site.btaИзгасна светлината на нашия живот, така премиерът на Индия Пандит Неру обявява смъртта на Махатма Ганди, убит от индус на 30 януари 1948 г.

Изгасна светлината на нашия живот, така премиерът на Индия Пандит Неру обявява смъртта на Махатма Ганди, убит от индус на 30 януари 1948 г.
Изгасна светлината на нашия живот, така премиерът на Индия Пандит Неру обявява смъртта на Махатма Ганди, убит от индус на 30 януари 1948 г.
Ню Делхи (18 януари 1948) Махатма Ганди в Бирла Хаус, след приключване на шестдневния му пост. Постът му продължава 122 часа и решението му да го прекрати идва, след като лидерите на мюсюлманските, хиндуистките и сикхските общности обещават да се стремят взаимно към общностна хармония. (AP Photo/Max Desfor)

Махатма Ганди е убит от индус, отивайки на молитвено събрание на 30 януари 1948 г. В обръщение по радиото към индийския народ премиерът на страната Пандит Неру отбелязва: “Аз не зная как да се изразя. Бащата на нацията не е вече между нас. (…) Сега, след като изгасна светлината на нашия живот, аз просто не зная какво точно мога да ви кажа и как да ви го кажа. Нашият любим водач не е вече между нас”.

Махатма Ганди (Мохандас Карамчанд Ганди ) е индийски политик, роден на 2 октомври 1869 г. Той е ръководител на националноосвободителното движение на Индия и родоначалник на движението за ненасилие в политиката. Председател е на партията Индийски национален конгрес /ИНК/ от февруари 1919 г. до смъртта си на 30 януари 1948 г. 

БТА съобщава за убийството на Ганди в “Български бюлетин”:

Ню Делхи, 30 януари 1948 г. /Ройтер/ Махатма Ганди бе застрелян, когато отиваше на молитвеното си събрание, малко след 17 ч. местно време. Нападателят стреля срещу него от упор четири пъти, като го засегна в гърдите и го повали.
Един очевидец каза: "Един млад човек даде от упор четири револверни изстрела срещу него. Ганди падна в локва от кръв и бе отнесен в Бирла Хаус.”
Няколко души от събранието, които очакваха Ганди, заловиха нападателя и го задържаха известно време, докато пристигне полицията. 
Индийският министър-председател Пандит Неру и другите членове на кабинета бяха незабавно уведомени по телефона. Главният управител на Индия, лорд Mayнтбатън, също бе уведомен.

***

Ню Делхи, 30 януари 1948 г. /Франс прес/ Убиецът на Ганди, млад индус от областта на Бомбай, е бил арестуван на самото място на покушението. 

***

Лейк Съксес; 31 януари 1948 г. /Франс прес/ Убийството на Махатма Ганди предизвика дълбоко вълнение в седалището на ООН, гдето Съветът за сигурността се занимава с уреждане на споровете между Индия и Пакистан.
Днес след пладне ще се състои тържествено честване на паметта на Ганди през време на заседанието на Съвета за сигурността. Председателят на Съвета Ван Лангенхове ще произнесе траурно слово, което ще бъде последвано от изказване съболезнованията на другите делегати. По всяка вероятност заседанието ще бъде вдигнато в знак на траур до понеделник.
Делегатът на Индия Айиангар заяви днес пред представители на печата: "Това е най-голямото от злощастията, които сполетяха Индия. Смъртта на Ганди е непоправимо нещастие. Неговият живот беше пълен с жертви в името на мира и единението не само на Индия, а на целия свят. Неговата смърт е загуба не само за Индия, а и за целия свят."
"Индия обаче има достатъчно хора, за да преживее тая грамадна загуба и за да продължи провеждането на началата, за които Ганди пожертва живота си", каза в заключение Айиангар.
От своя страна сър Зафрилах Хан, министър на външните работи на Пакистан, заяви: "Бяхме потресени, когато узнахме това трагично събитие. Толкова силна трагедия би могла да стане начало на много големи нещастия във всички области и трябва да се вземат мерки, в сегашните часове на скръб и отчаяние, водачите на Индия да обединят усилията си за избягване на възможните нещастия и продължим пътя, който води към по-добри времена.

***

Лондон, 31 януари 1948 г. /ББС 8 ч./ Всенародна скръб залива цяла Индия. Любимият водач на милиони хора, Махатма Ганди, е вече мъртъв.
Тялото на Ганди, обвито в бял памучен плат, беше показано снощи на терасата на Бирла Хаус, като всички лампи в града бяха загасени, с изключение на само една единствена, която бе оставена да осветлява тялото.
През цялата нощ хиляден народ се трупаше пред Бирла Хаус и по едно време върволицата от плачещи достигна дължина около два километра. В момента погребалната процесия, съгласно оповестената програма, трябва да се намира на път за реката Ямуна, където тялото на Ганди ще бъде изгорено.
В Индия е наложен 13-дневен всенароден траур. Правителството на Пакистан в знак на съчувствие, е наредило всички държавни и частни учреждения да бъдат днес затворени.
Съчувствени послания продължават да пристигат в Ню Делхи от всички краища на света. Кралят и кралицата (монархът на Великобритания Джордж VI и съпругата му Елизабет - бел. ред.), председателят Труман (президентът на САЩ Хари Труман - бел. ред.), Атли (премиерът на Великобритания Клемент Атли - бел. ред.) (…) и десетки други лица са изпратили съболезнователни телеграми до министър-председателя на Индия Пандит Неру и близките на Ганди. Председателят Труман е окачествил Ганди като “водач от международна величина, чиято всеотдайна борба ще служи като светъл пример не само на индуския народ, но ще въодушевява и всички народи да заработят още по-решително за осъществяването на братство и мир между хората”.
…Сред американците смъртта на Ганди се сравнява с убийството на президента Линкълн, който беше убит тъкмо когато се опитваше да заздрави раните от гражданската война.
Веднага след като новината за убийството на Ганди е била получена в Лейк Съксес, знамето на ООН е било свалено наполовина, Съветът за сигурността, който се занимава със спора за Кашмир между Индия и Пакистан, се събра на заседание, на което отдаде почит към Махатма Ганди със ставане на крака и запазване на едноминутно мълчание, след което заседанието беше вдигнато.

***

Лондон, 31 януари 1948 г. /Ройтер/ Вследствие убийството на Ганди, министър-председателят на Индия Пандит Неру, говори снощи по радиото на целия индуски народ, като между другото каза: "Аз не зная как да се изразя. Бащата на нацията не е вече между нас." Гласът на Пандит Неру бе преизпълнен с чувство. Обръщението му към народа бе направено първо на индуски език, а след това на английски. 
Пандит Неру каза, че утрешният ден ще бъде ден на пост и молитва в цяла Индия. По-нататък Неру каза: "Сега, след като изгасна светлината на нашия живот, аз просто не зная какво точно мога да ви кажа и как да ви го кажа. Нашият любим водач не е вече между нас. Ние, които в продължение на толкова много години сме го виждали винаги около нас, сега вече не можем да се позовем на неговата съвест или да търсим утешение от него, а това представлява един ужасен удар не само за мен, но и за милиони от тази страна”.

***

Лондон, 31 януари 1948 г. /Ройтер/ Клемент Атли, британски министър-председател, говорейки снощи по радиото, заяви:
“Махатмa Ганди, както бе познат в Индия, бе една от най-видните фигури в света, но изглеждаше, че той принадлежи на една друга епоха от историята. Живеейки един живот на пълен аскетизъм, той бе смятан от милиони негови сънародници, като вдъхновен от Бога светец. Неговото влияние се простирало не само между ония, които изповядваха неговата религия. В една страна с грамадни различия между обществата той импонираше на всички индуси. За четвърт век, този единствен човек бе главният фактор при всяко разглеждане на индуския проблем. Ръката на убиеца го повали и гласът, който стенеше за мир и братство, затихна, но аз съм сигурен, че неговият дух ще продължи да въодушевява сънародниците му и ще пледира за мир и съгласие.”

***

Лондон, 31 януари 1948 г. /ББС - 14:45 ч./ Днес в Ню Делхи един индус е бил подведен под отговорност за убийство на Махатма Ганди. Според едно съобщение, неговото име е Натурам Винаяк Годсе и се смята, че той има връзка с един индуски вестник, излизащ в Пуна, близо до Бомбай. В този град са били арестувани от полицията пет лица във връзка с опит за убийството на Ганди.
В централните части на Бомбай е бил положен миналата нощ ограничителен час, след избухналите нови безредици кратко време, след като новината за убийството на Ганди е станала известна в града. Тълпата е опожарила сгради, принадлежащи на индуската екстремистка организация “Правоверен индус”.

***

Лондон, 31 януари 1948 г. /ББС - 14:45 ч./ Смята се, че пряката подбуда за убийството на Махатма Ганди е била неговото настояване бежанците индуси и сикхи да освободят в Ню Делхи мюсюлманските джамии, в които те намерили подслон, и джамиите да бъдат върнати на мюсюлманите. Ганди прекрати последния си пост, когато ръководни индуски водачи обещаха, че това ще бъде извършено. Негодуванието всред бежанците, обаче, бе голямо и то бе бързо използвано от важната политическа организация “Правоверен индус”, чиито водачи не дадоха исканото от Ганди обещание и го обвиниха, че е най-големият враг на индусите. Зад убийството на Ганди обаче може да се търси и друга подбуда, а именно неговият силен пацифизъм, който се порицава от организацията “Правоверен индус” като опасна ерес.

***

Ню Делхи, 31 януари 1948 г. /Радио - 16:30 ч./ Тялото на Махатма Ганди бе изгорено тази сутрин на клада на брега на свещената за индусите река Ямуна. Хилядно множество наблюдаваше как тялото на Ганди бе унищожено от огъня и войската и полицията срещнаха трудности в задържане на тълпата назад от кладата. Тялото на Ганди бе докарано до мястото на изгарянето му от Бирла Хаус, резиденцията на Ганди, на катафалка, теглена от коне в една процесия, дълга около една миля. Целият път от Бирла Хаус до брега на реката от около пет и половина мили бе изминат за приблизително пет часа. Пътят, по който мина процесията, бе ограден от двете страни от стотици хиляди души, притекли се да отдадат последна почит на духовния водач на индусите. Пред самата катафалка вървяха министър-председателят на Индия Пандит Неру, министрите Пател, Синг, председателят на партията на Конгреса Криполани и председателят на индийското Учредително събрание Аджендра Пасад. Непосредствено след катафалката следваха членове на семейството на Ганди. По протежение на целия път тялото на Ганди, което бе отчасти покрито с индийското знаме, бе обсипано от множеството с цветя. На едно място над катафалката бяха спуснати цветя от три самолета.
Пепелта от изгореното тяло на Ганди ще бъде хвърлена в реката Ганг след три дни. В Индия е обявен официален национален траур в продължение на 13 дни от днес. Цялото погребално шествие на церемонията по изгарянето на тялото на Ганди бе предавано по радио “Ню Делхи”. Във всеки град и село на Индия милиони оплакващи смъртта на Ганди хора се бяха струпали пред радиоприемници, за да слушат предаването на погребението на Ганди.

***

Ню Делхи, 31 януари 1948 г. /Ройтер/ Когато Натурам Винаяк Годсе, обвинен в убийството на Ганди, след заключителният разпит бе отведен в затвора, от полицията бе заявено, че през време на разпита обвиняемият е заявил, че смятал, че е прав за това, което е извършил, тъй като думите и делата на Ганди били против интересите на индусите. Той заявил освен това, че страдал от сърце и малко го интересували последиците на извършеното от него. 

***

Лондон, 1 февруари 1948 г. /ББС - 14:15 ч./ Според едно съобщение от Ню Делхи, убиецът на Махатма Ганди е заявил, че причината за покушението срещу Ганди е била, че той смятал Ганди отговорен за кланетата, извършени над индуси и сикхи от мюсюлманите след създаването на двете отделни държави Индия и Пакистан. 

***

Лондон, 1 февруари 1948 г. /ББС - 1З ч./ Днес в индийския град Бомбай полицията е открила огън, за да разпръсне разгневени тълпи, нападащи домовете на водачи и сподвижници на организацията “Правоверен индус” /Хинду Махасаба/, към която организация се твърди, че принадлежи убиецът на Махатма Ганди. В някои части на Бомбай полицията е била подкрепена от войска. В града Пуна, който се намира наблизо до Бомбай, полицията е арестувала двама братя на убиеца на Ганди. 

***

Бомбай, 1 февруари 1948 г. /Ройтер/ Около 20 ареста бяха извършени на заподозрени лица в убийството на Ганди. Узнава се, че съществувал заговор за убиване и на други индуски политици, чиито имена са фигурирали върху един списък на осъдени на смърт индуски водачи от екстремистите. Разкритията показват, че се касае за заговор и конспирация, обхващащи почти цялата страна.

***

Лондон, 1 февруари 1948 г. /ББС - 13:45 ч./ Във връзка с убийството на Ганди повечето тазсутрешни неделни вестници, излизащи в Лондон, изтъкват, че убиецът на Ганди изхожда от една екстремистка фанатична индуска фракция. Кореспондентът на “Обзървър” в Ню Делхи е изпратил дописка, в която казва, че се смята, че индуските екстремисти са имали намерение да убият и министър-председателя Пандит Неру и други индийски водачи, които полагат усилия за приятелско разбирателство между индусите и мюсюлманите. Кореспондентът изтъква, че процесът срещу убиеца на Ганди ще бъде най-сензационния в историята на Индия. 

***

Ню Делхи, 1 февруари 1948 г. /Франс прес/ Вследствие признанията на убиеца на Ганди полицията, след като направи обиск в помещенията на партията “Махасабха”, арестува водача на партията  Дешанд.
“Убиецът на Ганди и авторът на атентата от 20 януари принадлежат към същата организация, чиято цел е избиването на главните водачи на Конгресистската партия", потвърди един полицейски офицер, който добави: “Ние изпратихме следствени комисии в Пуна и Бомбай, гдето се извършват нови арести. Много арести бяха също извършени в Ню Делхи”.

***

Ню Делхи, 2 февруари 1948 г. /Ройтер/ Прахта от тялото на Махатма Ганди ще бъде поставена в глинен съд, който ще бъде пуснат в свещените води на реките Ганг и Ямуна, където те се срещат при Аллахбард.

***

Лондон, 2 февруари 1948 г. / ББС - 20 ч./ Водачите на индийското правителство заявиха, че ще вземат енергични мерки срещу провинилите се в убийството на покойния Ганди, както и срещу всички организации, които подбуждат към взаимна омраза между индуси и мюсюлмани.
Индийските първенци заявиха това на едно събрание, състояло се днес в Ню Делхи при стичането на 200 000 души, след прибирането тази сутрин на останките на покойния Ганди от кладата, на която бяха изгорени.
Министър-председателят на Индия Пандит Неру и други първенци отправиха апел към събралото се множество народ да почетат паметта на покойния Ганди с мир и доброжелателство.

***

Ню Делхи, 3 февруари 1948 г. /Ройтер/ Индийското правителство съобщи днес, че в Индия няма да бъдат позволени никакви частни армии, както и никакви организации, проповядващи насилие или омраза между религиозните общежития.
…Индийският министър-председател Пандит Неру и неговият помощник Сардар Валабхай Пател казаха също на стохилядния народ на едно публично събрание вчера, че правителството е решено да обуздае здраво враждите между религиозните общежития и безправието. Социалистическият водач Джайпракаш Нараин поиска правителството да третира религиозното и расово разделяне като държавна измяна.
Пандит Неру заяви: "Изборът пред нас е или да се вразумим, или да загинем. Ако сте в полза на религиозното и расово разделяне, тогава кажете това и не заблуждавайте мене или себе си и преди всичко възвишената душа на Махатма Ганди.
Онези, които искат установяването на индуска държава, убиха най-великия от всички индуси, но нека никой да не предприема разплата, защото разплатата е отрицание на онова, което Ганди проповядваше.”

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:42 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация