site.btaСъбитията днес - Дневен календар

На 3 януари  в  историята

3 януари 2024 г., сряда, 1-а седмица от началото на годината

Българската православна църква отбелязва деня на св. пророк Малахия.

На този ден в България:

1907 - Тържествено е открита сградата на Народния театър в София (от 1962 г. - Народен театър "Иван Вазов"). С решение на Народното събрание от 1898 г. се създава фонд за събиране на средства за построяване на театрална сграда. Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за постройка на сграда за Народния театър в София. Проектирането й е поверено на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Планът е окончателно утвърден в началото на 1904 г. и за изпълнението му е отчужден терен на мястото на бившия дъсчен театър "Основа", в близост до бившия княжески дворец в столицата. Същата година започва и строежът на сградата. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала, която разполага с 848 места, е възложено на известния виенски художник Рудолф Фукс. Завършена е през 1906 г. и от началото на новия сезон - 22 октомври 1906 г. - трупата се пренася в новата сграда. Тържественото откриване е на 3 януари 1907 г. със специално представление.

1945 - България възстановява дипломатическите си отношения с Италия, прекъснати на 7 септември 1944 г. Дипломатически отношения между двете страни са установени на 25 юли 1879 г. на ниво дипломатически агентства. Прекъснати са на 23 септември 1915 г. и са възстановени  на 14 септември 1920 г. на ниво легации. Отново са прекъснати на 7 септември 1944 г. и възстановени на 3 януари 1945 г. На 28 април 1964 г. са издигнати в ранг на посолства.

1961 - Открита е пещерата "Снежанка" в Родопите над град Пещера. Пещерата е образувана от Новомахленската река. Тя е сравнително малка, но богата на естествените пещерни украси. В своите само 145 м дължина пещерата е събрала всички форми на пещерни образувания. Наричана е още "Перлата на Родопите". Състои се от няколко зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигура, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Пещерата "Снежанка" е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност със заповед 512 на Главно управление на горите от 14 март 1961 г.

1988 - В Института по акушерство и гинекология към Медицинска академия в София в 16:11 ч. се ражда първото бебе в България, заченато по метода "инвитро". Бебето е кръстено Илияна на създадетеля на метода проф. Илия Ватев, ръководител на лабораторията към Катедра "Биология" на Медицинския университет в София.
Илияна се ражда с тегло 3,365 кг и височина 52 см. България е първата страна в Югоизточна Европа, в която се ражда бебе след такава процедура. В България опитите за зачеване чрез "инвитро" процедури започват през 1976 г. от екип в Медицинска академия с участието на Илия Ватев. 

1991 - В София е подписано Споразумение между политическите сили, представени в VII Велико народно събрание, за гарантиране на мирния преход към демократично общество. В сградата на Народното събрание и в присъствието на президента Желю Желев и министър-председателя Димитър Попов представители на 15 политически партии, движения и съюзи подписват документа. По този начин се дава възможност да бъде сформирано правителството на националното съгласие с министър-председател Димитър Попов. Новото правителство се определя като национално и на мирния преход към демокрация с мандат до конституирането на нов парламент. В разделите на споразумението са фиксирани приоритетни закони, които Великото народно събрание трябва да приеме. Споразумението определя изборите за местна власт да се произведат в края на февруари или началото на март 1991 г., а парламентарните най-късно до май 1991 г.

1997 - Начало на протестите в цялата страна срещу управлението на Българската социалистическа партия, организирани от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа" и Обединението за национални синдикални и граждански действия "Промяна". Протестите са предизвикани от резкия скок на инфлацията, която прераства в хиперинфлация, и неспособността на правителството на Жан Виденов да овладее икономическата криза и да предотврати обедняването на хората. Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство. На 10 януари 1997 г. след окупацията на сградата на Народното събрание президентът Желю Желев заявява, че няма да връчи мандат на БСП за съставяне на ново правителство. На 29 януари 1997 г. протестите прерастват в национална стачка, която продължава до 5 февруари 1997 г., след като на 4 февруари 1997 г. номинираният от Демократичната левица за министър-председател Николай Добрев, връща връчения му на 28 януари 1997 г. от новоизбрания президент Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство и Консултативният съвет по национална сигурност при президента постига споразумение за запазване на социалния мир и за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

2001 - В град Елена е учредена литературната награда на името на българския писател, поет и сатирик Стоян Михайловски - "Почетен знак "Стоян Михайловски". Според приетия регламент, отличието се присъжда всяка година на български автори с безспорни заслуги в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозната поезия и проза, характерни за творчеството на класика. За първи път с приза е удостоен проф. Иван Славов. След 2003 г. наградата не се присъжда. Връчването й е възстановено с решение на Общинския съвет в гр. Елена от 21 декември 2013 г.

2007 - Встъпват в длъжност първите председатели на 28-те административни съдилища в България, създадени съгласно Административно-процесуалния кодекс, приет от 40-ото Народно събрание на 29 март 2006 г. Административни съдилища започват да образуват дела от 1 март 2007 г. На тях са подсъдни всички административни дела с изключение на тези, подсъдни на Върховния административен съд. Председателите на административните съдилища се назначават от Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на председателя на Върховния административен съд за срок от 5 години и с право на повторно назначаване. Първите председатели са избрани от ВСС на 20 декември 2006 г.

2008 - Българският моторен товарен кораб "Ванеса", превозващ около 2000 тона метални свитъци, потъва във водите на Керченския пролив в Азовско море. Оцелява един от 11-те моряци на борда (10 българи и 1 украинец).

2012 - В страната започват да функционират Апелативният специализиран съд, Специализираният наказателен съд, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, създадени със Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от 41-ото Народно събрание на 22 декември 2010 г.

2012 - Излиза бр. 1 на в. "Преса" - национален всекидневник. Последният брой на вестника излиза на 31 юли 2015 г.

2017 - В Българската народна банка започва да функционира Регистър на банковите сметки и сейфове, който съдържа информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници. Достъп до информация от регистъра във връзка с изпълнение на служебните им задължения имат органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната агенция за приходите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело и други органи, определени в чл. 56а от Закона за кредитните институции. Потребители на данните ще бъдат и банките и клоновете на чуждестранните банки, извършващи дейност на територията на страната. Право да получават информация относно съдържащите се за тях данни в регистъра имат физически и юридически лица.

2018 - Игуменът на Троянския манастир "Успение Богородично" Величкия епископ Сионий съобщава за откриването на древни ценности и оръжия до стените на манастира. При прокопаване на дренаж и разчистване на манастирското гробище, работници са намерили  върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други предмети. Според епископ Сионий ако се направят нови проучвания, може да се окаже, че манастирът е  съществувал много преди 1600-та година.

2019 - Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва сертификат за инвестиция клас А на "МД Електроник" ЕООД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Размерът на инвестицията възлиза на 21,5 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 300 работни места. Инвестиционният проект предвижда изграждане на ново производствено предприятие във Враца, което ще има производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9950 кв. м. Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули.

2021 – На пресконференция в Националния пресклуб на БТА е обявено създаването на Съюз "Длъжникът", с цел да защитава засегнатите и потърпевшите от "порочно съдебно производство и произвол на съдебни изпълнители", както и от действията на държавни институции. 

На този ден по света:

1815 - С решение на Виенския конгрес (1 октомври 1814-9 юни 1815) Люксембург е провъзгласен за Велико херцогство.

1851 - Френският физик и астроном Леон Фуко провежда първия успешен опит със свободно люлеещо се махало, известно като махалото на Фуко, експериментално доказващ въртенето на Земята около оста й. 

1857 - Император Александър Втори създава таен комитет за проучване на въпроса за отменяне на крепостното право в Русия. На 19 февруари 1816 г. в Петербург император Александър Втори подписва "Манифест" за отмяна на крепостното право на Русия и още 17 законодателни акта за положението на селяните, освободени от крепостничеството, съгласно които крепостните селяни получават лична свобода, но трябва да откупуват ползваната  дотогава от тях земя до 1905 г.


1868 - Край на управлението на шогуните в Япония. Пълководецът Йоритомо Минамото, който завзема властта в Япония през 1185 г., е първият, обявил се за шогун (в превод - върховен военачалник) през 1192 г. Той установява шогунат - система на военнофеодално управление, при което властта на императора е символична. На 9 ноември 1867 г. последният шогун Кейки се отказва от властта в полза на императора Муцухито. На 3 януари 1868 г. с императорски указ официално е иззета властта на шогуна.

1939 - Основана е Испанската информационна агенция (ЕФЕ).

1959 - Аляска е обявена за 49-и щат на САЩ. От 1732 г. руски експедиции изследват територията на Аляска. През 1784 г. е основано първото руско селище в Аляска. От 1799 г. Аляска и Алеутските острови са руски колонии. На 30 март 1867 г. във Вашингтон, САЩ, посланикът на Русия в САЩ барон Едуард Стьокъл и държавният секретар на САЩ Уилям Сиуърд подписват договор, с който Русия отстъпва на САЩ  Аляска и Алеутските острови, т. нар. Руска Америка, за 7,2 млн. щатски долара. На 18 октомври 1867 г. с официална церемония в Новоархангелск, Русия, Аляска преминава във владение на САЩ. През април 1912 г. Аляска официално получава статут на територия на САЩ.

1961 - САЩ прекъсва дипломатическите си отношения  с Куба, съгласно решение на тогавашния президент на САЩ Джон Кенеди, мотивирано от сближаването на кубинските революционери със СССР и конфискуването на американски имоти в Куба. На 29 юни 1960 г. Куба национализира собствеността на американските компании. Наложено е ограничение върху военното присъствие на САЩ в базата "Гуантанамо", която те ползват с договор от 1903 г. На 19 октомври 1960 г. САЩ  налагат икономическо ембарго на Куба. От 1977 г. двете страни имат респективно секции за интереси в САЩ и Куба, които изпълняват основно консулски задачи. На 20 юли 2015 г. САЩ официално възстановяват дипломатическите си отношения с Куба. 

1976 - Влиза в сила Международния пакт за икономическите, социални и културни права. Одобрен от XXI сесия на Общото събрание на ООН на 16 декември 1966 г.

1990 - Сваленият лидер на Панама - Мануел Антонио Нориега, се предава на влезлите в страната американски войски след 10-дневна обсада в посолството на Ватикана. На 10 юли 1992 г. в Маями, Флорида, САЩ, той е осъден на 40 години затвор за трафик на наркотици. На 5 март 1999 г. присъдата му е намалена с 10 години. На 7 юли 2010 г. Нориега е осъден в Париж, Франция, на 7 години затвор по обвинения в пране на пари. На 6 юли 2011 г. министър-председателят на Франция Франсоа Фийон подписва заповед за екстрадицията му в Панама, където да излежи 20-годишна присъда за престъпления, свързани с нарушаване на човешките права и за убийства на политически опоненти през 80-те години. Екстрадиран е на 11 декември 2010 г.

1993 - В Москва, Русия, президентите на Русия и САЩ Борис Елцин и Джордж Буш подписват Договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-2). Договорът предвижда унищожаването на междуконтиненталните балистични ракети с многозарядни бойни глави с индивидуално насочване. На 26 януари 1996 г. договорът е ратифициран от САЩ, а на 20 май 2000 г. - от Русия с условието САЩ да спазват съветско-американския Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО), подписан на 26 май 1972 г., в сила от 3 октомври 1972 г. На 13 декември 2001 г. САЩ официално обявяват, че се оттеглят от договора ПРО - договорът СТАРТ-2 се обезсилва.

1999 - От космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ, е изстреляна космическата сонда "Марс полар лендър" към планетата Марс. Сондата е с височина 1 м и ширина 3,6 м. Тя носи микрофон, лопата и бормашина и целта й е да търси следи от замръзнала вода близо до южния полюс на Червената планета, да регистрира звуците от вятъра, пясъка и да ги праща на Земята. Контактът с нея е загубен на 3 декември 1999 г. след предполагаемото й кацане на повърхността на Марс.

2004 - Учените от НАСА получават първите изображения от Марс, след като американската сонда "Спирит" каца на Червената планета. Снимките показват както самия спускаем апарат, така и изгледи от Марс и огромния кратер, където е кацнал "Спирит". Това са първите стереоскопични снимки на Марс, които имат безпрецедентна дълбочина и ще позволят с точност да се определят зоните на бъдещите изследвания.

2006 - На заседание в Женева, Швейцария, международната организация Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) приема решение да се наложи пълна забрана върху износа на черен хайвер от Каспийско море. Забранява се и износът на есетрови риби от Каспийския басейн. Причина са опасенията от бързо изтощаване на запасите от есетрови риби в районите, традиционно обитавани от тях, и най-вече в Каспийско море.

2010 - В Перу Върховният съд единодушно потвърждава присъдата от 25 години затвор на бившия президент Алберто Фухимори, осъден за нарушаване на човешките права. На 7 април 2009 г. бившият държавен глава е осъден на 25 години лишаване от свобода, след като съдът решава, че той носи отговорност за действията на т. нар. ескадрони на смъртта, убили през 1991 - 1992 г. 25 души в рамките на водената от властите борба срещу лявата партизанска групировка "Сендеро луминосо". Фухимори е осъден също така и за отвличанията на бизнесмен и на журналист, извършени от тайните служби през 90-те години.

2011 - Около 12 150 германски наборници започват своята военна служба. Те са част от последния задължителен набор в Бундесвера със срок шест месеца. През юли 2011 г. във въоръжените сили на Германия е сложен край на редовния набор и числеността им е съкратена от 250 000 на 185 000 доброволци. Реформата е най-значителната в Бундесвера от създаването му през 1955 г. Преди това Германия е била напълно демилитаризирана като победена във Втората световна война.

2013 - В Швейцария най-старата частна банка "Вегелин", създадена през 1741 г., прекратява дейността си, след като се признава за виновна по обвинение, че е помагала на богати американци да заобикалят данъчните закони на САЩ, укривайки поне 1,2 млрд. д. в офшорни банков сметки, използвайки съответните банкови услуги на банка Ю Би Ес (UBS) - стандартна банкова практика. С това институцията става първата чуждестранна банка, признала се за виновна в заобикаляне на данъчните закони на САЩ. "Вегелин" е и първата чуждестранна банка, привлечена под отговорност от американските власти в новата история. Банката, чиято централа е в малкия град Сен Гален има клонове само в Швейцария.

2016 - Саудитска Арабия прекъсва дипломатическите си отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и иранската реакция, последвала извършената на 2 януари 2016 г. екзекуция на саудитския шиитски духовник шейх Нимр Бакр ан Нимр, който е един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия, осъдени за тероризъм.

2017 - Според мисията на ООН в Ирак през 2016 г. в страната са убити 6878 цивилни, а 12 388 мирни жители са ранени. За сравнение насилието в страната е отнело живота на 7515 мирни жители през предходната 2015 г. Данните не включват броя на убитите и ранените в западната провинция Анбар през месеците май, юли, август и декември.

2018 - Президентът на Уганда Йовери Мусевени подписва закон, който премахва от конституцията възрастовото ограничение за заемане на президентския пост и му позволява отново да се кандидатира за държавен глава. Президентът е на 73 години и не би имал право да се кандидатира през 2021 г. Новият закон му дава възможност да остане на поста до 2031 г. Йовери Мусевени е на власт от 1986 г. и е един от най-дългогодишните лидери в Африка.

2019 - Китайският космически апарат "Чанъе-4" успява да кацне на обратната страна на Луната. Това е първото подобно постижение в космическите изследвания. "Чанъе-4" е изстрелян от космодрума "Сичан" в провинция Съчуан на 8 декември 2018 г. с ракета "Великият поход - 3В" и на  12 декември 2018 г. успешно навлиза в орбита около Земята. Връзката на "Чанъе-4" със Земята се осъществява с помощта на спътника-ретранслатор "Цюецяо",  изстрелян на 25 май 2018 г.  и на 14 юни 2018 г. заема позиция в точката на гравитационното равновесие между Земята и Луната - на 455 000 км от Земята и 65 000  км от Луната. Китайската програма за изследване на Луната започва през 2003 г. "Чанъе-4" се състои от автоматичен модул за полет с тегло 425 кг,  платформа за кацане с тегло 1,2 тона и 140-килограмов роувър с правоъгълна форма, два сгъваеми слънчеви панела и шест колела. Той  е с дълъг 1,5 м, широк 1 м и висок 1,1 м. 

2020 - Агенция ТАСС, позовавайки се на руския хидрометеорологичен център, съобщава, че изминалата 2019 г. е била  най-топлата в Русия от 1877 г., откакто се правят наблюдения. В Москва 2019 г. е най-топлата от 1877 г. - с 0,3 - 0,4 градуса над предишния рекорд. В централната част на европейската територия на Русия, годината също е най-топлата, но там наблюдения се водят от 1891 г. В Сибир и в северните райони на Далечния изток 2019 г. е втората най-топла, откакто се правят измервания.

2021 - Президентът на Казахстан Касъм Жомарт-Токаев подписва закон за отмяна на смъртното наказание в страната. Една от последните смъртни присъди е произнесена през 2016 г. срещу терориста Руслан Кулекбаев, застрелял по-рано през годината осем полицаи и двама цивилни в Алмати.

2022 - Американската технологична компания "Епъл" става първата компания в света с пазарна капитализация 3 трилиона долара. 
  
Родени на този ден българи:

Янко Мустаков, певец, композитор, педагог и хоров диригент (1842-1881).
През 1868 г. основава в Свищов първия български хор, който от 1934 г. се нарича "Cвищoвcки нaрoдeн хoр Янкo Mуcтaкoв". Автор е на два марша по стихотворенията "Царю, добре дошел" на Иван Вазов и "На царя и на Русия" на Петко Славейков в чест на Царя Освободител.

Димитър Йоакимов (Димитър Йоакимов Мичев), зоолог и педагог (1865-1952).
Един от създателите на ентомологията в България.  Преподавател във Физико-математическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (1895-1928) и в Агрономическия факултет (1924) на университета. Автор на първия български учебник по ентомология "Ръководство по ентомология с оглед на вредните насекоми" (1931).

Стефан Киров, актьор, режисьор и театрален деец (1883-1941).
Играл е в Народния театър (1909-1923, 1934-1941). Режисьор в "Български художествен театър" в София (1925), директор-режисьор на Русенски общински театър (1925-1927). Основател (1928) на първия общински театър в Сливен, който от 19 ноември 1979 г. носи неговото име. Създава (1929)Бургаския драматичен театър. Директор-режисьор на Пловдивския общински театър (1932-1934). Поставя над 200 пиеси. Един от основателите на Съюза на артистите в България (2 ноември 1919) и негов председател (1935-1937).

патриарх Кирил (светско име Константин Марков Константинов), църковен деец (1901-1971).
През 1936 г. е ръкоположен за Стобийски епископ. Главен секретар (от 1938) на Светия синод. Ръкоположен за пловдивски митрополит (29 май 1938). От 1948 г. е председател на Националния комитет за защита на мира в България, а  от 1950 г. - член на Световния съвет на мира. Патриарх на Българската православна църква и софийски митрополит (10 май 1953-7 март 1971). Академик (1970), удостоен със званието "доктор хонорис кауза" на Софийската, Московската и Санкт Петербургската духовни академии. Носител на орден "Кирил и Методи" първа степен (3 януари 1959), на орден "Народна република България" първа степен (май 1963, 15 януари 1969).

Кръстьо Дренски, драматург (1934-2006).
Драматург в Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич и в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна (1981-1995). Бил е заместник-председател на варненското дружество на писателите. Автор на пиеси за драматичен, куклен театър и телевизионен театър, на романите "Докоснат от бог" и "Падалото заплака", на двутомника "Легенди за Балчик" и научно-популярния сборник "Кръстова гора" от поредицата  "Културно-историческо наследство".

Власо Власов, поет и журналист (1936-2002).
Бил е редактор в сп. "Армейска младеж", заместник главен редактор на в. "Магистрали", завеждащ редакция "Поезия" на Българското национално радио (БНР), заместник главен редактор на редакция "Програма" на БНР, главен редактор на програма "Христо Ботев" в БНР, консултант на редакция "Предавания за България" на Московското радио. Автор е на стихосбирките "Свети само слънцето" (1965), "Което имам" (1972), "Ръкавът на бурите" (1976), "Билет за утре" (1981), "Обещавам ти себе си" (1982), "Слънчев вятър" (1986), "Обучаване на щъркели" (1990), "Подарявам ви моето отсъствие" (1996), "Очовечаване на звяра", "Утре ще дойде палача" и др. Носител на наградата на Съюза на българските журналисти за цикъл стихове "Подир вятъра на промените" (1996), на наградата на Съюза на българските писатели за поезия (1996).

Христо Ганов, поет и писател (1938-2022).
Завършва Първа мъжка гимназия и висше образование - медицина. Бил е лекар, след което е бил редактор в издателство "Христо Г. Данов“, журналист във в. "Народна младеж", редактор в сп. "Дружба", завеждащ отдел към дирекция "Творческа" при Държавно обединение "Българска кинематография", референт в Съюза на българските писатели, редактор и отговорен секретар в сп. "Пламък", главен редактор на алманах "Мизия" (Плевен). Автор е на стихосбирките "Самооткритие" (1966), "Същност" (1967), "Случайната сълза в окото" (2007), "Вървя към дъжда" (2008), том литературна мемоаристика "Животът на думите и думите на живота" и др.  Автор е на текста на три музикални оратории на композиторите Александър Йосифов, Александър Текелиев и Милко Коларов (едната от които печели анонимен международен конкурс) и на кантата "България и Русия" на композитора Димитър Николов. Сценарист е на 10 документални научнопопулярни филми и филмови импресии. Негови поетични творби са преведени на над 10 езика, награждавани са в национални и международни конкурси. Почетен гражданин на Плевен. Носител е на Националната награда за поезия "Георги Джагаров" (2014).

проф. Любен Корнезов, юрист и политик (1947-2019).
Председател на Търговищкия окръжен съд (1983-1986), председател на  Ямболския окръжен съд (1986-1990). Депутат в VII Велико народно събрание (1990-1991). Съдия в Конституционния съд (3 октомври 1991-22 септември 1994). Заместник-министър на правосъдието (март 1995-19февруари 1997). Депутат в 38-ото Народно събрание (1997-2001) и негов заместник-председател (16 ноември 2000-19 април 2001), депутат в 39-ото Народно събрание (2001-2005) и негов заместник-председател (15 октомври 2003-17 юни 2005), депутат и заместник-председател на 40-ото Народно събрание (2005-2009)  (11 юли 2005- 25 юни 2009), депутат в 41-ото Народно събрание (2009-2013). Автор е на 17 книги и монографии и над 350 статии. Носител на орден "Стара планина" първа степен за укрепване на държавността, за отстояване на демократичните ценности, за дейността му като изтъкнат юрист и научен работник, и по повод неговата 60-годишнина (4 април 2008).

Валентина Симеонова, педагог, експерт в сферата на закрилата на правата на децата (1959).
Учител (1981-1992). Началник на отдел "Просвета" в община Перник (1992-1997). Държавен експерт в Министерство на образованието и науката (1997-2000). Директор на дирекция "Стандарти и анализи" в Държавна агенция за закрила на детето (2001-2007). Заместник-кмет по образование и социални дейности в район "Слатина" в Столична община (2007-2009). Заместник-министър на труда и социалната политика (4 август 2009-11 ноември 2013). Понастоящем е ръководител политики в Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца.

На този ден са родени и:

Марк Тулий Цицерон, римски политик и писател (106 пр.н.е.-43 г. пр.н.е.).
Запазени са негови 58 речи, трактати по реторика, политика и философия и 864 писма. Съчиненията му дават сведения за последните години на Римската република.

Луи Поансо, френски математик (1777-1859).

Ернест Дени, френски историк славист (1849-1921).

Вилхелм Пик, немски политик (1960-1876).
Деец на немското и международно комунистическо движение. Един от основателите на Германската комунистическата партия (1918) и на Германската единна социалистическа партия (1946). Първи президент на Германската демократична република (11 октомври 1949-7 септември 1960).

Джон Роналд Руел Толкин, британски писател белетрист и лингвист (1892-1973).
Родоначалник на жанра фентъзи. Асистент в работата по Осфордски речник на английския език (1919-1920). От 1921 г. е преподавател по английска литература в Лийдс. Преподавател по английски език в университета в Лийдс (1924-1925). Автор е на "Таласъмска крачка" (1915), "Веселите моряци" (1920), "Хобитът" (1936),  първата му издадена книга, свързана със Средната земя и разказваща историята на хобитът Билбо Торбинс. Трилогията "Властелинът на пръстените", писана от 1937 г.  до 1949 г., е продължение на "Хобитът"  и включва  "Задругата на пръстена" (1954) и "Двете кули" (1954) и "Завръщането на краля" (1955).  Представлява книга от цикъла за Средната земя и описва подробно събитията, очертани в последната част на "Силмарилион" (1937) - "За Всевластните Пръстени и Третата епоха на света". Командор на Британската империя от 1972 г. заради приноса му към английската литература.

Пола Негри (ист. име Барбара Аполония Халупец), американска актриса от полски произход (1897-1987).
Кинозвезда от епохата на нямото кино. Участвала е във филмите "Кармен" (1918), "Мадам Дюбари" (1919), "Хотел "Империал" (1927), "Мазурка" (1935) и др. Въведена е в Алеята на славата в Лос Анджелис (1960).

Александър Бек, съветски писател (1903-1972).
Автор е на романите "Волокамското шосе", "На другия ден", "Ново назначение" и др.

Алексей Стаханов, съветски миньор (1906-1977).
Oсновател на Стахановското движение за новаторство в производството. През август 1935 г. в мината "Централен Ирмин" (Донбас) са добити 102 тона въглища за 5 часа и 45 минути. Нормата е седем тона. Успехът се дължи на подобрената организация на труда. Дотогава миньорът върши сам всички дейности. Стаханов разделя операциите - едни  копаят, други разчистват и извозват, трети укрепват.

Пиер Куртад, френски писател (1915-1963).
Автор е на романите "Черната река" (1953), "Обстоятелства" (1946), "Висшите животни" (1956), "Червения площад"( 1961) и др.

Серджо Леоне, италиански режисьор и сценарист (1929-1989).
Режисьор е на филмите "Содом и Гомор" (1962), "За един пробит долар" (1964), "Имало едно време на Запад" (1968), "Имало едно време в Америка" (1984) и др.

Ласло Шойом, унгарски политик (1942-2023).
Заместник-председател на Конституционния съд (ноември 1989-юли 1990). Председател на Конституционния съд (юли 1990-ноември 1998). Президент на Унгария (5 август 2005-5 август 2010).

Михаел Шумахер, немски автомобилен състезател (1969).
Участва във "Формула 1". Седемкратен световен шампион  през 1994 г., 1995 г., 2000 г., 2001 г., 2002 г., 2003 г., 2004 г.

Тони Вилена, нидерландски футболист (1995).

Това е денят на смъртта на:

Лука Джордано, италиански художник (1634-1705).

Джосая Уеджуд, британски майстор на керамични и фаянсови изделия (1730-1795).
Основател на компанията "Уеджуд", въвела индустрализацията на манифактурата за керамични и фаянсови изделия (1759).

Пиер Ларус, френски педагог, лексикограф и издател (1817-1875).
Създател на издателството "Ларус", специализирано в издаването на енциклопедии и речници (1852).

Дмитрий Григорович, руски писател (1822-1900).
Автор е на повестта "Село" (1846), романите "Рибарите" (1853), "Заселници" (1855), "Два генерала" (1864) и  др.

Константин Ушински, руски педагог (1824-1871).
Основоположник на научната педагогика в Русия.

Ангел Букорещлиев, български композитор, диригент и педагог (1870-1950).
Един от първите музиканти със специално музикално образование. Участва в създаването на оперното отделение на Столичната драматично-оперна трупа (1890). Той е първият български пианист, който концертира на сцената на Военния клуб в София (1890). През 1895 г. основава и дирижира мъжки хор (от 1970 г. Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев"). Един от основателите на пловдивското музикално училище. Записва над 2500 песни от Родопския край, Средногорието и Югозападна България.

Владимир Николов (Владимир Николов Георгиев), български актьор (1877-1929).
Играл е в софийската трупа "Зора", драматичната трупа "Сълза и смях"  (1900-1903), Народния театър в София (1904-1910, 1913-1915, 1920-1923). Създава пътуващия Нов народен театър (1910-1912). Играл е и в театрите в Плевен и Пловдив (1918-1920), в пътуващата трупа "Сълза и смях" на Петър Стойчев и Иван Попов (1924-1925) и в театъра в Русе (1926-1927).

Виктор Шьострьом, шведски режисьор и актьор (1879-1960).

Александър Миленков (Александър Миленков Фурнаджиев), български сценограф и художник (1882-1971).
Той е първият български професионален сценограф. Първоначално работи в Столичната драматическа трупа "Сълза и смях" (1903), за която след преименуването и в Народен театър проектира оформлението на последната картина на "Венецианския търговец" от Уилям Шекспир (1906), което се счита за първият оригинален декор на българска сцена. За откриването на Народния театър (1907) създава сценографското решение на сценичния пролог "Славата на изкуството" от Иван Вазов. Автор е на сценографията на повече от 370 драми, сред които са първите постановки на много български пиеси - "Към пропаст" от Иван Вазов (1907), "Първите" от Петко Ю. Тодоров (1907), на произведения от класическия репертоар - "Вишнева градина" и "Три сестри" от Антон Чехов (1910), изработва декорите на оперите "Аида" и "Трубадур" от Джузепе Верди (1914). Бил е главен художник на Народния театър в София. Работи и за оперетни представления, детски пиеси, читалищни сцени. Рисува пейзажи. Лауреат на Димитровска награда (1951).

Александър Майснер, немски инженер и физик от австрийски произход (1883-1958).
Създал е електронен осцилатор, известен като осцилатор на Майснер - генератор, който позволява предаването на говор и музика чрез средствата на радиотехниката (1913).

Ярослав Хашек, чешки писател сатирик (1883-1923).
Автор е на романа "Приключенията на храбрия войник Швейк" (1921-1923).

Конрад Хилтън, американски предприемач (1887-1979).
Основател на веригата хотели "Хилтън" (първият хотел от веригата е открит през 1925 г.).

Франс Мазарел,
белгийски художник (1889-1972).

Константин Константинов, български юрист, писател и преводач (1890-1970).
Директор на Радио София и началник на радиоразпръскването в България (1943-9 септември 1944). Председател на Съюза на българските писатели (1945-1946). Сътрудничи на сп. "Демократически преглед", сп. "Съвременна мисъл" (1910-1914, 1919-1920), сп. "Наблюдател (1910-1911), сп. "Звено" (1914) и др. Автор на романа "Кръв"(1913), на книги за деца - "Приказки за тебе" (1924), "Приказки за щурчето" (1927), "Дядо Петко Славейков" (1927) и др. Превежда от руски и френски език - "Капитанска дъщеря" от А. С. Пушкин (1945), "Война и мир" от Л. Н. Толстой (1957) "Мадам Бовари" от Г. Флобер (1949), "Избрани произведения " от Антоан дьо Сент Екзюпери" (1964) и др. През 2004 г. на негово име в Сливен е учредена национална литературна награда.

Александър Свешников, съветски диригент (1890-1980).
Ректор на Московската консерватория (1948-1974). Народeн артист на СССР (1956).

Роберт Нойман,
австрийски писател (1897-1975).

Иржи Волкер, чешки поет (1900-1924).
Един от създателите на социалистическия реализъм в чешката поезия. Автор е на стихосбирките "Гост в къщи"(1921), "Тежък час"(1922) и др.

акад. Стефан Куманов, български животновъд (1902-1973).
Завеждащ Катедрата по общо скотовъдство в Агрономния факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (1946-1948). Основател (1947) и декан на Зоотехнологичния факултет (1948-1951, 1954-1956), завеждащ катедрата по хранене на селскостопанските животни на университета (1948-1973). Заместник-председател на Президиума на Академията на селскостопанските науки (1961-1963). Директор на Централния изследователски и контролен институт по животновъдство в Стара Загора (1942-1945), директор на Института по животновъдство в Костинброд (1960-1961, 1964-1972). Автор е на повече от 80 научни публикации, учебници и др. в областта на храненето на селскостопанските животни, на птицевъдството и за фуражите в България. Удостоен със званието "Заслужил деятел на науката" (1972).

Франьо Крал, словашки поет и писател (1903-1955).
Автор е на  "Черно по палитрата" (1930), "Балтика" (1931), "Изгледи" (1936), "От нощта до разсъмването" (1945), "Пролетен път" (1952) и др. Удостоен със званието "Народен деятел на културата" (1953).

акад. Сергей Соболев, съветски учен математик и механик (1908-1989).
Носител на Държавната награда на СССР (1941, 1951, 1953, 1986).

Алисия Рет, американска актриса и художник портретист (1915-2014).
Участвала е във филма "Отнесени от вихъра" (1939), заедно с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл. Нарисувала е много от актьорите, с които се е снимала в киното.

Бърнард Стивънс, британски композитор (1916-1983).

Алфред Хенри Хайнекен, нидерландско предприемач (1923-2002).
Внук е на основателя на нидерландската бирена компания "Хайнекен". Директор на компанията "Хайнекен NV" (1971-1989). Директор на "Хайнекен холдинг" (1979-3 януари 2002).

Любен Зидаров, български художник илюстратор (1923-2023).
Той е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Работи като илюстратор в списанията за деца "Септемврийче" (1948-1953), "Пламъче" (1953-1958) и "Славейче" (1958-1967). Главен художник на издателство "Народна младеж" (1967-1970). Председател на Съюза на българските художници (7 февруари 1996-28 април 1999). За повече от 70 години той е илюстрирал над 300 произведения от българската и световната литература, сред които  "Андерсенови приказки" (Ханс Кристиан Андерсен), "Островът на съкровищата" (Робърт Луис Стивънсън), "Тръгнал кос" (Асен Разцветников), "Том Сойер" (Марк Твен), "Принцът и просякът"  (Марк Твен) и др. През 2019 г. художникът илюстрира седемте книги за Хари Потър от специалното издание  на издателство "Егмонт" по повод 20-годишнината от излизането на първата книга за Хари Потър - "Хари Потър и философският камък"  на британската писателка Джоан Роулинг, за което получава голямата награда "Златен лъв 2019" на Асоциация "Българска книга" (14 декември 2019).  Удостоен е със званието "Народен художник" (май 1979). Носител на орден "Кирил и Методий" първа степен през (1963),  наградата "Борис Ангелушев" на Съюза на българските художници за илюстрация (1976), орден "Народна република България" трета степен (декември 1983), на наградата "Златен век" на Министерството на културата (29 ноември 2016). 

Димитър Станишев, български историк, политик и дипломат (1924-2000).
Работил е в Академията за обществени науки и социално управление при Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП) , бил е консултант и завеждащ отдел в ЦК на БКП. Пълномощен министър в посолството на България в Москва (1974). Член на ЦК на БКП (2 април 1976-2 февруари 1990) и негов секретар на (19 декември 1977-2 февруари 1990). Кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП (16 ноември 1989-2 февруари 1990). Депутат от 7-ото до 9-ото Народно събрание (1976-1990).

Пати Пейдж (ист. име Клара Ан Фаулър), американска певица (1927-2013).
Има записани 50 албума, 19 златни и 14 платинени сингъла. От средата на 20-и в. досега са продадени повече от 100 млн. нейни плочи.

Серджу Николаеску, румънски актьор, режисьор, сценарист и продуцент (1930-2013).
Филмографията му включва над 50 пълнометражни филми. Сред тях са "Михай Витязул" (1970), "С чисти ръце" (1972), "Безсмъртните" (1974), "Бай Марин милиардер" (1978), "Последната любовна нощ" (1979), "Чуляндра" (1984), "Огнена корона" (1990), "Триъгълникът на смъртта" (1999), "Ориент Експрес" (2004) и др.

Крум Неврокопски, български адвокат и политик (1930-2004).
Деец на Български земеделски народен съюз (БЗНС), член на Постоянното присъствие на БЗНС (26 ноември 2000-3 януари 2004). Депутат в VII Велико народно събрание (1990-1991).

Иван Кремов, български народен певец (1931-2015).
Наследник е на изтъкнат музикален род, от който наследява безброй оригинални котленски народни песни. Първото му изпълнение е на 24 май 1945 г., когато е 14-годишен. Бил е солист в гимназиалния хор в гр. Котел, солист на хора в поделението, където служи, и  солист на Ансамбъла на трудовите войски. Иван Кремов е един от първите учители по народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в гр. Котел. Изпълнява основно народни песни от Тракийската фолклорна област, повечето то които са включени в Златния фонд на Българското национално радио. Автор е на стихосбирката "Жерави над Жеравна" (1993). Почетен гражданин на Котел (1 ноември 2013).

Надка Караджова, българска народна певица (1937-2011).
Кариерата й започва на 16 години като певица в Държавен ансамбъл с диригент Филип Кутев, където пее 40 години. Пяла е и в хоровете "Космически гласове" (1994) и "Големите гласове на България" (известен като "Мистерия на българските гласове"). Една от основателките на квартет "Славей" (1991). Записва над 300 солови народни песни, има стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума. През 1994 г. името й е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон, Великобритания. Носител на орден "Кирил и Методий" (1971), орден "Народна република България" трета степен (1993), орден "Стара планина" втора степен (1997).

Джани Челати, италиански писател (1937-2022).
През 1971 г. публикува първия си роман "Comiche". Автор е на книгите "Гласове от равнините" (1986), "Приключения в Африка" (1998) и др.

Джери Марсдън, британски певец (1942-2021).
Основател (1959) и вокалист на групата "Джери енд дъ пейсмейкърс". Популяризирал е песента "You'll Never Walk Alone" от мюзикъла "Карусел" (1945) на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстейн, екранизиран през 1956 г. Кавърът на "Джери енд дъ пейсмейкърс" излиза през м. октомври 1963 г. и е избран от феновете на английския футболен клуб "Ливърпул", на шотландския "Селтик" и на немския "Борусия Дортмунд" за техен химн.

Джери Куори, американски професионален боксьор (1945-1999).

Виктор Колотов, футболист от СССР и украински треньор (1949-2000).
Печели два бронзови медала от Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен, Германия, и през 1976 г. в Монреал, Канада, с националния отбор по футбол. С него печели и сребърен медал на Европейското първенство през 1972 г. в Белгия.

Александър Абдулов, руски актьор (1953-2008).
Участвал е в над 120 филма, сред които "Карнавал" (1981),  "Търсете жената" (1982), "Чародеи" (1982) и др. Народен артист на РСФСР (1991).
/АЯ/МГ/

 

/АЯ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:30 на 06.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация