site.btaЗападните лидери са под все по-голям натиск за противодействие на хусите, докато военноморските им сили са в опасна близост с тези на Иран

Западните лидери са под все по-голям натиск за противодействие на хусите, докато военноморските им сили са в опасна близост с тези на Иран
Западните лидери са под все по-голям натиск за противодействие на хусите, докато военноморските им сили са в опасна близост с тези на Иран
Бойци на хусите взимат на абордаж товарния кораб "Galaxy Leader", 19.11.2023 г. Снимка: АП/Медиен център на хусите чрез АП

На фона на нарастващите призиви към президента на САЩ Джо Байдън да разпореди по-строг военен отговор на постоянните атаки на бунтовниците срещу кораби в Червено море, членовете на екипа му по националната сигурност свикаха среща в Белия дом миналата сряда, за да разгледат възможните варианти, включително удари срещу цели на хусите в Йемен, по данни на двама служители на президентската администрация, предаде Си Ен Би Си.

Срещата е имала за цел да се уточнят подробностите за различни варианти, които са по-решителни от тези, които Белият дом е разглеждал преди това и които биха могли да включват действия заедно с други държави, заявиха служителите. Това беше заседание на комисията на главните заместници, председателствано от заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, с цел в крайна сметка да се представи на президента списък с военни варианти.

Досега Белият дом не е одобрил нито един от вариантите за удари по базираните в Йемен бунтовници, които са подготвени от американските военни, заявиха настоящи и бивши служители. 

След като в навечерието на Нова година хусите предприеха най-пряката си атака срещу американските военни, като обстрелваха хеликоптери на американските военноморски сили (ВМС) от малки плавателни съдове, хеликоптерите отвърнаха на огъня, потопиха три лодки и убиха 10 бойци, съобщиха американските военни.

Според официалните лица Централното командване на САЩ е предоставило на ръководителите на Министерството на отбраната варианти за допълнителен военен отговор след нападението, а Пентагонът е изпратил тези варианти на висши служители на Белия дом. Байдън, който беше на почивка на американските Вирджински острови, не одобри допълнителен военен отговор.

Байдън е бил информиран многократно за ситуацията в Червено море, докато е бил на почивка. Служител на администрацията отрече да е имало разногласия между представители на Белия дом и американските военни относно отговора на хусите. 

Кораби и самолети на САЩ също така многократно са сваляли безпилотни самолети и ракети, изстреляни от хусите. Настоящи служители в областта на отбраната, както и бивши високопоставени американски служители, твърдят, че свалянето на дронове не е достатъчно за възпиране на все по-дръзките атаки и искат Байдън да предприеме по-решителни действия.

Също в сряда Белият дом в партньорство с други държави излезе със съвместно изявление, в което осъжда атаките и предупреждава хусите за възможния отговор, ако те продължат с набезите. Администрацията на Байдън се надява да изгради коалиция, която да окаже натиск върху хусите и техния основен поддръжник Иран, да прекратят нападенията срещу търговското корабоплаване, а ако нападенията продължат, служителите на администрацията се надяват отговорът да включва военни от множество държави.

Приблизително 12% от световния морски транспорт преминава през Червено море всеки ден, а след многократните нападения гиганти в морския транспорт като "Мерск" (Maersk) обявиха през последните дни временно спиране на оперирането си в Червено море и Аденския залив, което ще увеличи времето и средствата за доставка на стоки. Сега представители на администрацията във Вашингтон преценяват опасенията, че един военен удар в Йемен ще разшири войната в Газа и ще въвлече САЩ в регионален конфликт, спрямо притесненията за масово нарушаване на световната търговия и въздействието върху световната икономика.  

Миналият вторник бунтовниците изстреляха две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море - 24-ата атака срещу кораби в района от 19 ноември насам. Централното командване на САЩ написа в "Екс", че ракетите не са поразили нито един от "многобройните търговски кораби в района". 

"Тези незаконни действия застрашиха живота на десетки моряци и продължават да нарушават свободния поток на международната търговия", предупреди Централното командване.

Нападението във вторник беше едно от най-малко агресивните през последните седмици. На 15 декември дрон на хусите удари търговския кораб "Ал Джасра", предизвиквайки пожар на борда, а четири часа по-късно тяхна ракета удари кораба MV Palatium 3, също предизвиквайки пожар. Нито един от двата плавателни съда не съобщава за жертви или ранени. 

На 3 декември хуси нанесоха серия ракетни удари от безпилотни самолети по търговски кораби и по кораби на военноморските сили на САЩ в продължение на близо осем часа, като поразиха три от тях. Миноносецът USS Carney се е отзовал на сигналите за бедствие на корабите и е свалил няколко пристигащи дрона, според Централното командване. 

Най-големият залп от изстреляни до момента снаряди бе на 26 декември, когато в продължение на 10 часа в южната част на Червено море бяха изстреляни най-малко 12 безпилотни самолета и пет ракети. USS Laboon и F/A-18 Super Hornet на ВМС на САЩ са свалили дроновете и ракетите и няма пострадали кораби. 

При нападението през последния ден на 2023 г. хусите обстреляха хеликоптери на ВМС на САЩ, които се отзоваваха на сигнал за бедствие от търговски кораб, застрашен от лодки на хусите. Американските военни заявиха, че смъртоносният отговор е бил в рамките на самозащита и е отбелязал първия случай в последно време когато конфронтация в морето е станала фатална. 

"Нека нашето послание сега бъде ясно: призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните кораби и екипажи", се казва в изявлението от миналата сряда, публикувано от Белия дом и предадено от "Ал Джазира". 

"Хусите ще понесат отговорността за последствията, ако продължат да застрашават живота, световната икономика и свободното движение на търговските потоци в критичните водни пътища на региона", се казва още в изявлението. 

Сред 12-те подписали страни са Обединеното кралство, Австралия, Канада, Германия и Япония. Единствената държава от Близкия изток, която подписа изявлението, е Бахрейн, който е в обтегнати отношения с Иран, основният поддръжник на хусите.

Иран побърза да отхвърли призивите на САЩ и Великобритания да прекрати подкрепата си за нападенията на бунтовниците хуси срещу свързани с Израел плавателни съдове в Червено море и заяви, че обвиненията са неоснователни, докато в същото време военноморските му сили изпратиха ескадрен миноносец на жизненоважния морски път, съобщи "Гардиън". 

Ескадреният миноносец "Alborz", действащ като военен кораб от 94-та флотилия на иранските военноморски сили, прекоси пролива Баб ел Мандеб и навлезе в Червено море миналият понеделник. Това стана в момент, когато Али Акбар Ахмадиан, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, се срещна с Мохамед Абдулсалам, говорител на хусите, като похвали "смелите действия" на бунтовниците срещу "ционистката агресия".

Лидерът на йеменската милиция на хусите Абдел Малек ал Хуси вече предупреди, че неговите сили ще атакуват американски бойни кораби в Червено море, пролива Баб ел Мандеб и Аденския залив в случай на нападение срещу Йемен от страна на Вашингтон.

Часове преди срещата на високо равнище между иранците и хусите, външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън се обади на иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, за да го предупреди, че Великобритания смята Техеран за частично отговорен за нападенията.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заяви, че няма причина да се обвинява Иран, но добави, че Техеран застава твърдо зад "палестинските съпротивителни движения".

"Иран с гордост обявява, че подкрепя палестинските съпротивителни движения за освобождение на земята им", каза той, като порица намесата на Камерън.

Въпреки че хусите са подкрепяни от Иран, тяхната способност да се справят с военноморските сили на САЩ е ограничена. Бойците контролират северен Йемен, стратегическото пристанище Ходейда и столицата Сана, но подкрепяното от Саудитска Арабия и признато от ООН правителство на Йемен, базирано в южната част на страната, се противопоставя на атаките срещу корабоплаването.

Миналия месец САЩ започнаха операция "Пазител на благоденствието" - многонационални сили, ръководени от САЩ, за защита на морските пътища. Много западни държави предоставиха символичен брой военнослужещи, докато само Обединеното кралство осигури кораби. Нито Саудитска Арабия, нито Обединените арабски емирства обявиха, че се присъединяват към коалицията, което отразява вътрешните рискове, свързани с това да се смята, че извършват действия, подкрепящи Израел. 

В първия ден от новата година министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс каза за "Дейли Телеграф", че Обединеното кралство е готово да предприеме военни действия за да защити свободата на корабоплаването. 

"Готови сме да предприемем преки действия и няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни постъпки за възпиране на заплахите за свободата на корабоплаването в Червено море", заяви той.

"Ние сме решени да държим злонамерените участници отговорни за незаконни нападения и отвличания", добави Шапс. "Продължаването на агресията в Червено море рискува да доведе до грешни сметки и ескалация, които могат да предизвикат конфликт в целия регион", смята британският министър на отбраната. Ако Червено море не бъде защитено, "това рискува да окуражи онези, които искат да заплашват другаде, включително в Южнокитайско море и Крим", посочи Шапс, цитиран от Би Би Си. 

Според него ситуацията е изпитание за международната общност, а Обединеното кралство трябва да застане твърдо до съюзниците си.

Не е ясно дали правителството на Обединеното кралство ще се почувства политически длъжно да поиска одобрението на парламента за въздушни удари срещу хусите.

В началото на миналата седмица Ройтерс обяви, че цените на петрола са се повишили с около 2 щатски долара по време на по-ранната търговия след нападенията на хусите срещу кораби в Червено море в края на миналата седмица и съобщението за пристигането на иранския военен кораб.

"Пазарът се коригира сам, доколкото нямаше прекъсвания на доставките и те смятат, че е малко вероятно иранският военен кораб да влезе в конфликт с американските военни кораби", каза Андрю Липоу, президент на консултантската компания "Lipow Oil Associates".

"Ясно е, че пазарът на петрол ще се повиши, ако бъдат произведени изстрели", добави той.

Един по-широк конфликт би могъл да затвори важни водни пътища за транспортиране на петрол.

Проучване на Ройтерс сред икономисти и анализатори прогнозира, че средната цена на суровия петрол тип "Брент" през тази година ще бъде 82,56 щатски долара за барел, което е малко повече от средната стойност за 2023 г. - 82,17 щатски долара, тъй като се очаква слабият глобален растеж да ограничи търсенето. Геополитическото напрежение обаче може да повиши цените.

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:48 на 06.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация