Обобщение

site.btaС ритуали по спасяване на Богоявленския кръст на редица места в страната бе почетен днешният Йордановден

С ритуали по спасяване на Богоявленския кръст на редица места в страната бе почетен днешният Йордановден
С ритуали по спасяване на Богоявленския кръст на редица места в страната бе почетен днешният Йордановден
Снимка: Боян Ботев/БТА

С ритуал по спасяване на Богоявленския кръст на редица места в страната бе почетен днешният Йордановден. Днешният празник е посветен на кръщението на въплътения в човешки образ Син Божи, Иисус Христос, в река Йордан от свети Йоан Кръстител. На днешния ден се извършва голям (велик) Богоявленски водосвет както над съдове с вода в храмовете, така и край водните басейни, реките, морето. С осветената вода се поръсват всички вярващи и техните домове, а често и местата на тяхната работа. Светената вода се пази през цялата година и се използва за пиене или поръсване като знак за очистване от грехове и получаване на Божие благословение.

Благоевград

Десетки мъже влязоха в река Благоевградска Бистрица тази сутрин, за да извадят Богоявленския кръст от водите на реката. Тази година кръстът бе спасен от 37-годишният Кирил Димитров от Благоевград. Пред журналисти мъжът каза, че за втори път участва в ритуала на Богоявление и за първи път успява да улови кръста. 

Ритуалът се извърши на четири места в Петрич - от миналата година в спасяването на кръста се прави и в езерото в градския парк, а не само в кварталите "Виздол", "Дълбошница", "Шарон". Йордан Костадинов на 18-години „спаси“ Богоявленският кръст, който бе потопен в езерото в градския парк. В квартал Дълбошница кръстът бе спасен от 34-годишния Живко Атанасов. В квартал „Шарон“ кръстът беше спасен от 24-годишният Христо Гецков. В квартал „Виздол“ 29-годишният Стоян Опренов се пребори с над 20 мъже и успя да извади кръста. 

Бургас

Ученикът Александър Китенов хвана кръста на Богоявление в морските води край Моста в Бургас. Той е на 18 години, ученик е в 11 клас в Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" и след излизането от морските води обяви, че мечтата му е да стане авиоинженер. По последни данни тази година в ритуала се включиха общо 78 участници. Най-възрастният сред тях бе на 50 години, а най-младият - на 16 години. 

Георги Карамихалев (22 г.) хвана кръста на Богоявление в морето край Свети Влас. Той участва в ритуала за втори път. През 2020 г. в надпреварата за изваждане на реликвата Карамихалев отново пръв успява да я извади от морската вода. 

Варна

Близо 140 души скочиха за кръста в морето край Варна, който бе хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Първи до светинята стигна 21-годишният Димитър Петров, студент във Висшето военноморско училище в града. След излизането си от водата младият мъж разказа, че повече от 10 години тренира ватерполо. Той пожела на всички да са здрави, а годината да е успешна и благодатна. Най-младият участник в надпреварата за кръста днес бе 9-годишен, а най-възрастният – на 66 години. За здраве в морето скочиха и няколко дами.

Велико Търново

Ученикът Кристиян Димов, на 17 години, извади Богоявленския кръст от водите на Янтра в подножието на Царевец. Великотърновският митрополит Григорий ръководи ритуала по хвърлянето на кръста от Владишкия мост във Велико Търново. В  реката влязоха 38 мъже на различна възраст. 

Светослав Йорданов, 39-годишен, извади Богоявленския кръст от водите на река Дунав край Свищов. Традиционният ритуал се проведе в местността Паметниците. 

Видин

Кристиян Дочев, ученик в 12-ти клас Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I” във Видин, извади кръста на Богоявление от водите на река Дунав. В ритуала тази година се включиха девет участници, като задължително условие е да са православни християни и при записването да представят кръщелно свидетелство. По традиция участниците скачат във водите на река Дунав край крепостта „Баба Вида“.

Враца

Стотици врачани и гости на града, както и жители на село Згориград днес присъстваха на ритуала по „спасяването“ на Богоявленския кръст край Враца. По традиция празникът се провежда в близост до прохода „Вратцата“, точно под отвесните врачански скали, а кръстът се хвърля във вир на р. Лева. Около 40 бяха мъжете, които се хвърлиха да спасяват кръста, от тях най-младият бе на 16 години, а най-възрастният се оказа италианец на  64 години, живеещ в близкото село Згориград. Пръв до кръста стигна 22-годишният Ерик Тронков от Враца, след което в реката се изви мъжко хоро. 

Габрово

Христо Илиев на 16 години, ученик от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади" в Габрово, извади кръста на Богоявление от река Янтра. Тази година в ритуала се включиха 15 мъже. По традиция желаещите да извадят кръста скочиха в река Янтра в центъра на Габрово.

Добрич

Двама извадиха Светия кръст на Богоявление от морските води в Каварна, съобщиха от общината. Това са Григориан Жеков и Симон Михайлов от Каварна. Те бяха благословени да са здрави и честити през цялата година от ставрофорен иконом протойерей Василий Селемет от храм "Св. Успение Богородично" в Крайморската община. 

В Балчик кръстът извади Никола Колев. Той е на 23 години и стигна пръв, от 40 участници, до светинята. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна. 

Валентин Сурталов (20 г.) извади Светия кръст от морските води край къмпинг "Добруджа" в Шабла, съобщиха от Областна администрация - Добрич. Валентин е стигнал до кръста пръв от шестимата, скочили в морето. Той е курсант от Висшето военноморско училище във Варна и е родом от село Крапец, допълват от администрацията.

Дамян Христов от Добрич извади кръста на Йордановден от морето край село Крапец, община Шабла, съобщиха от Областна администрация - Добрич. Той бе един от 14-те мъже, които скочиха на Богоявление в морето. 

Кърджали

Двадесет и пет годишният Георги Георгиев извади кръста от водите на река Арда в Кърджали. Близо 30 мъже и младежи на възраст над 14 години скочиха в надпревара за кръста, който за поредна година бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай, пристигнал специално за празника в града.

Кюстендил

Любослав Ганев спаси кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник Богоявление. В съревнованието се включиха 22 младежи. Любослав Ганев е на 24 години и успява да се пребори за кръста за втори път, след 4 години. 

Ловеч

Баща на три деца извади за седми път кръста от река Осъм в Ловеч на Богоявление. 38-годишният Ивайло Енчев беше най-бърз измежду 17 мъже, скочили във водата. Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци.

Монтана

Младият бизнесмен Адриан Аспарухов Илиев (30 г.) спаси Богоявленския кръст в Монтана, който бе хвърлен във водите на река Огоста от протосингела на видинската митрополия архимандрит Антим. В ледените води на реката се хвърлиха около 50 души, облечени в национални носии. След спасяването на кръста те се хванаха на мъжко хоро и развяха в реката голямо българско знаме.

Ученикът Деян Йорданов (17 г.) извади кръста от водите на река Дунав край Лом на празника Богоявление. Деян е в 11 клас в местната гимназия „Найден Геров“ и е състезател по водомоторен спорт от клуб „Порт Лом“. Скача за първи път след кръста в река Дунав. В ритуала днес участваха 13 млади мъже от Лом, като всичките получиха награди от Община Лом. 

Плевен

Повече от 50 души участваха в Богоявленския ритуал по спасяване на кръста край Плевен. По традиция той се състоя при Историческия мост на река Вит до село Ясен, където отец Милен отслужи празничен водосвет. Тази година късметът да извади кръста бе за 35-годишния Ангел Томов от Плевен и неговия 4-годишен син Тервел. Двамата, облечени в народни носии, влязоха в реката и успяха да извадят кръста. 

Пловдив

Стотици мъже се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро в студените води на река Тунджа в Калофер. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след отслужената тържествена литургия в църквата „Св. Архангел Михаил“. Съгласно традицията разпятието бе предадено на един от най-малките участници в хорото – 3-годишния Димитър от Калофер. Неговото семейство пожела на целия български народ здраве и благоденствие с послание да пазят традициите.

Също по традиция калоферци влязоха в реката, облечени с народни носии, под съпровод на гайда и тъпан. При ритуала мъжете пеят народната песен „Залюбила е Василка“. Националният ни трибагреник се вееше в ръцете на участниците. 

За днешния ритуал в Калофер се стекоха хиляди хора от цялата страна, като част от тях също влизат във водите на Тунджа. По правило гостите трябва да изчакат местните участници да излязат от реката.

Разград

За трета поредна година ученикът Никола Комаровски извади Богоявленския кръст в Разград. Заедно с него във водите на язовир „Пчелина“ скочиха още 15 мъже. Победителят получи икона, а за всички участници в ритуала имаше грамоти.

Русе

Двайсет и три годишният Александър Георгиев извади кръста от водите на река Дунав на Богоявление в Русе. Кръстът беше хвърлен в реката от Русенския митрополит Наум. Общо 12 души се включиха в ритуала. Те бяха на възраст между 19 и 36 години. Температурата на водата бе около осем градуса. Александър Георгиев скача за кръста за първи път.

Силистра

Двадесет и две годишният Галин Стоев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Младият мъж е студент в местния филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Той каза за БТА, че участва за втори път в надпреварата и за втори път успява да хване кръста.

В Тутракан десет мъже скочиха, за да извадят Богоявленския кръст от водите на Дунав, съобщиха от общината. Най-бърз се оказа 32-годишният Иван Радев, който спасява кръста за 13-и път. 

Смолян

В Смолян 17 младежи скочиха за кръста. Най-бърз бе 25-годишният Щерко Щерев, който за пети път скача, но за първи път изважда кръста. По традиция имаше и хайдушко хоро в реката под звуците на каба гайди.

София

Двадесетгодишният Любомир Мутафчийски извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба" в София. 46 мъже скочиха в езерото. За първа година скачам и искам да призова всеки - и млади, и по-възрастни българи, да спазват традициите, да участват в спасяването на кръста всяка година и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят, каза Любомир Мутафчийски. Кметът на София Васил Терзиев пожелава на всички да са здрави, да имат много хубава година. 

Седемнадесетгодишният Иван Рогачев извади Богоявленския кръст от водите на река в Самоков. Той получи парична премия в размер на 100 лева, плакет на Община Самоков, Богоявленския кръст, който хвана също остана за него, икона и риза с шевица.

Над 30 мъже се хвърлиха да спасят кръста в Ихтиман, но най-бърз бе 25-годишният Денис Керезов, съобщиха от общинската администрация. 

В община Чавдар отбелязаха днешния празник Йордановден с ритуала Къпане на попа на Богоявление, съобщиха от Общината на официалната си фейсбук страница. 

Стара Загора

Дванадесетокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Стелиан Чукуров от Стара Загора извади Богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“. Общо около 30 мъже скочиха след символа на християнската вяра, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата и запяха българския химн.

Въпреки ниските температури, десетки казанлъчани се събраха край Старата река в Казанлък за традиционния Богоявленски ритуал. Тази година във водите на реката за спасяването на Богоявленския кръст влязоха 50 мъже, повечето от които вземат участие в ритуала за поредна година. Най-бърз от всички беше 53-годишният Христо Христов, който участва в ритуала за 20-а година. По традиция той предаде дървеното разпятие на най-младия участник – шестгодишния Константин Димитров.

Търговище

Ваньо Василев спаси Богоявленския кръст в Търговище. Пред стотици търговищенци общо 11 млади мъже скочиха във водите на градския шадраван, за да спазят традицията на Йордановден.  Василев вади Богоявленския кръст за втора поредна година. Той е на 28 години от Търговище, работи в София. 

В Попово 11-годишният Петър Русев пръв Богоявленския кръст сред единадесет, скочили за спасяването му. 

Хасково

Богоявленски служби и хвърляне и спасяване на кръста във водни басейни се състояха в повечето общини в Хасковска област, съобщиха от местните администрации и пресцентрове на общини. В Димитровград Божието разпятие от водите на река Марица за четвърти път извади Янислав Георгиев от местния футболен отбор. Също футболист - 26-годишният Стамен Бояджиев, пръв стигна до кръста в Марица в Свиленград. За поредна година във водите на река Харманлийска се изви мъжко хоро. Там кръстът бе спасен от 16-годишния ученик Иван Милев. В Симеоновград това стори 32-годишният Венцислав Димитров.  

Шумен

Двадесет и осем годишният Йордан Йорданов, който работи като автомонтьор, извади Богоявленския кръст от водите на Шуменското езеро на имения си ден, пред погледа на множество жители и гости на областния град. В студените води на езерото се хвърлиха повече от 20 мъже. Кметът на Шумен проф. Христо Христов му връчи парична награда от името на Общината в размер на 200 лева. 

Ямбол

В Ямбол за Богоявленския кръст скочиха 25 мъже във водите на Тунджа до моста на градския парк. Светия кръст извади 22-годишният Георги Атанасов. Той получи благословия за здраве от архимандрит Димитрий и парична награда от кмета Валентин Ревански.

Дванадесетокласникът Мартин Мирчев извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Елхово, съобщиха от общинския пресцентър. Ученикът вади свещения символ за втора поредна година на Богоявление. Общо 22 мъже скочиха за кръста във водите на Тунджа. Мартин и още няколко участници в ритуала дариха паричните си награди от кмета за благотворителната кауза "Заедно за Милко" в подкрепа на лечението на 20-годишен мъж от града.

/РН/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:16 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация