Обобщение

site.btaСнеговалежите затвориха пътища на места в страната

Снеговалежите затвориха пътища на места в страната
Снеговалежите затвориха пътища на места в страната
Снимка: Десислава Велкова, БТА

Снеговалежите затвориха пътища на места в страната. 

Оранжев код за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен за пет области на страната, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Бургас, Кърджали, Смолян, Хасково и Ямбол. Предупреждението е за значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Очакват се виелици и навявания, а в следобедните часове метеорологичната обстановка трябва да се нормализира. 

Затворени са някои проходи

Затворени за движение за моторни превозни средства (МПС) над 12 тона са проходите „Предел“, „Превала“, „Рожен“ и „Печинско“. Това показва справка в бюлетина на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пътната обстановка, актуален към 7:30 часа тази сутрин. Проходът „Троянски“ е затворен за всички моторни превозни средства. От АПИ информират, че пътищата в страната се обработват от 411 снегопочистващи машини.

Според бюлетина на пътната агенция пътят Кюстендил – граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ е ограничено за автомобили над 12 тона поради затваряне на пункта от страна на Северна Македония  поради влошена метеорологична обстановка.

Пътищата Панагюрище – Златица и Велинград – Разлог са ограничени за движение на МПС над 12 тона заради силен снеговалеж и снегопочистване, съобщават още от АПИ.

Заради паднали дървета по пътя временно е ограничено движението по пътя ІІІ-842 с. Юндола - гр. Белово. Въведен е обходен маршрут: гр. Белово по път І-8 до кръгово кръстовище с път ІІІ-8402 - с. Варвара и по път ІІ-84 - Велинград - с. Юндола и обратно. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Временно движението по пътя Кюстендил – Перник е ограничено за автомобили над 12 т. поради разчистване на пътното платно от паднали дървета на територията на Радомир, допълват от АПИ.

Обстановката по планините

Поради липса на ток не работят съоръженията в част от зимните курорти, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). Спасителите предупредиха да не се излиза във високите части на планината, освен по маркираните пътеки. Над 1500-1600 метра има значителна снежна покривка. Времето е динамично, във високите части е мъгливо, в ниските – ветровито и продължава да вали сняг. В Банско днес се открива зимния сезон. 

От концесионера на Витоша – „Витоша ски“ обявиха във Фейсбук, че пътят към планината е затворен, няма ток, а до момента снежната покривка е между 60-70 см.

Закъснения на БДЖ

Поради паднали клони върху железния път между гарите Цветино и Аврамово има нарушение в графика на движението на влаковете в този участък. Това съобщават от Българските държавни железници (БДЖ) на своя уебсайт. Пътническият влак №16102 , Рила (Добринище 06:25 – Септември 11:23) закъснява със 125 минути от първоначалното си разписание. С 310 минути закъснява пътническият влак Вихрен (Септември 03:31 - Добринище 08:22). Закъснение има и по разписанието на пътническия влак от Септември към Мездра заради провиснали и паднали клони върху железния път. Информация за движението на влаковете може да се следи в реално време на сайта на БДЖ. 

Обстановката в страната 

Ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено по част от пътищата в област Благоевград, казаха за БТА от Областно пътно управление (ОПУ) – Благоевград. Временно ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено през прохода „Предел“, както и по път II-84 Велинград – Якоруда. 

Нормално се осъществява движението в Кюстендилска област, няма усложнения на пътната обстановка, казаха за БТА от Областното пътно управление. Снежна настилка има по пътя за граничния контролно-пропускателен пункт "Гюешево", но няма въведени ограничения, пътят се почиства. Сняг и дъжд в момента вали в района на Дупница. Общо 33 машини на управлението са се включили от 4:30 часа сутринта да почистват и обезопасяват пътищата в района. Република Северна Македония не пропуска движение на товарни автомобили на своя територия, поради снеговалеж, съобщиха за БТА от полицията в Кюстендил. Поради тази причина, товарните автомобили, пътуващи към граничния контролно-пропускателен пункт "Гюешево" се спират на бензиностанция в Кюстендил, докато движението бъде отворено, посочиха още от полицията.

Сняг вали в планинската част на област Монтана – общините Берковица, Вършец, Чипровци и Георги Дамяново, а в равнинната част на региона вали дъжд. Всички пътища са проходими, съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление в Монтана Володя Вълов.  В прохода Петрохан, който се намира над 1700 метра височина в Стара планина и е най-прекият път от София към областите Монтана и Видин, новата снежна покривка е около 20 сантиметра. Пътят е почистен, опесъчен и е проходим при зимни условия. В момента по него има интензивно движение и всичко е нормално, обяви Вълов. Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи за БТА, че в момента в региона няма селища без тока и вода. Частични прекъсвания на електрозахранването за кратко е имало тази сутрин в общините Берковица и Чипровци, но до обяд авариите са отстранени, уточни Антонов.

Всички пътища в област Сливен са отворени за движение и проходими при зимни условия. Това съобщиха за БТА от Областното пътно управление (ОПУ) в Сливен. Осемнадесет машини през нощта са почиствали и опесъчавали пътищата, от тях четири в община Сливен, осем - Нова Загора и шест в Котел. Пътните настилки са мокри, в участъци от пътя между Сливен с. Стара река и Сливен - с. Градец пътната настилка е заскрежена и обработена. Проходът Твърдица - Елена е отворен за движение на моторни превозни средства до 10 тона, в прохода "Вратник" има участъци с ограничения за автомобили над 3,5 тона.

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. Това показва справка на БТА в дневния бюлетин на дирекцията. За периода от 08:00 ч. на 15 декември до 8:00 часа на 16 декември в Оперативния дежурен център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са приети и отработени 201 сигнала. Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни участъци. На 11 сигнала за опасни електрически съоръжения са реагирали екипите през последното денонощие. Общо 37 обхода на територията на Столична община с цел оглед за наводнения, състояние на реките и обезопасяване на компрометирани елементи от градската среда, са извършили дежурните екипи. От бюлетина става ясно, че тази нощ е имало паднало дърво на пътя за Златните мостове. Реките на територията на Столичната община текат в коритата си без опасност за разливи. Нивото на река Искър при водосбора в района на гр. Нови Искър е 70 см., което е повишение с 22 см. Микроязовир „Мърчаево“, язовирите „Филиповци“, „Суходол“ 2 и „Иваняне“ се изпускат контролирано. Останалите язовири са със свободни обеми.

На прохода “Шипка” времето е облачно и вали сняг. Пътните настилки са заснежени и обработени, видимостта е намалена до 50 метра поради мъгла. Това съобщиха за БТА от Областното пътно управление (ОПУ) в Стара Загора. Облачно е и в Прохода на Републиката времето. Там също вали сняг. Пътните настилки са изчистени и мокри, температурата е минус два градуса, а видимостта е добра, има машини на терен. На автомагистрала “Тракия” в област Стара Загора вали дъжд, пътните настилки са мокри. Видимостта е добра. На АМ “Марица” все още вали сняг, пътните настилки са заснежени и обработени.

Пътят между селата Главан - Звездата - Младиново е временно затворен за движение на всички моторни превозни средства заради снегопочистване, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Обходът в двете посоки е през Раднево - Гълъбово - Симеоновград. Всички останали пътища и проходи на територията на област Стара Загора са почистени и отворени за ползване при зимни условия.

Пътищата в област Търговище са мокри, проходими при зимни условия. Няма образувала се сериозна снежна покривка, каза за БТА дежурният в Областно пътно управление. През нощта седем машини са били на терен за обработка на пътните настилки – предимно опесъчаване. Няма заледени участъци. Няма затворени пътни участъци. Няма регистрирани произшествия.

Всички пътища в област Хасково са проходими при зимни условия. Няма затворени участъци, снегонавявания или наложени ограничения за движение. Това съобщиха за БТА дежурните от Областното пътно управление (ОПУ). Общо 46 машини обработват и чистят републиканската пътна мрежа в региона. До 25 сантиметра е достигнала снежната покривка в по-високите части в общините Тополовград и Ивайловград. Няма населени места, останали без ток, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Всички пътища на територията на област Шумен са почистени и отворени за движение, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Шумен Ася Йорданова. Временно движението по пътя II-73 Шумен – Карнобат, в района на Ришки проход, в участъка Шумен – Лозарево, е било ограничено по-рано тази сутрин за всички моторни превозни средства, поради изтегляне на аварирал ТИР, но по пътя вече се пропускат автомобилите до 12 тона. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Проходими са всички републикански пътища на територията на област Ямбол. Зимната обстановка към момента е напълно спокойна. Превантивно е обработен против заледяване 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“, съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление инж. Галин Костов. По думите му, сняг, на места примесен с дъжд, е паднал през нощта само в определени части на областта. В района на с. Голям Манастир, община Тунджа, се е образувала снежна покривка до 20 см, а в община Стралджа – под 10 см. Към момента температурите в областта са положителни. На разположение са 46 снегопочистващи машини за поддръжката на 600 км републиканска пътна мрежа в Ямболско. За почистването на 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“ на територията на областта има още 13 машини, посочи Костов. Няма населени места без ток и вода, няма и бедстващи хора, съобщи за БТА областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева. 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:47 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация