10 души, каза Еджевит. Той отказа да съобщи къде точно в страната се намира в момента Йоджалан…

***

Йоджалан бил предаден на властите в Кения, според адвоката му

Рим, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Ръководителят на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан беше предаден на властите в Кения от служители в гръцкото посолство в Найроби, съобщи италианската осведомителна агенция АНСА. Един от италианските адвокати на кюрдския лидер, Джулиано Пизапия, потвърдил съобщението на АНСА. (…)
Атина обяви, че е предоставила на Йоджалан място за пребиваване в Кения, но кюрдският лидер напуснал това място и заминал в неизвестна посока след преговори с местните власти. В изявление на гръцкото правителство, цитирано от агенция АП се посочва, че Атина предоставила на Йоджалан убежище в Найроби, след като няколко европейски страни отказали да го приемат. Агенцията отбелязва, че макар гръцкото правителство да не казва къде точно се е намирал Йоджалан, от изявлението можело да се разбере, че става дума или за гръцкото посолство, или за дипломатическа резиденция. Атина не уточнявала също кога и как Йоджалан е пристигнал в Кения.

***

Правителството на Кения не знаело, че Йоджалан ще бъде екстрадиран в Турция

Найроби, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Правителството на Кения заяви днес, че е наредило на гръцките власти да изведат Йоджалан от страната, но не е знаело, че кюрдският лидер ще бъде екстрадиран в Турция, съобщи Ройтерс, цитирайки външния министър Боная Годана. Според него Кения, "не е знаела" за къде заминава Йоджалан и не би се съгласила с неговото екстрадиране в Турция. Кенийските власти само помолили Гърция да изведе Йоджалан от страната след като научили, че той се крие в гръцкото посолство в Найроби. Годана излезе с послание към кюрдите по света да разберат, че Кения няма пръст в отвеждането на Йоджалан в Турция.

***

Кения поиска от Гърция да отзове посланика си в Найроби заради “случая Йоджалан”

Найроби, 16 февруари 1999 г. /БТА/ Кения поиска днес от Гърция да отзове посланика си в Найроби, когото обвини, че е вкарал кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан в страната под фалшиво име и националност, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция днес външният министър на Кения Боная Годана заяви, че посланик Георгиос Косторлас е нарушил дипломатическия си статут, използвайки посолството, за да прикрие пристигането на Йоджалан на 2 февруари с частен самолет от Милано /Италия/.
Боная отрече каквато и да било роля на Кения в отвличането на Йоджалан вчера и предаването му на турските власти. Според външния министър кенийските власти поискали от гръцкото посолство да уреди заминаването на Йоджалан, след като узнали, че е представен с фалшива самоличност. "Единственото, което искахме, бе този човек да напусне страната", отбеляза той. Боная твърди, че Кения не е знаела нищо за операцията и не е давала съгласието си за екстрадирането на Йоджалан в Турция. Човек от охраната на посолството заявил, че късно вчера кенийци извлекли трима души насила от резиденцията и ги качили на коли с държавни номера…

***

ЕС иска Турция да съди Йоджалан според принципите на Съвета на Европа

Брюксел, 16 февруари 1999 г. /БТА/ "Европейският съюз ще настоява Турция да съди лидера на Кюрдската работническа партия Йоджалан в съответствие с принципите на Съвета на Европа, чийто член е", съобщи днес еврокомисарят Ханс ван ден Брук пред журналисти в Брюксел. (…)
На въпрос дали "делото Йоджалан" ще повлияе на диалога между Брюксел и Анкара, която се стреми отдавна да влезе в Евросъюза, но засега среща отказ, Ван ден Брук посочи: "Смятам, че това ще зависи в голяма степен от съдебния процес срещу Йоджалан".
Еврокомисарят напомни, че ЕС е настоявал многократно пред турските власти за политическо решение на кюрдския въпрос. Евросъюзът не вярва, че е възможно военно решение.
"Международната общност ще следи внимателно съдебния процес. В крайна сметка кюрдският проблем засяга и други страни, не само Турция", подчерта той, споменавайки наличието на големи турски и кюрдски общности в западноевропейските държави.

***

Еджевит: Турция не желае да бъде поучавана от Европа как да съди Йоджалан

Анкара, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Турция не се нуждае от съветите на Европа как да съди кюрдския лидер Абдулах Йоджалан, след като самата тя не успя да го изправи пред правосъдието, каза турският премиер Бюлент Еджевит. Изявлението му бе разпространено от Анадолската агенция.
"Без съмнение всичко ще бъде напълно прозрачно, посочи Еджевит в отговор на въпрос дали ще бъдат допуснати международни наблюдатели на процеса срещу кюрдския лидер. Но нито една европейска страна няма правото да ни дава съвети, тъй като никоя от тях не предприе необходимите съдебни действия срещу него.
Онези, които пренебрегнаха правосъдието заради страх от улично насилие, нямат право да ни съветват или да ни критикуват, още повече, че турската съдебна власт е напълно независима" - бе категоричен турския премиер. (…)
Турския премиер съобщи, че мястото, където е държан Йоджалан, и датата на процеса ще бъдат оповестени в близките дни… 

***

Абдулах Йоджалан се намирал на остров Имралъ в Мраморно море според турска телевизионна компания

Анкара, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Лидерът на Кюрдската работническа партия Абдулах Йоджалан се намирал на остров Имралъ в Мраморно море според турската телевизионна компания АТВ, цитирана от италианската агенция АНСА. Веднага след пристигането на Йоджалан на военното летище “Бандирма” в Истанбул той бил откаран с фрегата на ВМС на острова. Официалните турски власти засега отказват да съобщят точното местонахождение на кюрдския лидер. 

***

Адвокатите на Йоджалан не са допуснати в Турция

Анкара, 17 февруари 1999 г. /БТА/ След залавянето на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан в Кения и докарването му в Турция, неговите холандски адвокати са се опитали да отидат в Турция, съобщава осведомителната агенция ИХА. Адвокатите пристигнали на летище "Ататюрк" в Истанбул около полунощ, но били задържани от турската полиция. Холандският генерален консул в Истанбул се опитал да се срещне с адвокатите, но не му било позволено. В съобщението се казва, че консулът е напуснал летището. Адвокатите били принудени да вземат първия полет за Амстердам рано тази сутрин, предаде агенция Франс прес.

***

Гръцки депутати обвиниха правителството заради залавянето на Йоджалан

Атина, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Депутати от управляващата ПАСОК и от опозицията осъдиха в парламента позицията на гръцкото правителство по случая с арестуването на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан.
Осем изтъкнати депутати от ПАСОК поставиха днес подписите си под искане за оставка на външния министър Теодорос Пангалос, във връзка с "действията на гръцкото външно министерство по случая Йоджалан", съобщи гръцкото радио. Според декларацията "от днес гръцкото външно министерство изглежда като съучастник в успеха на Анкара да вкара зад решетките един лидер на кюрдския народ". (…)
И премиерът, и външният министър Теодорос Пангалос, който говори пред парламента, изтъкнаха, че Йоджалан по собствена инициатива предприел стъпки за връщането си в Европа, което довело до неговото залавяне. Пангалос каза пред парламента, че правителството, изключвайки възможността да даде политическо убежище на лидера на ПКК, е имало план известно време да го държи извън фокуса на общественото внимание, като му осигури подслон в гръцкото посолство в Найроби. Гръцкото правителство междувременно преговаряло с някои страни да приемат Йоджалан.

***

Кения обещала на Йоджалан полет до Холандия, за да го измъкне от гръцкото посолство

Бон, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Кенийските власти успели да прилъжат Абдулах Йоджалан да излезе от гръцкото посолство в Найроби, като го уверили, че ще бъде качен на самолет за Холандия, твърди германският адвокат на лидера на ПКК Еберхард Шулц в днешния брой на в. "Тагес".
Адвокатът уточнил, че Йоджалан получил гаранции от кенийските власти и гръцкия посланик, че ще бъде заведен до самолет за Холандия през Кайро. Той потвърдил, че лидерът на ПКК бил "отвлечен" и отведен в Турция след като бил примамен извън посолството. Йоджалан се намирал в Кения временно, докато намери сигурно убежище в Европа, посочил адвокатът, според когото Холандия и Гърция били най-често споменавани за тази цел страни. 

***

Турската телевизия показа Йоджалан след принудителното му докарване от Кения в Турция

Анкара, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Турски телевизионен канал излъчи днес видеозапис, на който е заснет лидерът на ПКК Абдулах Йоджалан след залавянето му в Кения, съобщиха осведомителните агенции. На записа Йоджалан бе показан с белезници на ръцете и завързани очи, пристегнат към седалката в частния самолет, с който бе докаран в Турция. Излъчени бяха също няколко реплики между маскиран служител на турските сили за сигурност и Йоджалан, след като превръзката бе свалена от очите му. "Добре дошъл в Турция", бяха думите на служителя, на което Йоджалан отговори: "Благодаря. Аз наистина обичам Турция и турския народ." На репликата на турския служител: "От сега нататък си наш гост", заловеният кюрдски лидер отговори: "Ако имам възможност, ще ви отвърна със същото." "Достатъчно е да отговориш на всички въпроси, които ще ти зададем", репликира служителят. След това той попита Йоджалан дали има проблеми със стомаха и го увери, че ще бъде лекуван.

***

Йоджалан бил заловен от турски агенти

Анкара, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Лидерът на ПКК Абдулах Йоджалан е бил заловен от турски командоси, изпратени в Найроби, след като агенти на разузнаването узнали, че той се крие в кенийската столица, твърди днес турската преса. Вестник "Хюриет" пише, че екипът на турските специални служби проследил и спрял колата, в която пътувал Йоджалан в понеделник през нощта, след излизането от гръцкото посолство в Найроби. Той бил качен принудително на частен самолет "Фалкон-900В", принадлежащ на бившия държавен министър и виден турски бизнесмен Джавит Чаглар, който обаче не бил информиран за какво ще бъде използван самолетът от турските специални служби. (…)
Адвокатите на Йоджалан Брита Бьолер и Тис Пракен от Холандия, които снощи пристигнаха в Истанбул, но бяха отпратени от турските власти обратно, окачествиха този акт като доказателство, че няма никакъв шанс за справедлив процес срещу клиента им. Говорителят на турското външно министерство Сермет Атаджанлъ заяви, че двамата адвокати "в миналото са действали като партизани на ПКК" и идването им Турция имало провокационна цел.

***

Кенийците засегнати от твърденията на Турция, че Йоджалан е бил заловен от турски агенти

Найроби, 17 февруари 1999 г. /БТА/ Кенийски, а не турски служители качиха лидера на ПКК Йоджалан в самолета, с който бе откаран в Турция, заяви днес един от ръководителите на имиграционната служба на Кения - Франк Куинга, цитиран от агенция Ройтерс. "Не е правилно турците да си приписват заслугата за операцията", отбеляза той, помолен да коментира информациите в турската преса, че Йоджалан е бил принудително отведен до самолета от турски агенти.
По този начин кенийският служител постави под съмнение предишните твърдения на Кения, че няма роля в залавянето на кюрдския лидер.
Куинга заяви, че в момента четирима сътрудници на Йоджалан, които са били заедно с него в гръцкото посолство, са задържани в Найроби и срещу тях се води разследване за незаконно влизане в страната.

***

Трима гръцки министри подадоха оставки заради “аферата Йоджалан”

Атина, 18 февруари 1999 г. /БТА/ Гръцкият премиер Костас Симитис поискал и получил оставките на трима министри от кабинета си на първото заседание на правителството след залавянето на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, съобщиха гръцките радиостанции “Флаш” и “Скай” и телевизионния канал “Мега”. Без да се позовават на източници те предадоха, че става въпрос за министрите на външните и на вътрешните работи и на министъра на обществения ред.
Във връзка с “аферата Йоджалан” днес в Атина заседават заедно министерският съвет и генералният щаб на гръцките въоръжени сили. 

***

Промени в правителството на Кения

Найроби, 18 февруари 1999 г. /БТА/ Днес са били извършени големи промени в кенийското правителство. Възможно е те да са свързани със залавянето на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан в Кения, отбелязва АП.  Засега не се знае точно кои министри са уволнени и кои са преместени на други постове. Очаква се днес правителството да разпространи официално съобщение за извършените промени.
Водачът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан бе заловен в понеделник през нощта близо до гръцкото посолство в Найроби. (…) Според вестник "Ийст Африкан Стандарт" един от уволнените - шефът на имиграционните власти Франк Куинга - заявил, че ведомството му решило да депортира Йоджалан, което и станало. Думите му противоречат на официалната позиция на Найроби, че няма никакво отношение към случая.
Съобщението за промени в кенийския кабинет последва само с няколко часа оставките на гръцките министри на външните работи, на вътрешните работи и на обществения ред.

На 28 април 1999 г. започва съдебен процес срещу него по обвинение в държавна измяна. На 29 юни 1999 г. е осъден на смърт. На 3 октомври 2002 г., след приетите промени в законодателството на Турция за синхронизиране с европейското законодателството, с които се премахва смъртното наказание, съдът за държавна сигурност заменя присъдата на Абдуллах Йоджалан с доживотен затвор без право на обжалване, която той излежава в затвор на о. Имралъ, Турция. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:24 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация