Случаят предизвика дебати в Румъния и извън страната

site.btaРумънка на 67 години ражда близнаци и става най-възрастната майка в света на 16 януари 2005 г.

Румънка на 67 години ражда близнаци и става най-възрастната майка в света на 16 януари 2005 г.
Румънка на 67 години ражда близнаци и става най-възрастната майка в света на 16 януари 2005 г.
Илюстрация: Пиксабей

На 16 януари 2005 г. 67-годишната румънка Адриана Илиеску става най-възрастната към този момент родилка в света. Тя ражда близнаци, заченати по метода инвитро, но едното от бебета почива веднага. Оживялото дете е момиченце и е в добро здравословно състояние. Случаят е отразен в емисиите “Забава и знание” и “Балканска информация” на БТА: 



Румънка роди близнаци на 67 години, но едното дете почина

Букурещ, 16 януари 2005 г. /БТА/ Румънка на 67 години роди днес близнаци и така стана най-възрастната родилка в света, предаде АФП. Едното от бебетата обаче почина веднага.
Адриана  Илиеску, която е забременяла по метода инвитро, е родила в осмия месец на бременността (…) в Букурещ, където следели състоянието й. Оживялото бебе тежи 1,4 кг и е в добро състояние, според телевизия “Реалитатя”. Преди да забременее, г-жа Илиеску се е подлагала девет години на хормонално лечение. Лекарите, които са я наблюдавали, обаче отказват да коментират случая.
Миналия месец жената, която е пенсионирана университетска преподавателка, каза в телевизионно интервю, че не иска животът й да премине без да изпита радостите на майчинството. 
Адриана Илиеску е най-възрастната родилка в света. Предишният рекорд принадлежи на италианка, която роди на 62 години момченце. В нейния случай лекарите са й имплантирали яйцеклетка на млада жена, оплодена със спермата на съпруга й. 
 
***

67-годишна университетска преподавателка стана най-възрастната майка в света
 
Букурещ, 17 януари 2005 г. /БТА/ Университетската преподавателка Адриана Илиеску стана майка на 67 годишна възраст, пишат на първите си страници румънските вестници. Така Илиеску стана най-възрастната майка не само в Румъния, но и в света, подчертава “Евениментул зилей”. Вчера в 9:30 ч. сутринта в букурещка болница (…), Адриана Илиеску роди момиченце, което ще се казва Елиза Мария. Малката тежи 1,400 килограма и ще остане в кувьоз, докато достигне тегло от 2 кг. Първоначално на жената са били присадени три ембриона, обясни директорът на болницата Богдан Маринеску. Развитието на единия ембрион е спряло още на деветата седмица от бремеността, а на втория - една седмица преди раждането, отбелязва “Ромъния либера”.
 
Възхитителна е смелостта на тази жена да остави наследник, тя още от началото знаеше на какви рискове се излага, изтъкна вчера професор Маринеску, цитиран от “Зиуа”. Той допълни, че в миналото Илиеску е правила опити да забременее, като за целта е посещавала клиника в Италия, а по-късно е продължила хормоналното лечение в Тимишоара, където са й били направени три неуспешни опита за изкуствено оплождане.
 
Жената е успяла да забременее след девет години хормонално лечение. Биологичните родители на бебето са млади, не са женени и не знаят самоличността на майката, съгласно правилата за конфиденциалност, посочи Маринеску, цитиран от “Зиуа”. Според специалисти етичният аспект на случаи, при които възрастна жена прибягва до оплождане инвитро  трябва да бъде подложен на дискусия. Такава дискусия ще се състои в Търгу Муреш, съобщава “Ромъния либера”.

Казусът предизвиква полемика в Румъния, в която се включват представители на църквата, здравните власти и Националната служба за защита правата на децата. Дискусиите са отразени в емисиите на БТА: 
 
***

Случаят с 67-годишната румънка, станала майка, предизвиква полемика
 
Букурещ, 18 януари 2005 г. /БТА/ Църквата не може да приеме оплождането инвитро, нито при по-млади жени, а още по-малко, когато става дума за жена на 67 години, заяви вчера епископ Киприан Къмпинянул, член на комисията по биоетика към Румънската православна църква, пише в. “Зиуа”. Като уточни, че изразява личното си мнение, а не официална позиция на църквата, епископът заяви, че действията на Адриана Илиеску противоречат на християнския морал.
В неделя сутринта Илиеску роди момиченце - Елиза Мария. Детето, което се е родило с тегло 1450 кг ще остане в кувьоз, докато стане 2 килограма. Раждането стана възможно след девет години хормонално лечение и оплождане инвитро с три ембриона. Развитието на останалите два ембриона е спряло преди момента на раждането.

Според Къмпинянул, решението на Илиеску да стане майка на 67 години е проява на егоизъм. По-добре е било тази жена да роди деца, когато е можело да го направи по естествен начин, а ако не е била в състояние да роди дете, можеше да осинови, посочи епископът. 
Румъния е приела нормите на Европейския съюз, които препоръчват максималната възраст за изкуствено оплождане на жените да се ограничава във фертилния период на една жена. За Франция този период е до 40-45 години, а за Холандия - до 45 години, пише "Зиуа".
Междувременно Министерството на здравеопазването посочи, че ще окаже подкрепа за необходимите медицински грижи за майката и новороденото момиченце. Според министъра на здравеопазването Мирча Чинтеза би било полезно в близките дни да се организира обществена дискусия с участие на представители на църквата и гражданското общество.                                                                                       В момента в румънския парламент във фаза на обсъждане се намира проектозакон, отнасящ се до изкуственото оплождане. Според този нормативен акт, техниките за репродукция под медицински контрол са забранени в случаите на безплодие поради напреднала възраст, припомня Министерството на здравеопазването.

Случаят с 67-годишната румънка, която стана най-възрастната майка в света, предизвика протести на няколко британски организации, специализирани в областта на възпроизвеждането, предаде АФП. Жена на възраст да бъде баба не може да има дете, изтъкна директорката на движение “Етични въпроси около възпроизвеждането”. Контролираното възпроизвеждане започна като лечение за двойки, които не могат да имат деца и в момента се е превърнало в техника, която всеки може да използва, когато поиска, изтъкна тя. Дали просто лекарят не е искал да впише името си в книгата на рекордите на Гинес, посочи от своя страната Патрик Късуорт, представител на група, бореща се против абортите. Робърт Уинстън, един от най-значимите британски изследователи в областта на асистираното оплождане, посочи от своя страна, че случаят не оправдава разразяването на полемика. Няколко британки също родиха на необичайна възраст, като Елизабет Бътъл, която през 1998 година стана майка на 60-годишна възраст, припомня АФП.  
 
***

Консултацията с психолог трябва да бъде задължителна за жени, които избират да имат деца чрез изкуствено оплождане, заяви шефът на румънската Национална служба за защита правата на децата
 
Букурещ, 19 януари 2005 г. /БТА/ Консултацията с психолог трябва да бъде задължителна за жени, които избират да имат деца чрез изкуствено оплождане и това трябва да се регламентира със закон, заяви румънският държавен секретар Богдан Панаит, който е и шеф на Националната служба за защита правата на децата. 
В Румъния няма закон, който да регламентира възрастта, до която една жена може да има деца, допълни Панаит. Той посочи още, че положението на Адриана Илиеску може да се сравни с това на 67-годишна жена, желаеща да осинови дете. Почти сигурно е, че няма да се позволи осиновяване в такъв случай. Какво ще стане с това дете след десет години? Тук е проблемът, допълни Панаит, цитиран от агенция “Медиафакс”. 
Университетската преподавателка Адриана Илиеску в неделя стана майка на 67- годишна възраст. Тя е най-възрастната майка не само в Румъния, но и в света. Преди една жена на такава възраст да се подложи на оплождане инвитро, тя трябва да обсъди с психолог положението. И лекарите, които участват в този "експеримент", би трябвало да се консултират със специалисти, за да оценят правилно последиците от своята намеса, посочи още Богдан Панаит. Ръководителят на румънската Национална служба за защита правата на децата заяви, че подобни случаи не трябва да се насърчават…            

***

Случаят с 67-годишната румънка, която стана майка противоречи на медицинската етика, според румънския министър на здравеопазването
 
Букурещ, 19 януари 2005 г. /БТА/ Оплождането инвитро на 67-годишна румънка, която в неделя роди момиченце и стана най-възрастната майка в света, вероятно е нарушение на медицинската етика, заяви румънският министър на здравеопазването Мирча Чинтеза, цитиран днес от агенция “Ромпрес”. Докато проектозаконът за изкуственото оплождане не е приет, този случай не представлява престъпление, но вероятно е нарушение на медицинската етика, посочи Чинтеза, като допълни че лекарите трябва да се произнесат дали в случая има вина. Призовавам до приемането на закона специалистите в областта на асистираното оплождане да се въздържат да помагат на жени, които вече не са на възраст да бъдат майки, да зачеват, допълни министърът. Той уточни, че законът предвижда оплождането инвитро да бъде разрешено само за жени във фертилна възраст.

Пенсионираната университетска преподавателка Адриана Илиеску роди в неделя чрез цезарово сечение момиченце. Преди това жената е била подложена на деветгодишно хормонално лечение. Лекарското съсловие веднага реагира, като обяви че случаят ще бъде обсъден на извънредна среща утре, предаде АФП. Случаят е заплетен и е уникален за Румъния. Този въпрос трябва да бъде детайлно проучен с помощта на румънски и чуждестранни специалисти, заяви директорът на комисията по етика Георге Борчан. Според него, при положение, че казусът не е навредил на никого, не бива да се налагат санкции.   
   
***

Румънски лекари ще трябва да разяснят дали случаят с най-възрастната майка в света е експеримент или медицински казус
 
Букурещ, 21 януари 2005 г. /БТА/ Румънският лекарски съюз поиска от професионалните организации на лекарите в Букурещ и Тимишоара да започнат разследване, което да изясни дали случаят с Адриана Илиеску, която роди момиченце на 67 години, е експеримент или медицински казус, предаде Медиафакс.
Дейността на лекарите е насочена към превенция, лечение или намаляване на болката, докато експериментът има за цел да открие нещо ново, в този случай възможността жена на 67-годишна възраст да зачене чрез изкуствено осеменяване, посочи председателят на комисията по биоетика към лекарския съюз Василе Астъръстоайе. Съюзът ще трябва да проучи доколко в случая на Илиеску, прочула се като най-възрастната майка в света, са били спазени етичните норми, като се имат предвид опасностите, на които са били изложени майката и детето. Ще бъде уточнено и дали е било взето писмено съгласие от страна на майката за провежданото лечение, както и последиците от извършената интервенция в средносрочен и дългосрочен план, уточни Астъръстоайе. 
Лекарските организации в Букурещ и Тимишоара ще решат какви действия да бъдат предприети по случая. Най-леката санкция би могла да бъде мъмрене, а най-тежката - изключване от лекарския съюз и прекратяване на практиката на докторите, провели лечението, отбелязва Медиафакс.

***

Румънката, която стана майка на 67-годишна възраст, признава пред британския седмичник “Сънди телеграф”, че на младини е направила два аборта



Лондон, 24 януари 2005 г. /БТА/ Румънката Адриана Илиеску, която на 16 януари за първи път стана майка на 67-годишна възраст, в интервю за британския седмичник “Сънди телеграф” признава, че на младини е имала тази  възможност два пъти, но е направила аборти по свое желание, пише Франс прес.
Госпожа Илиеску, най-възрастната родилка в света, казва пред “Сънди телеграф”, че е извършила абортите по време на един нещастен брак, сключен, когато била 20-годишна. Той продължил четири години.
Илиеску, университетски преподавател, споделя пред “Сънди телеграф” намерението си да продължи да работи с цел да поддържа досегашните си доходи от 500 евро месечно.                                                                                                                                                                

През февруари 2005 г. 67-годишната румънка има шанс да бъде вписана в книгата с рекордите на Гинес, като най-възрастната майка в света, а през юни същата година кръщава дъщеря си Елиза Мария в манастира Пасаря близо до Букурещ:

 
Адриана Илиеску - румънката, която стана майка на 67 години, има добри шансове да бъде вписана в книгата за рекорди Гинес като най-възрастната майка в света

Букурещ, 8 февруари 2005 г. /БТА/ Адриана Илиеску - румънката, която стана майка на 67 години, има добри шансове да бъде вписана в книгата за рекорди Гинес като най-възрастната майка в света. И други румънци, повечето спортисти, вече фигурират в книгата за световни рекорди, съобщава румънският вестник “Евениментул зилей”, цитиран от агенция “Ромпрес”… 


***

Румънката, смятана за най-възрастната майка в света, кръсти дъщеря си



Букурещ, 6 юни 2005 г. /БТА/ Румънката, смятана за най-възрастната майка в света, е кръстила петмесечната си дъщеричка, съобщи днес свещеникът, извършил церемонията, цитиран от Асошиейтед прес.
Адриана Илиеску, сега на 67 години, роди Елиза Мария на 16 януари с шест седмици по-рано от термина. Илиеску зачена по метода инвитро. При раждането бебето тежеше 1,45 килограма и се наложи да остане в кувьоз, припомня АП. Макар че Румънската православна църква не насърчава изкуственото оплождане, дъщерята на Илиеску е била кръстена вчера в манастира Пасаря близо до Букурещ, отбелязва агенцията. Най-възрастната майка в света е университетски преподавател и пише книги за деца.



/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:42 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация