site.btaПовече от 270 000 души загиват на 26 декември 2004 г.в Югоизточна Азия при земетресение и предизвиканите от него приливни вълни цунами

Повече от 270 000 души загиват на 26 декември 2004 г.в Югоизточна Азия при земетресение и предизвиканите от него приливни вълни цунами
Повече от 270 000 души загиват на 26 декември 2004 г.в Югоизточна Азия при земетресение и предизвиканите от него приливни вълни цунами
Индонезия (30 януари 2005) Джамията “Рахматула Лампук” е непокътната след вълните цунами, засегнали на 26 декември 2004 г. района, близо до Банда Ачех, Индонезия. Снимка: Грег Бейкър/АП

Земетресение и последвали вълни цунами разтърсват Индийския океан на 26 декември 2004 г. сутринта. Земният трус е с епицентър в района на индонезийския остров Суматра, като засяга както Индонезия, така и Шри Ланка, Индия и Тайланд и дори страни в Африка. 
Земетресението е регистрирано рано сутринта. Първоначалните съобщения са за магнитуд от 6,8 по Рихтер, но по-късно сеизмолозите посочват, че силата на земния трус е 9 по скалата на Рихтер. Трусът удря западния бряг на Суматра, а епицентърът е бил на 30 километра под морското дъно и приблизително на 250 километра южно-югозападно от Банда Ачех. Земетресението генерира поредица от огромни вълни, които се движат с голяма скорост в плитки води, отбелязват от Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Австралия. Най-силно вълните засягат Индонезия и Шри Ланка. В рамките на 15 минути след земетресението те достигат до бреговете на Северна Суматра и Никобарските острови. Вълни до 30 метра са регистрирани, когато цунамито преминава през Ачех, най-силно засегнатия регион на Индонезия. Около два часа след земетресението, вълните достигат до Шри Ланка, Индия и Тайланд. Един час по-късно те достигат Малдивите и повече от седем часа след първоначалния трус цунамито достига Мавриций и източното крайбрежие на Африка.
През деветте часа след земетресението са регистрирани 14 вторични труса. Броят на жертвите и изчезналите при вълните цунами в Азия до края на януари 2005 г. достига
297 271 души, като загиналите в Индонезия са 95 992 души, а 132 172 души се водят за изчезнали. В Шри Ланка жертвите са 37 195 души, а 5637 изчезналите. В Индия загиналите са 10 749, изчезналите - 5640, в Тайланд жертвите са 5374, в Малдивите загиналите са 82, в Малайзия - 74, в Мианма - 59 и двама в Бангладеш. В страните от Източна Африка загиналите са 137 души. Общо загиналите в региона по най-нови данни са 150 664 души, а изчезналите - 146 607.

БТА публикува информация за земния трус малко преди 5:30 ч. българско време в емисията “Международна информация”, а два часа по-късно е съобщено и за предизвиканите от земетресението приливни вълни цунами:

Силно земетресение е регистрирано в Индонезия

Джакарта, 26 декември 2004 г. /БТА/ Земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер бе почувствано днес в северната част на индонезийския остров Суматра и според първите информации е възможно да има разрушения, а може би и жертви, предаде АФП.
Трусът е станал в 07.59 ч. местно време /2,59 ч. българско/. Епицентърът му е локализиран на 6 км югоизточно от град Паданг Сиденпуан, съобщи представител на Управлението по геофизика в Джакарта. Засегнати били три провинции в северната част на Суматра. Според Обсерваторията по науките за земята в Страсбург трусът е бил от 8-а степен по Рихтер.

***
Трусът в Индонезия е предизвикал огромни приливни вълни цунами

Джакарта, 26 декември 2004 г. /БТА/ Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано на индонезийския остров Суматра, е предизвикало огромни морски вълни цунами, предаде Ройтерс, цитирайки официално съобщение.
По крайбрежието на провинция Ачех вълните са достигнали височина пет метра, посочва Управлението но геофизика и метеорология в Джакарта. Епицентърът на труса се намирал на 150 км от южното крайбрежие на Суматра. 

***
Расте броят на жертвите на приливните вълни след земетресението в Индонезия

Коломбо, 26 декември 2004 г. /БТА/ Расте броят на жертвите на приливните вълни след днешното силно земетресение край бреговете на Индонезия. По данни на Ройтерс в Шри Ланка, Тайланд,Индия, Индонезия и Малайзия са загинали над 3000 души. 
"Това не беше вълна, видях вода там, където трябва да е небето, това беше просто цялото море", сподели по телефона от тайландския остров Пукет Каролайн Удс, цитирана от ДПА…

…Засегнати са един милион души, заявил директорът на Националния център за борба с бедствията. По думите му това е най-голямото природно бедствие в историята на Шри Ланка…

Приливните вълни цунами достигат и до бреговете на Сомалия седем часа по-късно.

Жертви и в Сомалия от приливни вълни от земетресението край Суматра

Могадишу, 26 декември 2004 г. /БТА/ Най-малко 9 души са загинали от приливната вълна, която връхлетя североизточна Сомалия, съобщи АП. Предполага се, че жертвите ще се окажат много повече, тъй като в морето се виждат останките на най-малко 30 разбити рибарски лодки.    
В някои части на страната приливната вълна навлязла на три километра навътре в сушата и отнесла постройки. Сомалийският бряг е на 4500 км от Суматра, където бе регистрират епицентърът на разрушителното земетресение. 

През целия ден в емисията “Международна информация” има информации за жертвите, които се увеличават със стотици, а след това и хиляди в рамките на часове:  

Над 2000 души станаха жертва на цунами, предизвикани от земетресението край остров Суматра

Джакарта, 26 декември 2004 г. /БТА/ Над 2000 души загинаха днес  в Шри Ланка, Индонезия, Тайланд, Индия и Малайзия и стотици са в неизвестност, след серията приливни вълни, предизвикани от силното земетресение край индонезийския остров Суматра, предаде Асошиейтед прес.
Днешното земетресение в района на индонезийския остров Суматра с магнитуд 8,9 по Рихтер по данни на американския Геоложки институт е вторият най-силен земен трус, регистриран някога в света, след този в Чили през 1960 г. /9,5 по Рихтер/, предаде АФП. Първоначално институтът бе съобщил, че магнитудът на индонезийския трус е 8,5 по Рихтер.     
Епицентърът на днешното земетресение е на 250 километра от гр. Банда Ачех на югоизточното крайбрежие на Индонезия и на 320 километра западно от Медан, отбелязва АФП.
Според Обсерваторията по науките за земята в Страсбург земетресението, станало в 00.58 ч. по Гринуич, е било със сила - 8, а според Управлението по геофизика в Джакарта то е било с магнитуд 6,8.
Най-малко хиляда души са убити и много други са в неизвестност в Шри Ланка, сочат новите данни, съобщени от полицията и спасителните екипи, цитирани от Франс прес. Министър-председателят на Шри Ланка Махинда Раджапаксе обяви извънредно положение в цялата страна и се  обърна към съседна Индия с молба за оказване на спешна медицинска помощ, предадоха осведомителните агенции.
В Делхи министърът на вътрешните работи Шиврадж Патил  обяви, че бедствието е отнело живота на около 1000 души в южните райони на Индия.
В Тайланд жертвите са най-малко 100, няколкостотин души са ранени и много хора са в неизвестност, сред които най-малко четирима чуждестранни туристи. Съобщава се за потънали кораби. Няколко хотела са били евакуирани след огромните приливни вълни на курортния остров Пукет, където са пострадали около 200 души. Над 2000 души са загиналите на тайландския остров Пукет в резултат на приливните вълни, предизвикани от земетресението на остров Суматра и броят им се увеличава. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информирани тайландски източници. Край бреговете на острова е претърпял корабокрушение пътнически кораб, на борда на който е имало 500 чуждестранни туристи, допълва агенцията. Засега тяхната съдба не е известна.
В индонезийската провинция Ачех , където са усетени поне 10 силни вторични труса, броят на жертвите е вече 150 души.
Повече от 100 души са станали жертва на приливните вълни, връхлетели индийския архипелаг Андаман в Тихия океан, предаде Франс прес, цитирайки канцеларията на индийския премиер. 
На малайзийския остров Пенанг са загинали 8 души, предаде Ройтерс.
Асошиейтед прес съобщи, че земетресение със сила 7,36 по Рихтер е разтърсило южния пристанищен град Читагонг в Бангладеш. Засега няма съобщения за жертви и материални щети.
Две трети от столицата на Малдивите - Мале са наводнени от приливните вълни, щетити са значителни, заявил правителствен източник пред Ройтерс.

***

Земетресение с магнитуд 8,9 е много рядко явление, коментира италиански експерт

Рим, 26 декември 2004 г. /БТА/ Земетресение с магнитуд 8,9 като днешното в Югоизточна Азия е много рядко явление, което се дължи на огромна енергия, акумулирана под земната кора. Подобни трусове не са регистрирани най-малко от 40 години насам, коментира директорът на италианския национален геофизически институт Енцо Боски, цитиран от Франс прес.
Един от най-силните трусове досега - с магнитуд над 9 по Рихтер, е отбелязан в Чили през 1960 г., припомни Боски.     
Подобни земетресения се дължат на деформации на земната кора поради събраната под нея огромна енергия. Щом тази енергия и степента на деформиране достигнат критично равнище, се появява пукнатина - колкото тя е по-голяма, толкова по-силно е земетресението, обяснява италианският експерт.
В днешния случай с Югоизточна Азия тежката обстановка се влошава допълнително от това, че земетресението е станало под морската повърхност. Трусът е причинил висока и силна вълна, която се движи с много голяма скорост, добавя Енцо Боски. 
Според британския сайт gesource.ac.uk земетресение с магнитуд 9,2 е регистрирано в Аляска през 1964 г., с магнитуд 9,1 - на Алеутските острови в Тихия океан през 1957 г., с магнитуд 9,0 - в Камчатка през 1952. Данните са от Chambers Book of Facts /2003/ и други източници в интернет, посочва сайтът.

БТА съобщава и за научните обяснения за природната катастрофа:

Верижната реакция, довела до появата на цунами, е започнала на 10 километра под океанското дъно

Лондон, 27 декември 2004 г. /БТА/ Верижната реакция, довела до образуването на огромните вълни, които се разбиха в бреговете на Азия и Африка, е започнала на повече от 10 километра под океанското дъно край бреговете на индонезийския оостров Суматра, предаде АП.

…Придвижвайки се със скорост 800 километра в час, на вълните са им били необходими два часа, за да достигнат бреговете на Шри Ланка, където броят на човешките жертви е ужасяващ, и над два часа, за да се разпространят до Индия и източните брегове на Африка, отбелязва британският сеизмолог Дейвид Бут.   

 Цунами са рядко явление за Индийския океан и поради тази причина там няма система за предупрежедение, каквато съществува в Тихия океан, добавя Бут. През септември австралийски учен предложи подобна система да бъде създадена и за Индийския океан. За реализиране на подобно начинание обаче ще са необходими години. Освен това жителите по крайбрежията на Индийския океан, за разлика от обитателите на бреговете в Тихия океан, не биха разпознавали така добре предупредителните признаци за поява на цунами - необичайно бързото отстъпване на водата от брега.

Подводното земетресение с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер е най-голямото от 1964 г. насам, когато трус с магнитуд 9,2 разтърси Аляска, отново предизвиквайки появата на цунами.
Енцо Боски, директорът на италианския национален геофизически институт, оприличава земетресението край Суматра на детонирането на милион атомни бомби с размера на пуснатите над Япония през Втората световна война. Експертът добавя, че трусът е бил толкова мощен, че е смутил въртенето на Земята. Цялата планета вибрира от земетресението, казва Боски в интервю за италианското радио. Други специалисти обаче твърдят, че е рано да се каже дали земното въртене е било засегнато от труса.

Земетресенето е станало на място, където индоокеанската плоча постепенно е изтласкана под Суматра, която е част от евразийската плоча. Приплъзването не е протекло гладко, като скалите на върха са се притискали едни към други и са трупали  енергия в продължение на стотици години, добавя Енцо Боски.
Индонезия е известен земетръсен център, заедно с редица  разломи, наречени "Огнен пръстен". Учените обаче не са в състояние да предвидят с точност кога и къде ще има земетресение.
Трусът край остров Суматра е бил толкова силен, че е бил усетен необичайно далече - на стотици километри от епицентъра, от Сингапур до северен Тайланд, и в Бангладеш. 
Земетресението вероятно е станало на 10 километра под океанското дъно, образувайки огромна изпъкналост в морския пласт, в резултат на което са се появили цунами. Докато са се придвижвали в дълбините на океана в ранните сутрешни часове, вълните са били почти незабележими на повърхността, издигайки се на по-малко от метър височина. Когато обаче са наближили сушата, тоновете вода са били притиснати към повърхността и вълните са станали по-високи, причинявайки огромни опустошения. 

Бедствието предизвиква вълна от съпричастност и благотворителни акции в целия свят.

Правителства и международни организации помагат за преодоляване на последствията от земетресението в югоизточна Азия 

Коломбо, 27 декември /БТА/ Спасителни отряди от целия свят пристигат в страните от Югоизточна Азия,  засегнати от разрушително земетресение и последвалите приливни вълни, съобщава Асошиейтед прес. Международният Червен кръст ще отпусне помощ от 6,7 милиона долара.
Автралийският министър на външните работи Александър Даунър заяви, че Австралия ще предостави 7,7 милона долара на международните хуманитарни организации, които координират помощта.
Япония изпрати спасителен отряд от 21 лекари и медицински сестри в Шри Ланка, както и медикаменти, вода и палатки за над 1000 души.
Китай също ще изпрати в Индонезия повече от 40 експерти за спасителни операции, предаде агенция Синхуа.
Русия изпраща два товарни самолета със спасители 30 палатки, съобщи говорител на правителството пред ИТАР-ТАСС.
ООН изпрати в района експерти по аварийни ситуации и заяви, че ще предостави парични помощи на правителствата за непосредствени хуманитарни нужди.
Във Великобритания три организации - Сейф дъ чилдрън, Уърлд вижън и Крисчън ейд, също са изпратили доброволци в Индия и Шри Ланка, както и финансова помощ.
Дирекцията по извънредните ситуации на италианското министерство на външните работи координира помощта на страните от Европейския съюз, който ще отпусне 4 милиона долара помощ. Италия, Швеция, Австрия Германия, Франция и Великобритания изпращат експерти и спасителни отряди.
Говорител на външното министерство на Гърция заяви, че гръцкото правителството изпраща товарен самолет с помощи, а Кувейт изпраща помощ от 1 милион долара.
От Израел  към Югоизточна Азия днес се отправиха правителствени служители и лекарски екип.
Индонезия, Шри Ланка и Индия са най- силно засегнати от най-силното от 1964 г. насам земетресение в региона, при което загинаха около 15 000 души и бяха разрушени селища и курорти. Многобройни жертви има и в Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Мианма и Сомалия.

Многото жертви се дължат както на липсата на предупредителна система в региона, така и на оскъдните познания на населението за подобно бедствие.

В страните от Индийския океан трябва да има система за ранно предупреждение за цунами, заяви ООН

Женева, 27 декември 2004 г. /БТА/ ООН изрази съжаление, че в страните от Индийския океан няма система за ранно предупреждение за поява на цунами, каквато има по тихоокеанското крайбрежие, предаде Франс прес.
Главната поука от вчерашната катастрофа е да се осъзнае значението на системите за предупреждение. Това ще намали рисковете и уязвимостта на населението", каза Салвано Бричено, директор на секретариата на организацията на ООН, наречена Международна стратегия за превенция на природните бедствия…
     
Азиатски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес, признаха, че не са успели да предупредят навреме населението за опасните последици от вчерашното изключително силно земетресение край индонезийския остров Суматра…
…Директорът на испанския Национален център за сеизмична информация Емилио Карено контрира обвиненията срещу властите, като обясни, че скоростта от неколкостотин километра в час на приливните вълни, които на места са достигали до 10 метра височина, е направила невъзможна всякаква евакуация, предаде Франс прес.
"Цунамито е достигнало за час и половина до най-отдалечените от епицентъра на земетресението брегове. За толкова кратък срок властите трудно са можели да предупредят хората", смята Карено. Той уточни, че при явлението цунами гигантските вълни удрят многократно брега. Това е процес, който може да продължи до един час.

***
Броят на жертвите в югоизточна Азия продължава да расте

Джакарта, 30 декември 2004 г. /БТА/ Броят на жертвите на опустошителните вълни цунами в югоизточна Азия продължава да расте и според официални данни вече е 120 000 души, съобщава Франс прес. В Индонезия жертвите вече са 80 000, а не 52 000, както бе съобщено по-рано, заяви източник от индонезийското министерство на здравеопазването. 

***
40 000 са жертвите от приливните вълни в Азия и Африка по последни данни

Коломбо, 28 декември 2004 г. /БТА/ Броят на жертвите от приливните вълни в Азия и Африка наближава 40 000, след като бе потвърдена смъртта на още 9200 души в Индонезия и 3700 души в Шри Ланка, предаде Асошиейтед прес.
По последни данни загиналите в Шри Ланка са 18 706, в Индонезия - около 15 000, в Индия - 4371, в Тайланд - 1010, в Сомалия са стотици, в Малайзия - 65, в Мианма - 90, на Малдивите - 52, в Танзания - 10, на Сейшелските острови - 3, в Бангладеш - 2.
През втория ден след серията цунами, предизвикани от земетресението в района на Суматра, броят на изчезналите е 30 000, предаде Франс прес.

***
Мълния!

Над 55 000 са вече жертвите от приливната вълна, предизвикана от мощното земетресение в Югоизточна Азия в неделя сутринта, съобщи АФП.

***
Западното крайбрежие на индонезийския остров Суматра е опустошено от земетресението и вълните цунами 

Джакарта, 29 декември 2004 г. /БТА/ Три четвърти от западната брегова ивица на индонезийския остров Суматра са опустошени от земетресието и вълните цунами в неделя, а някои градове изцяло са изчезнали от лицето на земята, заяви днес военният комендант на провинция Ачех, цитиран от Асошиейтед прес… 

***

Близо пет милиона души са напуснали домовете си вследствие на вълните цунами

Хонконг, 30 декември 2004 г. /БТА/ Пет милиона души в Азия са били принудени да напуснат домовете си вследствие на мощните вълни цунами, които опустошиха крайбрежието на Индийския океан, съобщи Франс прес, като цитира Световната здравна организация /СЗО/. Говорителката на СЗО за Южна Азия Харсаран Пандей обяви, че между един и три милиона жители са напуснали домовете си в Индонезия и един милион - в Шри Ланка. Общо един милион души са напуснали домовете си в Индия, Малдивите и други страни.  

На 25 януари 2005 г. в бюлетина на БТА научаваме за броя на жертвите от земетресението и вълните цунами.

Броят на жертвите и изчезналите при вълните цунами в Азия достигна 297 271 души

Сингапур, 25 януари 2005 г. /БТА/ Броят на жертвите и изчезналите при вълните цунами в Азия достигна 297 271, предаде Ройтерс. Според индонезийското министерство на здравеопазването досега в страната са открити 95 992 тела, а 132 172-ма души се водят за изчезнали. 37 195 са жертвите в Шри Ланка, а 5637 изчезналите. В Индия загиналите са 10 749, изчезналите - 5640.  5374 са жертвите на стихията в Тайланд, 137 - в страните от Източна Африка, 82-ма на Малдивите, 74-ма в Малайзия, 59-ма в Мианма и двама в Бангладеш. Общо загиналите в региона по най-нови данни са 150 664 души, а изчезналите - 146 607.

 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:38 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация