site.btaСтавките за ДДС да се върнат към 20-те процента, тази за туроператорите да остане 9 на сто още половин година, обсъжда бюджетната комисия

Ставките за ДДС да се върнат към 20-те процента, тази за туроператорите да остане 9 на сто още половин година, обсъжда бюджетната комисия
Ставките за ДДС да се върнат към 20-те процента, тази за туроператорите да остане 9 на сто още половин година, обсъжда бюджетната комисия
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Бюджетната комисия обсъди отпадането на преференциалната ставка за ДДС за фитнеси и реторантьори, както и за туроператори след 30 юни 2024 година.

Ставката на ДДС за туропераорите ще остане 9 процента още половина година и от средата на 2024 г. ще се върне на 20 процента. Причината за забавянето на връщането на ставката, е че много от пакетите вече са продадени, посочиха депутати.

По европейска директива намалената ставка за туроператорите е нарушение и ако се запази още дълго време се увеличава възможността ЕК да ни санкционира, допълниха членове в бюджетната комисия.

Браншът на ресторантьорите вече се е възстановил -  цените в нашите ресторанти са много по-високи от ключови световни дестинации, посочи Венко Сабрутев. Виждаме, че трудно може да се намерят места в заведенията, развита е и услугата доставка по домовете. Видимо ресторантьорския бранш няма проблем с клиентите и с оборотите. ДДС се събира от крайните клиенти за нуждите на фиска, а не за нуждите на ресторантьорите, добави Сабрутев.

Мартин Димитров, каза, че който иска намалена ставка на ДДС за ресторантите, трябва да намери начин да се аргументира пред хората защо няма да има преференциална ставка за ДДС за лекарствата, например.

/ИЦ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:49 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация