Ясер Арафат е избран за държавен глава

site.btaНа 20 януари 1996 г. в Палестинските автономни територии се произвеждат първите демократични избори

На 20 януари 1996 г. в Палестинските автономни територии се произвеждат първите демократични избори
На 20 януари 1996 г. в Палестинските автономни територии се произвеждат първите демократични избори
София (8 август 1988) Портрет на Ясер Арафат. Пресфото БТА снимка: Димитър Божинов /архив

На 20 януари 1996 г. в Палестинските автономни територии се произвеждат първите избори за Палестински съвет (парламент) и за ръководител на Палестинската национална администрация (президент). Ясер Арафат е избран за държавен глава.

Изборите са проведени в съответствие с подписаното на 28 септември 1995 г. във Вашингтон, САЩ, временно израелско-палестинско споразумение („Осло-2”) за разширяване на палестинското самоуправление на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, с което завършва първия етап на преговорите между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Ясер Арафат е роден на 29 август 1929 година в Йерусалим, той  израства в Газа. Следва инженерство в Кайро и става лидер на студентите в намиращата се тогава под Египетско управление ивица Газа. По време на конфликт през 1956 г. в Близкия изток се бие като египетски офицер срещу Израел, малко по-късно е един от хората, които сформират палестинската организация Ал Фатах („победа”) и поема нейното ръководство през 1967 г. Две години по-късно става председател на ООП.

През 1994 г. получава Нобелова награда за мир заедно с министър-председателя на Израел Ицхак Рабин и министъра на външните работи Шимон Перес. Тя им е присъдена за подписването на Мирното споразумение за Близкия Изток в Осло през 1993 г.

Ето как БТА отразява изборите в Палестинските автономни територии:

Приключи предизборната кампания за Съвета на палестинската автономия

Йерусалим, 18 януари 1996 г. /БТА/ Днес официално приключва предизборната кампания за предстоящото в събота гласуване за 88-членен законодателен Съвет на палестинската автономия – първите в окупираните от Израел територии. 

Едновременно палестинците ще гласуват и за глава на палестинската автономна власт. Безспорен фаворит е Ясер Арафат, показва социалистическо проучване на Центъра по комуникации и медии в Йерусалим, оповестено вчера. Според него 81 процента от палестинците от Западния бряг и Газа подкрепят Арафат. За 72-годишната му съперничка Самиха Халил ще гласуват малко над 7 на сто. 

Сондажът прогнозира, че на изборите в събота ще гласуват близо 84 процента от палестинците. Служителите от Централната избирателна комисия обещават, че резултатите от избора на нова глава на автономията ще станат известни няколко часа след затварянето на бюрата, предаде Ройтер. Палестинските полицаи вече застанаха на пост пред 1200-те избрани пункта. 

***

Йерусалим, 20 януари 1996 г. /БТА/ Над 1 милион палестинци от Западния бряг, Газа, Източен Йерусалим днес гласуват за първия си демократично избран лидер и за законодателен Съвет на палестинската автономия. „Това е историческо събитие, защото изборите дават възможност за създаване на наша палестинска държава със столица свещения град Йерусалим” заяви вчера лидерът на ООП Ясер Арафат, сигурен победител в изборите за глава на Палестинската автономия. Неговите противници начело с ислямисткото движение „Хамас” бойкотират изборите. Вчера „Хамас” обяви тридневен траур за тримата си активисти, които израелски войници застреляха вчера край Дженин на Западния бряг. Погребението на тримата е днес, предаде Ройтер.

***

Бюрата в палестинските избори бяха затворени 

Газа, 20 януари 1996 г. /БТА/ - Изборните бюра в първите палестински общи избори днес бяха официално затворени, съобщи Централната избирателна комисия. Вратите на бюрата бяха затворени точно в 19 часа местно време след 12-часово гласуване, но палестинците, които по това време са били в 1689-те бюра на 16-те избирателни района ще могат да пуснат бюлетината си, уточни комисията.

Два часа преди приключването на гласуването участието в изборите в Ивицата Газа е било 85 на сто, а на Западния бряг на река Йордан 70 на сто от регистрираните малко над един милион избиратели според данни на ЦИК. 

Гласуването за 88-членен Палестински съвет на автономията и за негов председател в Ивицата Газа, на Западния бряг на река Йордан и в Източен Йерусалим протече като цяло спокойно. Сблъсъци между араби и евреи имало във все още окупирания от Израел град Хеброн, където палестинец от екстремисткото движение „Хамас” ранил леко израелско момиче, а в отговор еврейски заселници нанесли побой на шестима араби. Палестинците обвиниха освен това Израел, че използвал заплахи, за да попречи на палестинците в Източен Йерусалим да гласуват. 

Констатирани бяха и някои нарушения на избирателни закон в град Газа и околностите. В един от западните квартали на Газа гласоподаватели не използвали тъмните стаички. В друго изборно бюро в бежанския лагер Шати подадените бюлетини били пренесени в найлонови торби в отсъствието на международни наблюдатели. В някои бюра в Газа поддръжници на Ясер Арафат агитирали гласоподавателите да подкрепят кандидатите на „Ал Фатах”. 

Изборите бяха бойкотирани от фундаменталисткото ислямско движение „Хамас”. В знак на протест срещу изборите обща стачка беше обявена днес в 13-те палестински бежански лагера в Сирия, където живеят около 400 000 палестинци. Протестна стачка срещу курса на лидера на ООП Ясер Арафат за мирно урегулиране с Израел имаше и във всички бежански лагери на палестинци на територията на Ливан.    

***                                                                  

Хеброн, 20 януари 1996 г. /БТА/ - Лидерът на ООП Ясер Арафат е получил 95,6 на сто от гласовете на избирателите в малко село край Хеброн, сочат резултатите от преброяването на бюлетините в окръжното изборно бюро. Единствената съперничка на Арафат за председател на Палестинския съвет на автономията Самиха Халил е събрала само седем гласа срещу 197 за лидера на ООП. В гласуването в село Каабнех са участвали 72,3 процента от регистрираните избиратели. Окончателните резултати от гласуването за глава на правителството се очакват да станат утре, докато резултатите от изборите за 88-членния Палестински съвет на автономията ще се знаят утре вечер.

***

Йерусалим, 21 януари 1996 г. /БТА/ - Шефът на ООП Ясер Арафат е спечелил в Ивицата Газа с 85 на сто първите избори за лидер на Автономната палестинска власт според частични резултати, оповестени от Централната избирателна комисия. Комисията не разполага все още с данни за Западния бряг и Източен Йерусалим, предаде агенция Франс Прес.

***

Шимон Перес поздрави Ясер Арафат 

Йерусалим, 21 януари 1996 г. /БТА/ - Израелският министър-председател Шимон Перес е поздравил вчера по телефона палестинския лидер Ясер Арафат за успешното произвеждане на изборите за Автономна палестинска власт. Перес нарече изборите „най-радостния резултат” от палестинско-израелския мирен процес. Според палестинците, участвали в гласуването, не само са посочили своите избраници за Автономния съвет, а са засвидетелствали и подкрепата си за мирния договор с Израел. 

„Надявам се, че е поставено началото на демокрацията и че ние ще продължим да вървим заедно по пътя на мира”, заяви Шимон Перес по израелското радио. 

Не всички израелци бяха на същото мнение. Хиляди от тях излязоха по улиците на Западен Йерусалим, за да изразят възмущението си от решението на правителството да позволи на палестинците да гласуват в свещения град. „В името на Бога, махнете кървавите ръце на Арафат от Йерусалим” - това бе само един от многобройните плакати, които демонстрантите носеха. Сред протестиращите можеха да се видят и членове на ръководството на опозиционната партия Ликуд, която е против мира с палестинците.  

***

Йерусалим, 21 януари 1996 г. /БТА/ - Палестинският лидер Ясер Арафат получи солидна подкрепа за политиката си на мир с Израел на състоялите се вчера избори за ръководител на изпълнителната власт за автономните палестински земи. За него са гласували повече от 85 на сто от избирателите според резултатите въз основа на 60 процента от преброените бюлетини. Неговата единствена съперница - 73-годишната Самиха Халил, е получила по-малко от 10 на сто.

***

Кайро, 21 януари 1996 г.  /БТА/ - Председателят на ООП Ясер Арафат съобщи на среща в Йерихон с кандидати за членове на Палестинския съвет на автономията от йерусалимския избирателен окръг, че в навечерието на изборите еврейски заселници се опитали да извършат покушение срещу него, предаде ИТАР-ТАСС. Инцидентът станал при завръщането на палестинския лидер от Париж. Автомобил с еврейски заселници се опитал да се вреже в кортежа и само благодарение на съобразителните и смели действия на охраната инцидентът бил избегнат. Арафат заяви, че 120 израелски свещенослужители заговорничели с цел да бъдат принудени палестинците да напуснат Йерусалим.

***

Рим, 21 януари 1996 г. /БТА/ - Европейският съюз поздрави днес лидера на ООП Ясер Арафат за победата му в историческите палестински избори за председател на Съвета на автономията, като посочи, че тя е „справедлива награда” за мирните му усилия. 

„От името на Европейския съюз имам удоволствието да Ви изпратя най-сърдечните си поздравления за избирането Ви за президент на Палестинския съвет”, посочва италианският премиер в оставка Ламберто Дини. Италия в момента е председател на ЕС.

***

Газа, 22 януари 1996 г.  /БТА/ - Ясер Арафат е избран за председател на палестинската изпълнителна власт (държавен глава) с гласовете на 88,1 на сто от участвалите в изборите, обяви късно снощи на пресконференция в Газа Централната избирателна комисия. 

Според официалните резултати г-жа Самиха Халил, която бе единствена съперничка на Арафат за този пост, е получила 9,3 процента от гласовете. 2,6 на сто от бюлетините са невалидни. Според неокончателни данни участието на избирателите е над 75 на сто. 

Резултатите от изборите за членове на Съвета на автономията (законодателния орган) ще бъдат обявени днес. В Наблус, на Западния бряг на Йордан, преброяването на бюлетините е забавено поради технически проблеми.

***

Светът приветства изборната победа на Арафат 

Кайро, 22 януари 1996 г. /БТА/ - Много световни ръководители изпратиха поздравленията си до председателя на ООП Ясер Арафат по повод на победата му на палестинските избори, предаде Ройтер. Те приветстваха резултатите като масова подкрепа за израелско-палестинското мирно споразумение, въпреки че радикално настроените му противници се отнесоха пренебрежително към изборите. Френският президент Жак Ширак бе един от първите световни лидери, които поздравиха председателя на ООП. Палестинският народ направи ясен избор в полза на мира, стабилността и икономическото развитие в Близкия изток пише Ширак в писмо до Арафат. 

Европейският съюз посочва, че резултатите от палестинските избори „справедливо увенчават” мирните усилия на Арафат. Испанският министър-председател Фелипе Гонсалес изтъква в поздравителна телеграма активното участие и успешното произвеждане на изборите, като подчертава твърдия ангажимент на Испания в близкоизточния мирен процес, предаде АФП. Германският външен министър Клаус Кинкел поздрави Арафат за неговата внушителна изборна победа и палестинския народ за недвусмислено изразената му подкрепа за палестинската автономия и мирния процес. Според Кинкел активното участие и мирното протичане на изборите като цяло са свидетелство за демократичната зрелост на палестинското общество. От своя страна британският министър на външните работи и общността на нациите Малкълм Рифкинд посочи, че 20 януари е историческа дата – повратна точка за палестинската демокрация...

...Египетският външен министър Амр Муса, чиято страна изигра важна посредническа роля в израелско-палестинското мирно споразумение, заяви, че изборите са историческа стъпка към създаването на независима палестинска държава. Президентите на Алжир Лямин Зеруал и на Тунис Зин ал Абидин Бен Али приветстваха победата на Арафат като върховно постижение на борбите на палестинския народ и отново изразиха подкрепата си за създаването на палестинска държава. Южноафриканският президент Нелсън Мандела телефонира на палестинския лидер, за да му пожелае успехи в изграждането на новото общество и демокрация. От своя страна председателят на КНР Цзян Цзъмин заяви, че изборите са важен резултат от продължителната и упорита борба на палестинския народ под ръководството на Арафат. 

Главните опоненти на лидера на ООП от ислямското движение „Хамас”, което бойкотира изборите се опитаха да омаловажат победата на Арафат. Според говорител на движението Ясер Арафат би получил не повече от 20 процента от гласовете, ако в изборите бяха участвали милионите разпръснати по света палестински бежанци, които не можаха да гласуват. Арабската лига поздрави палестинския лидер, като същевременно изрази и съчувствие към палестинските бежанци, разпръснати в Близкия изток, които бяха лишени от възможността да подадат своите гласове. Кувейт, който все още е раздразнен от подкрепата на Арафат за Ирак по време на нахлуването му в страната през 1990 година, поздрави палестинския народ с изборите, но не и самия Арафат.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:10 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация