Морето и Студената война: напрежение в тихоокеанския район

site.btaСеверна Корея пленява американския разузнавателен кораб “Пуебло” на 23 януари 1968 г.

Северна Корея пленява американския разузнавателен кораб “Пуебло” на 23 януари 1968 г.
Северна Корея пленява американския разузнавателен кораб “Пуебло” на 23 януари 1968 г.
На тази снимка от 23 януари 1968 г. от официалната Корейска централна новинарска агенция на Северна Корея е USS Pueblo, технически изследователски кораб от клас Банер (разузнаване на ВМС на САЩ), заловен от Севернокорейския народен флот. (Корейска централна новинарска агенция/Корейска новинарска служба чрез AP Images)

Напрежението в Далечния изток в края на 60-те години на ХХ в. е силно. В Тихоокеанския район в този момент текат военните действия от Виетнамската война. Същевременно насилие характеризира и отношенията между Северна и Южна Корея. Ситуацията в Японско море е тревожна. Част от това напрежение е и инцидентът “Пуебло”.
През нощта на 22 срещу 23 януари 1968 г. патрулни катери на военноморските сили на Корейската народнодемократична република (КНДР) обкръжават американския военен разузнавателен кораб “Пуебло“ (USS Pueblo). В ранните часове на 23 януари севернокорейски военни се качват на “Пуебло” и принуждават екипажа да отплава за най-близкото пристанище - Вонсан. В конфликта е убит един американски моряк и са ранени няколко други.

БТА съобщава за инцидента и за последвалите събития в своите бюлетини “Международна информация” и “Международна информация - Служебен”. Първите съобщения са още от деня на залавяне на кораба и са от американската страна. Публикувани са в Служебния бюлетин. Информацията, която потвърждава случая от севернокорейска страна, е с дата 24 януари и е публикувана в бюлетина “Международна информация”: 

Съобщение на Пентагона

Вашингтон, 23 януари 1968 г. /АП/ Днес Пентагонът съобщи, че американски патрулен кораб бил обкръжен от севернокорейски патрулни кораби в Японско море снощи.
В съобщението на Пентагона се казва, че на борда на американския кораб - разузнавателен помощен кораб на американския флот - се изкачили група въоръжени лица, когато корабът се намирал на 40 км от бреговете на Северна Корея.
На борда на кораба е имало 83 души, от които 81 военни.
Рано днес корабът бил заставен да хвърли котва в едно севернокорейско пристанище.
В съобщението се отбелязва, че корабът е бил обкръжен в международни води. 

***

Американски шпионски кораб задържан в КНДР

Сеул, 23 януари 1968 г. /АП/ Съединените щати съобщиха днес, че един американски патрулен кораб с 83 души на борда бил заловен от севернокорейците в международни води. В едно предаване по радиото на Северна Корея се твърди, че корабът бил “шпионски”, който нарушил териториалните води на Северна Корея.
В съобщението на Министерството на отбраната се казва, че на кораба “Пуебло”, помощен кораб към военноморското разузнаване, се качила група въоръжени лица на около 40 км от брега на Северна Корея и го откарали във Вонсан.
В американското съобщение се казва, че един севернокорейски патрулен кораб се приближил до “Пуебло” и поискал да му съобщят националността на кораба. От “Пуебло” сигнализирали, че това е американски кораб и че се намира в международни води, но севернокорейците отговорили чрез сигнали: “Спрете или ще открием огън срещу вас”.
След около един час, се посочва в съобщението, три други патрулни кораба пристигнали, обкръжили “Пуебло” и севернокорейците се качили на американския кораб. След това “Пуебло” съобщи, че от него поискали да последва севернокорейските кораби до Вонсан и че той не е използвал оръжие.
В последното съобщение, предадено по радиото от американския кораб, се казвало: “Изключвам предавателя”.
Министерството на отбраната съобщи, че на “Пуебло” се намирали шестима офицери, 75 моряци и две граждански лица.

***

Вашингтон, 23 януари 1968 г. /Франс прес/ Днес Държавният департамент съобщи официално, че Съединените щати са поискали от Съветския съюз да предаде на Северна Корея едно спешно искане за освобождаване на американския военен кораб “Пуебло” и неговия екипаж в най-къс срок.
Този сериозен инцидент ще бъде освен това разискван пряко със севернокорейските власти на събранието на Военната комисия за примирие, което според официалните американски среди, ще се състои в 2:00 ч. по Гринуич в сряда, в Панминчжон…

***

Заловен американски военен кораб в териториалните води на КНДР

Пхенян, 24 януари 1968 г. /БТА/ В официално съобщение на Корейската централна телеграфна агенция се казва, че през нощта на 22 януари един американски военен шпионски кораб, проникнал в корейските крайбрежни води чак до Вонсан.
"Наши военни кораби, се казва в съобщението, които се намираха на редовно дежурство, заловиха военния кораб на САЩ". Както става ясно от съобщенията на осведомителните агенции, нарушителят бил американският военен кораб "Пуебло" с екипаж от 77 моряци и шест офицери. Този бивш транспортен кораб бил снабден с много модерна електронна апаратура за подслушване на всякакви радиопредавания и е бил изпратен в териториалните води на Корейската народнодемократична република с шпионска цел.

***

Признание на капитана на американския шпионски кораб “Пуебло”, заловен в териториалните води на КНДР

Пхенян, 24 януари 1968 г. /КЦТА/ Капитанът на американския въоръжен шпионски кораб, заловен от военноморските сили на Корейската народна армия, когато този кораб извършваше враждебни действия в нашите териториални води (...), Лойд Марк Бъчър призна шпионската дейност, извършвана от американските агресори. Следва неговото признание:
"Аз съм капитан трети ранг Лойд Марк Бъчър, командир на кораба "Пуебло", принадлежащ към Тихоокеанския флот на САЩ, който беше заловен, извършвайки шпионска дейност, след като навлезе дълбоко в териториалните води на Корейската народнодемократична република…
…Екипажът на нашия кораб "Пуебло" се състои от 83-ма души, включително петима офицери, освен мен, 75 моряци и двама цивилни.
Моят кораб беше изпратен в Сасебо, Япония, за да изпълнява задачи, възлагани от Централното разузнавателно управление (ЦРУ - бел. ред.) на САЩ…
…Моят кораб на няколко пъти е провеждал шпионска дейност с цел да разузнава териториалните води на социалистическите страни.
Чрез тази си шпионска дейност моят кораб разкри военни инсталации, изградени по бреговете на социалистическите страни и предаде тези материали на Централното разузнавателно управление на САЩ.
Неотдавна ЦРУ ни натовари с друга важна мисия, а именно да разузнаем далекоизточния район на Съветския съюз и района на КНДР…
…На 16 януари 1968 г. ние навлязохме в териториалните води на Корейската народнодемократична република.
В съгласие с указанията, които бяхме получили, моят кораб се намираше винаги в пълна бойна готовност и наблюдаваше и регистрираше дълбочината на водите, теченията, температурата на водата, океанското дъно, солното съдържание и прозрачността на водата в териториалните води на КНДР с радарни и други наблюдателни инструменти, по таен начин в Чхонджин, Вонсан и няколко други точки се разкри радарната мрежа, капацитетът на пристанищата, броят на пристигащите и заминаващите кораби и маневреността на корабите от корейските военноморски сили.
…когато патрулни кораби от военноморските сили на КНДР се появиха, ние веднага обявихме бойна готовност и се опитахме да избягаме, като стреляхме по патрулните кораби на Корейската народна армия. Но положението стана много опасно за нас, един от моите моряци беше убит, друг тежко ранен и двама други леко ранени. Нямахме друг изход и бяхме заловени от патрулните кораби на Корейската народна армия.
След като ни заловиха аз сега заявявам откровено, че нашата постъпка беше престъпна постъпка, която флагрантно нарушава споразумението за примирие и представлява истински акт на агресия…
…Аз нямам никакво извинение за моята престъпна постъпка. Моят кораб навлезе дълбоко в териториалните води на Корейската народнодемократична република и беше заловен от патрулните кораби от военноморските сили на Корейската народна армия, които бяха в положение на самозащита, а ние провеждахме престъпна шпионска дейност.
Престъплението, извършено от мен и моите моряци, е незаличимо…

***

За инцидента с “Пуебло”

Вашингтон, 24 януари 1968 г. /АП/ …Съобщава се, че ядреният самолетоносач "Ентърпрайз", който отплува вчера от Виетнам, е получил нареждане да остане в Японско море. Съобщава се също, че военновъздушните сили на САЩ в този район били поставени в бойна готовност.
Днес се състоя среща на Военната комисия по примирието в Корея. На срещата ръководителят на корейско-китайската страна Пак Чун Гук отхвърли искането на Съединените щати за незабавно връщане на кораба "Пуебло". Той заяви, че американският кораб открил огън по севернокорейския патрулен катер. Тогава комунистите отвърнали на огъня и ранили и убили няколко американци. Севернокорейският представител обвини американския кораб, че бил проникнал в териториалните води на Северна Корея с шпионска мисия. Според него на борда на "Пуебло" имало противосамолетни картечници и шпионско оборудване. Представителят на американската страна контраадмирал Джон Смит поискал корабът "Пуебло" и целият му екипаж да бъдат върнати незабавно. Той настоя също американската страна да получи извинение за завземането на кораба в международни води и заяви, че Съединените щати ще поискат компенсация…

***

Частична мобилизация в САЩ във връзка с инцидента “Пуебло”

Вашингтон, 25 януари 1968 г. /Франс прес/ Днес президентът Джонсън (президентът на САЩ Линдън Джонсън - бел. ред.) нареди във връзка с инцидента “Пуебло” незабавно да бъде обявена мобилизация на известен брой запасни ескадрили от военновъздушните сили, от военноморските сили и националната гвардия. Тези ескадрили представляват общо 372 изтребителя и транспортни самолети…
…Представителят на Белия дом подчерта, че дипломатическите усилия за решаването на кризата продължават. Той изрази надежда, че в скоро време те ще дадат резултати.

***

Подробности за мерките за мобилизация в САЩ 

Вашингтон, 25 януари 1968 г. /Франс прес/ 14 600 запасни чинове са засегнати от мерките за незабавна мобилизация, взети днес от президента Джонсън, се съобщава от Пентагона.
Касае се за 14 000 запасни чинове от националната гвардия на военновъздушните сили и 600 запасни от флотата…
 
***

Съединените щати искат спешно свикване на Съвета за сигурност

Вашингтон, 25 януари 1968 г. /Франс прес/ Съединените щати искат спешно свикване на Съвета за сигурност, който да разгледа инцидента с кораба “Пуебло”, както и агресивните действия на Северна Корея срещу Южна Корея, беше заявено тази вечер от Белия дом.
Представител на Белия дом изтъкна, че това решение на президента Джонсън отразява неговото желание случаят да бъде решен бързо и ако е възможно по дипломатически път.

***

Заповед на министъра на отбраната на КНДР до въоръжените сили

Пхенян, 25 януари 1968 г. /БТА/ Днес, Корейската централна телеграфна агенция /КЦТА/ предава заповедта на министъра на националната отбрана на КНДР Ким Чан Бон до въоръжените сили, в която се казва, че "всички бойци трябва да бъдат в постоянна бойна готовност, за да смажат всяка евентуална провокация на врага в сегашната изострена обстановка”…
…Министърът на националната отбрана окачествява пленяването на американския кораб "Пуебло" като "сурово наказание за американските империалистически агресори, които са се заели да вършат нови военни провокации".

***

Пентагонът отхвърля самопризнанията на Бъчър

Ню Йорк, 25 януари 1968 г. /БТА/... Днес Пентагонът издаде декларация във връзка с признанията на командира на американския шпионски кораб "Пуебло", капитан трети ранг Лойд М. Бъчър, публикувани от Корейската централна телеграфна агенция.
В декларацията се отрича, че в момента на залавянето му шпионският кораб се е намирал в териториалните води на КНДР. Признанията на Бъчър се отхвърлят изцяло.
Отхвърля се и изричното самопризнание на Бъчър, че "Пуебло" е изпълнявал задачи, възложени му от Централното разузнавателно управление на САЩ…

***

Случаят “Пуебло” пред Съвета за сигурност

Ню Йорк, 26 януари 1968 г. /БТА/ В ООН официално се съобщава, че по искане на представителя на САЩ в световната организация Голдбърг, днес в 15:30 часа по Гринуич, ще се събере Съветът за сигурност, за да бъде обсъден въпросът за задържането на американския шпионски кораб “Пуебло” от военноморските сили на КНДР.

***

Декларация на президента Джонсън за случая с американския шпионски кораб “Пуебло”

Ню Йорк, 26 януари 1968 г. /БТА/ Тази вечер по телевизията, предаване за цялата страна, президентът Джонсън зае становище във връзка със залавянето на американския шпионски военен кораб "Пуебло" от военноморските сили на КНДР на 23 т.м... 
... В своята декларация президента Джонсън всъщност повтори направените досега официални изявления на американски длъжностни лица за случая с "Пуебло". Той отново отправи известните вече обвинения, че правителството на КНДР извършило "агресивен акт" по отношение на САЩ, като подчерта, че американското правителство в никакъв случай не може да приеме този акт".
Президентът обясни какви стъпки е решил да предприеме правителството на САЩ по случая с кораба "Пуебло”…
…На второ място,  изтъкна Джонсън, САЩ са взели някои "предохранителни мерки" с оглед въоръжените сили на САЩ да могат да се справят с всяко непредвидено положение в района на инцидента…

***

Предупреждение на американското правителство

Вашингтон, 26 януари 1968 г. /АП/ Правителството на САЩ предупреди днес Северна Корея да не съди екипажа на “Пуебло” като престъпници и помоли Международния комитет на Червения кръст да поиска освобождаването им.
Държавният департамент свика също дипломатическите представители на 16 страни, участвали в Корейската война, и ги запозна със сегашното кризисно положение.

***

Изявления на Дийн Ръск

Вашингтон, 26 януари 1968 г. /Ройтер/ Държавният секретар Дийн Ръск окачестви днес залавянето на американския разузнавателен кораб “Пуебло” и неговия екипаж от Северна Корея като възмутителен пиратски акт в открито море.
Ръск говори пред журналисти, след като запозна сенатската комисия за външните отношения с кризата около “Пуебло” на закрито заседание, което продължи два часа и 25 минути.
В коментар за съобщението от “Северна Корея, че капитанът и екипажът на кораба могат да бъдат съдени като престъпници, Ръск заяви: “Те не са извършили никакво престъпление. През цялото време те са се намирали в международни води. Те са имали право да се намират там, където са били.”…

***

Инцидентът с “Пуебло” пред Съвета за сигурност

Ню Йорк, 27 януари 1968 г. /БТА/ Днес Съветът за сигурност (на ООН - бел. ред.) поднови своето заседание, за да разгледа инцидента с американския шпионски кораб "Пуебло", задържан в териториални води на КНДР. Съветът бе свикан по искане на САЩ, които се стремят да отвлекат вниманието на световната общественост от последните американски провокации срещу КНДР.
Пръв взе думата английският представител лорд Карадън, който защити американската версия, че "Пуебло" бил заловен в "открито море". Нещо повече, той обвини КНДР в "акт на предизвикателство" и поиска корабът и неговият екипаж да бъдат освободени.
Американският представител Голдбърг възхвали позицията на лорд Карадън, като допълни неговите обвинения с твърдението, че "се касае за много сериозна заплаха за мира, защото Северна Корея не зачита примирието".
Американските маневри за измъкване от шпионската афера в териториалните води на КНДР бяха разобличени от съветския представител Морозов и от представителя на Унгарската народна република Карол Чатордай…
…Морозов заяви, че в последно време американските провокации срещу КНДР са се засилили и че залавянето на "Пуебло" в териториални води на КНДР е акт на самозащита, а не нарушение на международното право. 
…Накрая Чатордай заяви, че Корейската народнодемократична република не е сама; тя е член на социалистическия лагер, с което агресорите трябва да се съобразяват…

***

Комюнике на правителството на КНДР

Пхенян, 27 януари /БТА/ Съветът за сигурност не е компетентен да разглежда случая с "Пуебло" и всяко решение, което може да бъде взето "с цел да се замаскира американската агресия" няма да има никаква стойност, се казва в комюнике на правителството на Корейската народнодемократична република, предадено по радио "Пхенян".
Случаят с "Пуебло", продължава комюникето, е само опит на американския империализъм да предизвика нова война в Корея. Той представлява сериозна заплаха за мира не само в Далечния Изток, но и в целия свят.
Целият корейски народ е готов да се справи с всяка външна агресия. Ако противникът се осмели да ни нападне, ние ще му нанесем сериозни удари...
…Със своите провокационни военни действия, американският империализъм е на път да създаде опасност от война. Американците не могат да скрият агресивните си намерения. Те няма да успеят никога да всеят страх в нас.
Американците нарушиха неколкократно споразумението за примирието…

***

Въпросът за “Пуебло” - пред Комисията по примирието в Корея

Ню Йорк, 1 февруари 1968 г. /БТА/ Според съобщение от Вашингтон, днес американското правителство е приело предложението на Корейската народнодемократична република въпросът с шпионският кораб “Пуебло” да бъде поставен на разглеждане във Военната комисия по примирието в Корея. 

***

Признание на офицер от екипажа на “Пуебло”

Париж, 4 февруари 1968 г. /БТА/ Както предава Корейската телеграфна агенция още един офицер  от екипажа на американския шпионски кораб “Пуебло” е признал, че корабът се е занимавал с престъпна дейност. Този офицер - лейтенант Фредерик Карл Шумахер - е третият член на екипажа, признал своята вина.

***

Главният океанограф на шпионския кораб “Пуебло” прави признания

Париж, 6 февруари 1968 г. /БТА/ Пети член от екипажа на кораба "Пуебло" Денис Р. Тък, главен океанограф на шпионския кораб, признал престъпната си дейност срещу КНДР - съобщава агенция Франс прес като се позовава на КЦТА.
Денис Тък признал, че корабът "Пуебло" прониквал дълбоко в териториалните води на КНДР, понякога на по-малко от 10 км от брега. Самият той бил натоварен да прави океанографски проучвания, които помагали на американските водолази да извършват шпионска дейност срещу КНДР.

***

Екипажът на “Пуебло” показан на парад в Пхенян

Сеул, 9 февруари 1968 г. /Франс прес/ Осемдесет души от екипажа на "Пуебло" бяха показване вчера на множество в Пхенян, което присъстваше на тържествата по случай 20-годишнината от създаването на севернокорейската армия, пишат днес в Сеул южнокорейски вестници.
След това пленниците бяха откарани с влак до Кесон, близо до Панминчжон с оглед на евентуалното им освобождаване, добавят вестниците. Американските служби в Сеул са готови да приемат моряците от "Пуебло", съобщават същите вестници.

***

Нова среща между представители на КНДР и САЩ във връзка със случая “Пуебло”

Вашингтон, 29 май 1968 г. /МЕФ/ Държавният департамент съобщи вчера, че представители на Съединените щати и Северна Корея са се срещнали за 17-ти път, за да обсъдят проблема с кораба "Пуебло".
Робърт Маклоски, секретар по печата при Държавния департамент, заяви, че срещата в Панминчжон, в района на корейската демилитаризирана зона, се състояла във вторник, в 2:00 часа по Гринуич. Двете страни се срещнаха за последен път на 8 май…
…Американски официални представители заявиха, че отново не е бил постигнат напредък по въпроса за освобождаването на кораба и неговия екипаж.

***

Северна Корея е готова да върне на САЩ кораб шпионин, пленен преди 40 години, твърдят дипломати

Сеул, 15 април 2007 г. /БТА/ Северна Корея е готова да върне на САЩ кораба шпионин "Пуебло", пленен преди почти 40 години. Това твърдят дипломатически източници, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Според източниците, властите в Пхенян информирали за своето решение пребивавала тези дни в Северна Корея делегация от САЩ начело с губернатора на щата Ню Мексико Бил Ричардсън. 
По време на Студената война корабът "Пуебло", извършвал електронно разузнаване, бе символ на конфронтацията между Вашингтон и Пхенян…

Преговорите между САЩ и Северна Корея продължават през цялата 1968 година. Двете страни постигат споразумение, което позволява освобождаването на екипажа на “Пуебло” (82-та живи членове) на 23 декември 1968 г. Корабът не е върнат на Съединените щати и досега се намира в Северна Корея, като е превърнат в музей.

 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:25 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация