site.btaУченици от Българско училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Ървайн се запознаха с кукерските традиции

Ученици от Българско училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Ървайн се запознаха с кукерските традиции
Ученици от Българско училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Ървайн се запознаха с кукерските традиции
Снимка: Елина Тошева/ личен архив

С кукерските традиции и обичаи се запознаха учениците от началните класове на Българско училище (БУ) „Свети Паисий Хилендарски“ в Ървайн, Калифорния, пренасяйки се виртуално на площада в Перник, по време на 30-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Това споделиха от образователната институция за рубриката „БГ Свят“ на БТА.

По време на интерактивния урок, освен да съпреживеят част от атмосферата на кукерския фестивал, малките възпитаници на БУ „Св. Паисий Хилендарски“ проведоха и беседа, посветена на българската маскарадна обредност, от която научиха, че „в народните вярвания кукерите са вестители на доброто, които в мрачните зимни дни тръгват, за да уплашат злите сили със силния звън на тежките си чанове“.

Особено интересно за учениците беше да узнаят, че кукерите се наричат с разнообразни имена в различните краища на България, както и колко дълго се изработват костюмите им, колко тежки всъщност са чановете и какво символизират маските и ликовете.

В края на урока децата изгледаха и българската късометражна анимация „Легенда за първия кукер“ и вдъхновени пожелаха за домашна да изработят собствени проекти за кукерски маски, които да представят пред класа в следващите занятия.

Българско училище „Свети Паисий Хилендарски“ в гр. Ървайн отваря врати през 2016 г. и до днес продължава да предлага на своите ученици както часове по български език и литература, история и география, така и разнообразни извънкласни дейности, чрез които децата имат възможност да развиват талантите си и да опознават българските традиции.

/ИКВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:12 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация